Macaristan: Putin ülkemize gelirse tutuklamayız

Macaristan, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından hakkında tutuklama kararı çıkarılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ülkelerine gelmesi halinde tutuklamayacaklarını açıkladı.

Dünya 25 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
UCM, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'dan kaçırılan çocuklar konusunda suçlu olduğu hükmüne vardı. Fotoğraf: AA

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), yaklaşık 6 bin çocuğun yasalara aykırı bir şekilde Ukrayna’dan çıkarılarak Rusya’daki eğitim kamplarına getirilmesinde sorumluluğu olduğu gerekçesiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama kararı çıkarmıştı. Macaristan hükümeti, ülkelerini ziyaret etmesi halinde Putin’in tutuklanmayacağını açıkladı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın Özel Kalem Müdürü Gergely Gulyas, Putin’i tutuklamanın Macar hukukunda bir dayanağı olmayacağını belirtti. Gulyas, Macaristan’ın UCM’nin kuruluş belgesi olan Roma Statüsü’nü imzalamasına rağmen sözkonusu mahkemenin tüzüğünün ülkede yürürlüğe girmemesini gerekçe gösterdi. Gulyas, “Böylesi kararlar barışı değil gerginliği tırmandırdığı için çok hayırlı değildir” dedi.

UCM’ye üye 123 ülke, mahkemenin aldığı bir tutuklama kararı üzerine harekete geçmekle yükümlü. Bu da hakkında tutuklama kararı çıkarılan Putin’in, üye ülkelerden herhangi birinin sınırlarından içeri girmesi halinde kolluk kuvvetleri tarafından tutuklanması anlamına geliyor.

Macaristan’ın Rusya tutumu Batı’dan farklı

Aslında Macaristan’ın bu açıklaması, Avrupalı komşuları için büyük bir şok sayılmaz. Çünkü Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Macaristan, Rusya’ya yaptırım uygulama konusunda en isteksiz Avrupa Birliği üyesi olmuştu.

NATO ittifakında da yer alan Macaristan, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya silah göndermesine karşı itirazlarını da sıklıkla dile getiriyor. Avrupa’nın Ukrayna’daki savaşa ‘sürüklendiği’ uyarısında bulunan Orban, Ukrayna’nın İttifak’a katılmasını engellemek için de yoğun çaba sarf etti. Macaristan buna ek olarak savaş sebebiyle İttifak’a katılmak isteyen İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğini de henüz onaylamadı.

O artık bir savaş suçlusu… Uluslararası mahkemeden Putin’e tutuklama kararı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.