Kadınların Avrupa yürüyüşü: Zirvedeki sekiz takımdan beşi Türk

Türk takımları, kadınlar basketbol ve voleyboluna damga vurdu. Avrupa'nın en üs kupasında basketbolda 2, voleybolda 3 takım final four'da kupayı almak için mücadele edecek. Kupa 2'de Galatasaray kupayı almak için sahaya çıkacak.

Spor 25 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Basketbol ve voleybolda Türkiye'den 5 takım Avrupa'nın en büyüğü olmak istiyor.

Hem voleybolda hem basketbolda kadınlar Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında tarih yazıyorlar. Basketbol ve voleybolda Avrupa’nın en büyük kupasını almak için mücadele edecek 8 takımdan 5’i Türkiye’den. Voleybolda Eczacıbaşı Dynavit, Vakıfbank, Fenerbahçe Opet basketbolda Fenerbahçe Alagöz Holding ve Çukurova Basket hiç fire vermeden yarı finale yükseldi. Galatasaray kadın basketbol takımı da Euro Cup’ta finale yükselmeyi başardı.

Peki bu başarının sırrı ne? Bütün takımlara bakıldığında kaliteli yabancılar dikkat çekiyor. Bu yabancıların yanında Milli takım forması giyen ya da yetenekli Türk sporcular başarının anahtarını oluşturuyor.

Tabii bu başarıyı sadece kaliteli kadroya bağlamak doğru değil. 5 takımın başında da son derece kariyerli hocalar bulunuyor. Yarı finale yükselen takımların yerel ligdeki rekabeti ayrı bir tetikleyici. Gerek basketbolda gerekse voleybolda bu 5 takım şampiyon olmak için birbiriyle yarışıyor. Bu da seviyeyi üst düzeye çekiyor.

Fenerbahçe geçen yıl finalde kaçırdığı kupayı bu sezon müzesine götürmek istiyor.

Takımları tek tek incelediğimizde spesifik durumlar da ortaya çıkıyor. Basketbolda Euroleague finaline kalmak için Beretta Famila Schio ila karşılaşacak Fenerbahçe Alagöz Holding geçen yıl İstanbul’da Sopron’a yenilerek kaçırdığı şampiyonluğu bu sefer yakalamak istiyor. 2018’de Galatasaray ile Euro Cup şampiyonluğu yaşayan Marina Maljkovic yönetiminde sarı lacivertliler kupayı kaldırmak istiyor. Geçen sene kaçan şampiyonluktan sonra kadın basketbolunun en önemli isimleri Breanna Stewart ve Emma Meesseman transfer edildi. Yıldızlar Kayla McBride, Satou Sabally, Alina Iagupova kadroda tutuldu. Takıma Türkiye Milli Takımı’nda da forma giyen Olcay Çakır Turgut, Alperi Onar, Merve Aydın, Kiah Stokes, Manolya Kurtulmuş gibi isimler katkı veriyor. Fenerbahçe, bu yıl şampiyonluğu olmazsa olmaz olarak görüyor.

Bir Fenerbahçe klasiği: Final Four geldi… Çukurova Basket son maça bıraktı

Koç istikrarı yok başarı var: Çukurova Basket

Çukurova Basket ise kaliteli yabancılarla başladığı sezonda koç konusunda sıkıntı yaşadı. Sezona Emre Vatansever ile başlayan Mersin ekibi, Avrupa Kupalarındaki kötü sonuçlar bonrası onunla yolları ayırdı. Vatansever’in yerine Türkiye Milli Takımı’nın başında bulunan Ekrem Memnun ile getirildi. Taraftarla yaşadığı kavga onun da sonunu getirdi. İspanya’nın Avenida takımını çalıştıran Roberto Iniguez ile anlaşıldı. Geçen yıl Fenerbahçe finalde kupayı kaybederken takımı Roberto Iniguez çalıştırıyordu. Yani, Euroleague bir bakıma Iniguez ile Fenerbahçe’nin bir hesaplaşma yeri de olabilir. Laura Cornelius, Elizabeth Williams, Chelsea Gray, Tiffany Hayes, Aleksandra Crvendakic, Jelena Dubljevic gibi kariyerli yabancılara sahip olan Çukurova Basket’te yerli statütsünde Quanitra Hollingsvorth, Sinem Ataş Gökşen Fitik Esra Ural Topuz Asena Yalçın, Gamze Takmaz bulunuyor.

Çukurova, Fenerbahçe’ye katıldı! Avrupa’da Türk finaline doğru

Vakıfbank, 11 sezondur her sezon Şampiyonlar Ligi’nde son dörde kaldı.

Vakıfbank istikrar abidesi: 11. kez final four

Voleybolda son dörde kalan Vakıfbank tam ibir istikrar takımı. 2008’de takımın başına geçen Giovanni Guidetti ile 5 CEV Şampiyonlar Ligi kupası kazanıldı, arka arkaya 11 kez son dörde kalındı. Geçen yıl bütün alınmadık kupa kalmadı. Sezona dünyanın en iyi voleybolcularından olan İtalyan Paulo Egonu takviyesiyle başlayan Vakıfbank, Brezilyalı yıldız Gabi Guimaraes’i kadrosunda tutmayı başardı. Kadroda Nika Daalderop gibi bir isim buluyor. Türkiye Milli Takımı’nda da oynayan birçok oyuncusu bulunan Vakıfbank’ın kadrosu şöyle: Cansu Özbay, Ayça Aykaç, Kübra Akman, Chiaca Ogbogu, Paulo Egonu, Buket Gülübay, Aleksia Karutsau, Kara Bajema, Aylın Acar, Derya Cebecioğlu, Zehra Güneş, Nika Daalderop, Bahar Akbay.

