Macron, Anayasa’nın verdiği yetkiyle gemileri yaktı

Dünya 17 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Fransa'da emeklilik yaşının yükseltilmesi planı ülke genelinde son 2 ayda 8 büyük protestoya sebep oldu.

Fransa’da büyük protestolara sebep olan emeklilik yaşının 62’den 64’e yükseltilmesini öngören yasa tasarısına parlamentoda beklediği desteği bulamayan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, parlamentoyu bypass etti ve Anayasa’nın verdiği yetkiyle, tasarıyı yasalaştırma kararı aldı. Bu karar Fransa sokaklarındaki protestoların şiddeti ve sıklığını artıracağa benziyor.

Tasarının ortaya çıktığı andan itibaren yoğun itirazların yaşandığı Fransa’da, Macron’un aldığı karar, meclis salonunda muhalefet vekillerinin Fransa Ulusal Marşı’nı okuyup sıralara vurmasıyla protesto edildi. Macron’un bu kararı almasına olanak sağlayan Anayasa’nın 49’uncu maddesinin 3’üncü fıkrası oldu. Buna göre hükümet bir yasa tasarısını Fransa’nın alt meclisi olan Ulusal Meclis’te oylama yapılmaksızın geçirebiliyor. Buna karşılık muhalefet 24 saat içinde hükümet için gensoru önergesi verebiliyor. Fakat nadiren başarılı olabiliyor. Macron’un kullandığı Anayasal hak, 1958’den beri kanunlarda var ve son dönemde artık antidemokratik bir araç olarak görülmeye başladı.

Emeklilik yaşına yönelik düzenleme sonrası 2 ay içerisinde 8 büyük protesto gerçekleştirildi ve çöp toplayıcıların grevi nedeniyle başta Paris olmak üzere şehirlerde dev çöp yığınları oluştu.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.