‘Hayatta bir kez rastlanabilecek’ keşif: 1,600 yıllık Romalı aristokrat iskeleti

Arkeologlar, 1,600 yıl öncesine ait Roma ve Sakson sit alanında Romalı bir aristokrata ait iskelet kalıntıları buldu.

Bilim Teknoloji 17 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yüksek mevkideki Romalı bir kadına ait kemikler, eski bir kurşun tabutun içinde bulundu. Fotoğraf: Leeds

Roma döneminde yaşamış yüksek statülü bir kadına ait olan kemikler, İngiltere’nin Garforth kasabasında yapılan kazı sırasında eski bir kurşun tabut içinde keşfedildi. Arkeologlar, “hayatta bir kez rastlanabilecek” bu bulgunun, M.S. 400’deki Roma İmparatorluğu’nun çöküşünden Anglosakson döneminin başlangıcına kadar uzanan dönemin sırlarını çözmeye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Garforth’ta bulunan kalıntıların geç Roma ve erken Sakson döneminden insanlara ait olduğu anlaşıldı. Geç dönem Romalı aristokrat kadına ait olan iskelet, her iki dönemden 60 erkek, kadın ve çocuğa ait kalıntılarla beraber bulundu. Bu sayede arkeologlar her iki kültürün ölü gömme adetlerinin izini de sürme şansı yakaladı. Kazının baş arkeologlarından David Hunter, iki ayrı topluluğun aynı gömü alanını kullanmasının “son derece sıra dışı” olduğunu dile getirerek, “Bu mezarlığı kullandıkları dönemin çakışıp çakışmadığı, keşfimizin değerini belirleyecek” dedi.

Uzmanlar kalıntıların karbon tarihlendirmesini yaparak, tam olarak ne zaman gömüldüklerini belirlemeye çalışacak. Kimyasal testlerle de bu kalıntıların hayatta oldukları dönemde nasıl yaşadıkları, ne yedikleri ve soylarıyla ilgili ayrıntılar belirlenmeye çalışılacak. İlk analizler, mezarlıktaki bazı kişilerin erken dönem Hıristiyan inancına sahip olduğunu gösterirken, Saksonların bıçak ve çanak çömlek gibi kişisel eşyalarıyla beraber gömüldüğü tespit edildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.