Avrupa fatihi Vakıfbank’a durmak yok! Başarıya giden yolun sırrı

Eczacıbaşı Dynavit ligde namağlup yoluna devam ediyor.

Eczacıbaşı Dynavit: Bir Boskovic takımı

Ezcacıbaşı Dynavit’i Ferhat Akbaş çalıştırıyor. Takımın yıldızı kuşkusuz Sırp oyuncu Tijana Boskovic. Gerek Sırbistan gerekse Eczacıbaşı Dynavit ile birçok şampiyonluk yaşayan oyuncu adeta tek başına takım gibi. Bu sezon ligde 20’de 20 yapan Eczacıbaşı’nda Boksokvic’in yanı sıra yer alan oyuncular şöyle: Saliha Şahin, Laura Heyrman, Sinead Jack-Kısal (Türk pasaportu bulunuyor), Irina Voronkova, Yaprak Erkek, Defne Başyolcu, Samanta Fabris, Tuna Aybüke Özel, Dilay Özdemir, Beyza Arıcı, Simge Şebnem Aköz, Hande Baladın, Yasemin Güveli, Maja Ognjenovic.

Eczacıbaşı’nın mükemmel sezonunu Galatasaray’da bozamadı

Fenerbahçe, son dünya şampiyonunu kelimenin tam anlamıyla yıktı.

Fenerbahçe Opet: Gençlerin büyük çıkışı

Son Dünya Kulüpler Kupası şampiyonu İtalyan takımı Imoco Conegliano’yu 5 sette yerle bir eden sarı lacivertliler son dördü garantiledikten sonra yedeklerini oyuna soktu. Fenerbahçe, son dörde kalırken rakipleri Eczacıbaşı ve Vakıfbank’tan farklı bir yol izledi. 2 yıl önce 17 yaşındaki Rus Arina Fedorovtseva ve Ana Cristina de Souza transfer edildi. 2 yıl önce gelen bu iki oyuncu kendilerini geliştirdi ve yıldız oyuncu statüsüne yükseldi. Fenerbahçe’nin yükselişinde kilit rolü ise ocak ayında Çin’den takıma dönen Türk pasaportu bulunan Küba asıllı Melissa Vargas oynadı. Vargas, Cristina de Souza, Fedorovtseva üçlüsü kadın voleybolunun son yıllarına damga vuran Imoco Conegliano’yu perişan etti. Burada Zoran Terzic’e ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Geçen yıl şampiyonluğu kaybettiği için istenmeyen kişi ilan edilen Terzic’in 2 yıl önce yaptığı genç yıldızlar projesi tutmuş gibi gözüküyor. Burada Terzic en büyük desteği bir voleybol efsanesi olan Türkiye Milli Takımı ve Fenerbahçe’nin kaptanı Eda Erdem Dündar’dan alıyor. Sarı lacivertlilerin kadrosunda bulunan isimlerse şöyle: Gizem Örge, Macris Carneiro, Anna Lazareva, Ergül Avcı Eroğlu, Cansu Çetin, Aslı Kalaç, Meliha İsmailoğlu, Arina Fedorovtseva, Meryem Boz, Eda Erdem Dündar, İpar Özay Kurt, Tutku Burcu Yüzgenç, Buse Ünal, Melissa Vargas, Ana Cristina de Souza, Beliz Başkır.

Biz voleybol ülkesiyiz! Fenerbahçe de son dörtte

Galatasaray daha önce 2 kez aldığı kupayı bir kez daha kazanmak istiyor.

Galatasaray kupayı almak için sahaya çıkacak

Kadın basketbolda rakipleri Fenerbahçe ve Çukurova’ya nazaran daha düşük bütçeli bir takımla mücadelen Galatasaray Çağdaş Factoring Euro Cup’ta finale yükselmeyi başardı. İtalya’nın Umana Reyer takımını eleyen sarı kırmızılılar, finalde Fransa’dan Asvel ile karşılaşacak. Finalin ilk maçı 5 Nisan’da Ahmet Cömert Spor Salonu’nda oynanacak.

Galatasaray emlak geliştirme şirketi gibi

Halkbank büyük bir başarıya imza atarak son dört takım arasına kaldı.

Erkeklerde durum orta şekerli

Kadınlar bu kadar başarılıyken erkek basketbol ve voleybolun en üst düzey kupasında durum orta şekerli. Anadolu Efes erkek basketbolda Euroleague’e son 3 yıl damga vursa da bu sezon işler istedikleri gibi gitmiyor. Efes’in play-off’a girmesi mucizelere kaldı, Fenerbahçe Beko ise 5. sırada bulunuyor. Play-off’larda seyirci avantajını kaptıracak gibi gözüküyor. Voleybolda Halkbank, İtalya’nın Cucine Lube takımını altın setle çeyrek finalde eleyerek Avrupa’nın en büyük kupasında son dörde kalmayı başardı.

Filede gurur gecesi! Halkbank yarı finalde, Vakıfbank kapıyı araladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.