Oscar’ın gizli gözdesi, kötüler ailesi!

Altı filmlik vizyon haftasının gözdesi 11 dalda Oscar'a aday olan 'Zavallılar'. 'İyi Bir Aile Değiliz' farklı bir aile komedisi! CIA'in manyak doktorunun hikayesi 'MK Ultra: Gizli Dosyalar'da. Çocuklar müjde! 'Harika Kanatlar'ın da artık filmi var.

9 Şubat 2024

KİM ZAVALLI KİM DEĞİL

ZAVALLILAR / Poor Things

Memleket sathında Yorgos Lantimos’un pek popüler bir yöntemen olmasına sevineceğim ama seveni kadar sevmeyeni olduğunu bilmek hevesimi kursağımda bırakıyor. ‘Köpek Dişi’ ile buraları yıkıp geçen Lantimos her filminde al artırıp uluslararası arenada kendine yeni alanlar açıyor.

Ve o artık Oscar’a çok yaklaşan yönetmenlerden biri. Takip ettiyseniz ‘Zavallılar’ın Venedik’te ilk gösterimini yaptıktan sonra yaldızı parladı, şimdilerde 11 dalda Oscar’a aday bir film olarak heykelciğe yakın duran yapımlardan.

Alasdair Gray’in aynı adlı romanından uyarlanan (Kitap İthaki Yayınları’ndan çıktı ve ikinci baskıyı gördü kısa zamanda)  ‘Zavallılar’ Victoria döneminde tuhaf doktor Godwin Baxter’ın dirilttiği Bella’nın yeni hayatında nasıl özgürlükçü ve isyankar bir karaktere dönüştüğünün öyküsünü anlatıyor.

Venedik’te Altın Aslan kazanan filmde Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe gibi oyuncular rol alıyor. Ve Emma Stone’nun performansıyla Oscar kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.


CIA’İN KİRLİ DENEYLERİ

MK ULTRA: GİZLİ DOSYALAR  / MK Ultra

Filmin adındaki gizli ifadesi bize aslında CIA’in kapılarını açıyor. Gerçek bir hikayeye dayanan film, bir dönem bu namlı istihbarat örgütünde insanlar üzerinde tuhaf deneylerin yapıldığı, CIA’e bağlı bir kurumun yöneticisi olan psikiyatr Ford Strauss’un yaşadıklarını anlatıyor.

1960’lı yılların başlarında Mississippi’deyiz. Azimli ve işine tutkuyla bağlı olan bir psikiyatr Ford Strauss, akıl hastanesinde işe başlar. Bilmesi gereken şey ise işe başladığı bu akıl hastanesinde merkezi istihbarat teşkilatı CIA’in, insanlar üzerinde deneyler yapmasıdır.

İnsanlara verilen uyuşturucu maddeler sayesinde zihin kontrolü sağlamayı amaçlayan bu deneyler siyaset ve bilimin buluştuğu pis ve vicdansız işkencelerden farksızdır. Ahlaki ve bilimsel anlamda çelişkiler yaşamaya başlayan Ford, CIA’in yürüttüğü bu gizli deneylerin yapıldığı kurumu yönetmek zorunda kalır. Fakat Ford’un yürütülen bu operasyonun illegal olduğunu keşfetmesi fazla uzun sürmeyecektir.

Joseph Sorrentino’nun yönettiği filmde Anson Mount, Jaime Ray Newman, Jason Patric rol alıyor. Ve bir gizli tarih ifşa ediliyor.


AKRABA ZORBALIĞI!

İYİ BİR AİLE DEĞİLİZ

‘Belli ki bir tezgah dönüyor burada!’… ‘İyi Bir Aile Değiliz’ filminde karakterler kendilerini hep bir tezgahın ortasıda hissediyor. Öyle bir dünya kurulmuş çünkü! Filmi hemen başa sararsak mevzu babasını yitirmiş Murat’ın cenazeyi istediği gibi defnedememesi üzerine kurulu… Çünkü tuhaf akrabaları buna izin vermiyor. Nasıl tuhaf derseniz, ilaçlarını içse aslında iyi çocuk olan kuzen Hızır, rahatsız edici şekilde yardımsever diğer kuzen Sinan, ailenin ayaklı gazetesi Çiçek ve diğerleri.

Oyuncu olarak bilinen Haki Biçici’nin yazıp yönettiği filmin kadrosunda Kaan Yıldırım, Erkan Kolçak Köstengil, Sarp Apak, Asiye Dinçsoy, Vedat Erincin gibi isimler rol alıyor. ‘Ölümlü Dünya’nın ailesi kadar garip Murat’ın ailesi de desek filmin komedi tonunu tahmin edebilirsiniz.


TÜRKLER BÖYLE ÇILDIRMAZ AMA…

TÜRKLER ÇILDIRMIŞ OLMALI: MAVİ VATAN

2009’da çekilen ‘Türkler Çıldırmış Olmalı’nın aklımda kalan en önemli özelliği Kıvanç Tatlıtuğ’un ilk sinema filmi olması. (Ki bunu Tatlıtuğ’un bile unutmak istediğine eminim). Dönemin konjonktürüne uygun şekilde vatan millet sakarya edebiyatı üzerine bir komediydi. Ama o zaman henüz ‘dış mihraklar’ söylemi kullanıma çıkmamış, artık eski kalan bir klişeyle anlatıyla dünya bizi kıskanıyor tezleri anlatılıyordu.

Yönetmen Murat Aslan yıllar sonra filmin ikincisi çekti. Beş benzemezde oluşan bir grup bir komutan öncülüğünde Ege sularına açılıyor. Söz konusu Mavi Vatan. Her şeye rağmen ilk filmin tadını yakalamak zor. Fragmanı bırakıyorum, bir bakın isterseniz.


ÇOCUK BİR KABUS MU?

MİHREZ 3: CİN BEBEK

Hani doğum insana bir ferahlık verir ya, ‘Mihrez 3: Cin Bebek’in buna itirazı var. Çünkü yeni evli Selma ve Muzaffer’in çocukları onlara kabusu yaşatıyor. Sadece onlara değil, çiftin yaşadığı köy halkına da…Engin Akyıldırım yönettiği film haftanın olmazsa olmazlarından yerli korku gerilim filmi.


SİNEMAYA HOŞ GELDİN JETT

HARİKA KANATLAR: MAKSİMUM HIZ  / Super Wings

Şimdilerde dokuz 10 yaşında çocuğu olanlar varsa ‘Harika Kanatlar’ı yakından tanıyordur. Bir ara çocukların gözdesiydi bu çizgi dizi. Hakkını vermek lazım iyi bir yapımdı. Küçük kargo uçağı Jett, her bölümde bir ülkeye gidiyor. Çocuklara da o ülkeyi ve orada yaşayan insanların kültürünü anlatıyor.

İşte şimdi bu dizinin ilk defa sinema macerasını izliyoruz. Film olunca biraz farklı bir hal almış bizim nahif ruhlu Harika Kanatları’mız. Karşılarında bir kötü var: Şehir Şakacısı Billy Willy. Ama Jett’in de akıllı ve cesur bir arkadaşı var Fei. Ne yalan söyleyeyim, çocuklar yüzünden çok fazla maruz kaldım ‘Harika Kanatlar’a. Oyuncaklarına ödenen para da ayrı bir yazı konusu. Bunun için merak etmiyor değilim…

Fragmanlı Vizyon Raporu: Türk filmleri coşkusuFragmanlı Vizyon Raporu: Türk filmleri coşkusu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.