‘Savcının yetkileri kaldırıldı’ iddiası yalanlandı… Eski Hakim 10Haber’e konuştu: Sinan Ateş soruşturmasında sona gelindi

Sinan Ateş cinayeti soruşturmasında görevli savcı Ayhan Ay’ın dosyadaki yetkileri kaldırıldığı iddiası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yapılan açıklamayla yalanlandı. Sinan Ateş davasını yakından takip eden emekli Hakim Osman Kaçmaz davada gelinen noktayı 10Haber'e değerlendirdi.

Gündem 5 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Sinan Ateş soruşturmasına bakan ve MHP Milletvekili Olcay Kılavuz’un evinde yakalandığı halde serbest bırakılan Tolgahan Demirbaş’ı ikinci kez gözaltına almak isteyince izne çıkarılan savcı Ayhan Ay’ın dosyadan tamamen uzaklaştırıldığı iddia edildi. Ama Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu iddiayı yalanladı. 10 Haber’in ulaştığı kaynaklar, Sinan Ateş cinayeti soruşturmasında sona gelindiğini, savcıların iddianame yazma aşamasında olduğunu söyledi.

Sinan Ateş’in ablasından video: Adam satmak yokSinan Ateş’in ablasından video: Adam satmak yok

Eski Ülkü Ocakları genel merkez yöneticisi Tolgahan Demirbaş’ın MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz’un kullandığı bir evde gözaltına alındığı, ancak adliyeye getirilmeden savcılık kararıyla serbest bırakıldığı ortaya çıkmıştı.

Bu gelişmelerin ardından tetikçi Eray Özyağcı’yı cinayet sonrasında Ankara dışına çıkardığı öne sürülen Demirbaş konusunda adliye ve emniyet arasında kriz yaşandığı anlaşılmıştı. O tarihte dosyaya tek başına bakan savcı Ayhan Ay, emniyetten, olay yerinde keşif yaptığı da öne sürülen Demirbaş’ın polis eşliğinde adliyeye getirilmesini talep etmiş ancak emniyet Demirbaş’ın adresinde bulunamadığı yanıtı vermişti.

Ayhan Ay’ın bu talebinin karşılanmaması sonrasında soruşturmaya ikinci bir savcı olarak Durmuş Ali Kaya görevlendirilmiş, dosya Başsavcıvekili Durdu Özer’in koordinatörlüğüne verilmişti. Savcı Ay ise izne ayrılmıştı. Yeni savcının görevlendirilmesi sonrası adliyeye getirilen Demirbaş, ifadesinin ardından adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk edilmiş ve serbest bırakılmıştı. Buna dair yapılan haberin ardından Demirbaş, yeni delil elde edildiği gerekçesiyle gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Bir açıklama yapan Ankara Başsavcılığı ise, haberi doğrulayarak, soruşturmanın iki savcı tarafından yürütülmesine karar verildiğini, dosyanın koordinasyonunun da iş yönergesi gereği ilgili Başsavcıvekiline verildiğini duyurmuştu.

Sinan Ateş soruşturması sürerken T24’ten Asuman Aranca’nın haberinde savcı Ayhan Ay’ın dosyadaki yetkilerinin kaldırıldığı, soruşturmanın görevlendirilen savcı Durmuş Ali Kaya ile Başsavcıvekili Durdu Özer tarafından yürütüleceği iddia edildi. Ancak bu haber başsavcılıkça yalanlandı. Başsavcılık, eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş’in öldürülmesiyle ilgili soruşturmaya bakan Cumhuriyet Savcısı Ayhan Ay’ın dosyadaki yetkilerinin kaldırıldığı iddiasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, söz konusu haberin ‘yalan Haber’ niteliğinde olduğu, adı geçen savcının halihazırda soruşturmada görevinin devam ettiği belirtildi.

Haberde yer alan “İkinci kez gözaltına almak isteyince izne çıkarılan” ifadesinin de gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, “Anılan soruşturmanın bir Başsavcı vekili ve iki cumhuriyet savcısı tarafından titizlikle yürütüldüğünün tekrar vurgulanması zorunlu görüldüğünden kamuoyuna duyurulur” denildi.

Sinan Ateş'in eşinden Kılıçdaroğlu'na ziyaretSinan Ateş’in eşinden Kılıçdaroğlu’na ziyaret

‘Soruşturmada sona gelindi’

Sinan Ateş davasını yakından takip eden eski hakim Osman Kaçmaz dosyada gelinen süreci 10Haber’e değerlendirdi.

Soruşturmada sona gelindiğini belirten Kaçmaz, “Ayhan Ay soruşturmayı yapan savcısıydı. Sonra onu izne ayırdılar ya da kendisi izne ayrıldı. İzinden döndükten sonra savcılar birlikte çalıştı. Soruşturmada sonuna gelindi, iddianame hazırlanıyor. İddianame aşamasında bir savcı, bir başsavcıvekili olabilir. Tartışmalı bir dosya… Mesela Cumhuriyet Başsavcılığı dosyadaki evrakların kaybolduğu yönünde basında yer alan haberlere yönelik böyle bir şey yok bile diyemedi” diye konuştu.

Öte yandan cezaevindeki şüphelilerin aynı koğuşa konulduğunu söyleyen Kaçmaz, “Şüphelilerin cezaevindeki koğuşları değişti. Önceden aralarında başka davalardan kalan kişiler vardı. Sızmaya karşı böyle bir önlem alınmış olabilir. Yaklaşık 10 gün önce dosya kapsamındaki kişileri aynı yere topladılar” dedi.

Emekli Hakim Osman Kaçmaz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.