İtalya, yapay eti yasaklamaya hazırlanıyor

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin kurduğu koalisyon hükümeti, sentetik gıdanın üretimine ve pazarlanmasına yasak getirmeye hazırlanıyor. İtalya'nın bu kararı, ABD'nin yapay et sektörüne yönelik olumlu adımlar atmaya başladığı bir dönemde geldi.

Çevre 30 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Tasarının yasalaşması halinde mevzuata aykırı davrananlara 60 bin dolara varan para cezası verilecek.

ABD hükümeti tam da yapay et tüketimine ilişkin olumlu adımlar atmaya başlamışken, İtalya’da Başbakan Giorgia Meloni liderliğinde salı günü toplanan bakanlar kurulu, sentetik gıdanın hem üretimini hem de pazarlanmasını “zenginler ve fakirler arasında ortaya çıkabilecek adaletsizlik” sebebiyle yasaklama kararı aldı.

Buna göre yapay et de dahil olmak üzere sentetik gıda ile yem üretiminin ve pazarlanmasının yasaklanmasını içeren yasa tasarısının yasalaşması için parlamentonun alt ve üst kanadının onayı gerekecek. Tasarının yasalaşması halinde mevzuata aykırı hareket edenlere 60 bin euroya varan para cezası uygulanacak.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Tarım Bakanı Francesco Lollobrigida, “Zenginlerin iyi beslendiği, yoksulların yiyemediği bir toplumda sentetik gıda ile sosyal adaletsizlik riski ortaya çıkar” diyerek, amacın birilerine zulmetmek değil, toplumun bütün kesimlerini korumak olduğunu ifade etti. Lollobrigida ayrıca İtalya’nın yemek geleneceğinin devamlılığının sağlanmasının önemine değindi. Bazı tarım lobileri, “doğal gıdanın sentetik gıdaya karşı korunmasına” yönelik yarım milyon imza toplamıştı. İmzacılar arasında Meloni de vardı.

Öte yandan Sağlık Bakanı Orazi Schillaci ise yapay et üzerine yeterli sayıda bilimsel çalışma olmadığını söyleyerek, yapay etin sağlık açısından olası etkilerine dikkat çekti.

Karar çiftçi lobileri tarafından hoş karşılansa da hayvanları koruma örgütleri, yapay et üretiminin karbon emisyonu ve gıda güvenliği açısından çevreyi korumak için çözüm yarattığını söyleyerek karara tepki gösterdi. Cellular Agriculture Europe (Avrupa Hücresel Tarım) örgütü de bunun “tüketicilerin istedikleri yiyecekleri seçme şansını azaltan kötü bir karar” olduğunu ifade etti.

Amerika’da yapay tavuk etine bir yeşil ışık daha

Gelecek yapay etlerde

Şu anda yapay et satışına izin veren tük ülke Singapur. Bununla birlikte ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA); Upside Foods ve Good Meat şirketlerine yapay et satışı için ilk onayı verdi. ABD’de henüz hayvan hücrelerinden üretilen yapay gıda satılmasa da 80’den fazla şirket bu alanda bir gelecek kurmayı hedefliyor.

Tarım Bakanlığı ve FDA ise ABD pazarına girecek yapay etlerin güvenli olup olmadığı ve uygun şekilde etiketlenip etiketlenmediğinden emin olmak için bu şirketleri denetleme konusunda işbirliği yapıyor. Bu kapsamda FDA, geçen sonbaharda Upside Foods’a da yeşil ışık yakarak, ürettikleri tavuk etinin güvenli olduğu yönünde bir değerlendirmede bulunmuştu. Yani Good Meat, ABD’de bu onayı alan ikinci şirket oldu.

Yapay et böyle üretiliyor

Şirketin yapay et üretim tesislerinde önce tavuklardan bir miktar hücre alınıyor. Sonrasında hücreler protein, yağ ve karbonhidrat karışımıyla besleniyor. Bunun akabinde de hücreler çoğalmaya başlıyor. Et tankların içindeki tepsilerde büyümeye bırakılıyor. Dışarı çıkarıldıklarında ise nugget ya da fileto gibi şekillere sokuluyor. Üç ila dört hafta sonra da ızgara yapılmaya hazır hale geliyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.