Şansı iyi insanlara rastlamak: Nesli tükenme tehlikesindeki toy kuşu kurtarıldı

Nesli avcılık nedeniyle tükenme tehlikesi altında olan toy kuşu, Muş'un Malazgirt ilçesinde bitkin bulundu. Tedavi altına alınan kuşun sağlığının iyiye gittiği belirtildi.

Çevre 31 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan toy kuşu Muş’un Malazgirt ilçesinde bitkin halde bulundu. Uçabilen en büyük kuş türlerinden olan bitkin hayvanı görenler Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü ekiplerine haber verdi.

Ekipler tarafından bulunduğu yerden alınan ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine getirilen kuşun vücudunda yara izine rastlanmadı. Kuşun bitkinliğinin sebebinin yetersiz beslenmeden kaynaklandığı tespit edildi ve vitamin takviyeli beslenmeyle tedavisine başlandı.

AA’ya konuşan merkezin müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, son zamanlarda çeşitlilik ve sayının çok artması nedeniyle merkeze getirilen canlı sayısının da yükseldiğini belirtti. Her türlü yaban hayvanını burada tedavi edebildiklerini ifade eden Prof. Dr. Aslan, “Hayvanların yeniden ekolojik dengede yerlerini alması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bazı hayvanların kültürümüzde, tarihimizde, sanatımızda, edebiyatımızda özel yeri var. Bunlardan biri de toy kuşudur” dedi.

Toy kuşunu avlanma nedeniyle neslinin tükenmek üzere olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aslan, “Tedavisi tamamlandıktan sonra bulunduğu yerde tekrar doğaya salınacak. Nesli tükenmekte olan ve koruma altında tutulan özel bir kuş. Bunlara zarar vermememiz gerekiyor. Tavuk ve hindiler nasıl besleniyorsa bunlar da öyle besleniyor” dedi.

İtalya, yapay eti yasaklamaya hazırlanıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.