Fransa’yı karıştıran iddia: Çok fazla siyahi var, cuma namazına giden pislikler…

Avrupa futbolu çarşamba öğleden sonra RMC Sport tarafından ortaya atılan bir iddiayla sarsıldı. Buna göre Paris Saint Germain Teknik direktörü Christophe Galtier, Nice’te çalıştığı günlerde oyuncuları için ırkçı ifadeler kullandı. Burak Yılmaz ise eski hocasını savundu.

Spor 13 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Christophe Galtier, Burak Yılmaz, Yusuf Yazıcı ve Zeki Çelik'le birlikte Lille ile şampiyonluk yaşadı.

Avrupa futbolu akşam oynanacak Real Madrid – Chelsea ve Milan – Napoli maçlarını beklerken ortaya atılan şok bir iddia gündemi sarstı. RMC Sport’un haberine göre an itibarıyla PSG’nin başında olan Christophe Galtier, Nice’in çalıştırdığı dönemde bilhassa siyahi ve Müslüman oyuncuları için ırkçı ifadeler kullandı.

Haberi ortaya atan RMC’den Daniel Riolo, eski Nice sportif direktörü Julien Fournier’den Galtier ile çalışırken neler yaşadığına dair bir maili ortaya çıkardı. Maili Riolo’ya iletense bir başka gazeteci Romain Molina. Buna göre maildeki ana konu, “fazlasıyla siyahi ve müslüman oyuncunun” aynı takım içinde bulundurulmaması gerekliliği.

RMC’ye göre söz konusu mail, Fournier tarafından Nice’in sponsorlarından olan INEOS’un Dave Brailsford’a gönderilmiş. Maildeki ifadeler şu şekilde: “Dave yeni sorumlulukların ve sezonun bitişinin ışığında bunu aktarmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Cuma günü sana bahsettiğim ve sezon boyunca bana ağır gelen şeylerden bahsedeceğim. Bu söyleyeceklerim hocayla yaşadığım sportif zorluklarla alakalı değil, zaten o zorluklar görevimin bir parçası ve sezon sonu toplantısında konuşulacaklar. Geçtiğimiz sezon benim için bambaşka bir sınavdı çünkü hoca tarafından değerlerime aykırı kabul edilemez, tolere edilemez yorumları, davranışları ve hareketleri tolere etmek durumunda kaldım.”

Jorge Jesus’a dair birkaç kelâm… Bu topraklar ‘yabancı’ sevmezJorge Jesus’a dair birkaç kelâm… Bu topraklar ‘yabancı’ sevmez

“Pisliklerden oluşan takım”

Fournier mailin devamında Galtier’nin menajeri olan (böyle bir belgesi olmamasına karşın) oğlu John Valovic-Galtier’nin kendisine babasının zor durumda olduğunu bildirdiğini ve bunu henüz sezonun başında 9 Ağustos’ta yaptığını söylüyor. Galtier’nin zor durumda olmasının sebebi de Fournier’nin “Pisliklerden oluşan bir takım kurmuş” olması.

Fournier bu sözleri açması gerektiğini söylediğinde ise şu cevabı aldı: “Söylediği sözlerin şokundayken olayı daha net kavramak adına açıklayıcı olmasını istedim ve bana ‘Takım çok fazla siyahi var ve takımın yarısı cuma öğleden sonraları camiye gidiyor’ dedi.”

Fenerbahçeli yönetici Burak Kızılhan: Galatasaray algı ve manipülasyon yapıyorFenerbahçeli yönetici Burak Kızılhan: Galatasaray algı ve manipülasyon yapıyor

Sözlerini not alan ve bunda bir sakınca görüp görmediğini sorduğunda olumsuz yanıt almadığını belirten Fournier, odaya Christophe Galtier’nin geldiğini ve oğlunun söylediklerine bire bir katıldığını söylüyor. Maile göre Galtier,  Fournier’ye “Şehrin gerçeklerini göz önünde bulundurmamız lazım. Geçen restoranda yemek yiyordum ve yanıma gelip takımda çok fazla siyahi oyuncu olduğunu söyleyenler oldu. Bu şehrin eski Belediye Başkanı Jacques Medecin’di. Yani bu takım şehrin gerçeklerini yansıtmıyor. Benim gerçeklerimi de yansıtmıyor” dedi. Fournier, aralarındaki konuşmanın hiçbir şekilde sportif tabana oturmadığını yalnızca din ve ırk temelinde bir konuşma yaptıklarını ileri sürüyor.

İstemediği oyuncuların inançları dikkat çekti

Fournier’nin mailde ifade ettiği ve dikkat çeken şeylerden biri de Galtier’nin bir sonraki sezon takımdan düşünmediği oyuncular. Bu oyuncular ifade edilene göre Jean-Clair Todibo, Youce Atal, Hicham Boudaoui, Amine Gouiri, Mario Lemina. Oyuncular ten renklerinden tutun, dini inanışlarına kadar Galtier’nin söylediği iddia edilen birçok şeyler ters düştüğü açık.

Real Madrid Şampiyonlar Ligi’nde bildiğimiz gibiReal Madrid Şampiyonlar Ligi’nde bildiğimiz gibi

Ozan’a da Türk ve Müslüman diye karşı çıktı iddiası

Söz konusu mailde Galtier ile ilgili bir diğer dikkat çeken iddia ise direkt olarak Türk futbolunu ilgilendiriyor. Fournier, Galtier’ye transfer için Ozan Kabak ismini önermiş ancak aldığı yanıt şöyle olmuş: “Bana oyuncunun Türk olduğunu dolayısıyla müslüman olduğunu bundan dolayı da bu transferi istemediğini söyledi. O an yaptığım şey tepki vermemek oldu çünkü aramızdaki ilişkinin bir şekilde zedelenmesini istemedim.”

Burak Yılmaz: İddialar saçmalık

Söz konusu iddialar gündeme bomba gibi düşerken Lille forması giydiği dönemde Galtier ile çalışma imkanı bulan Burak Yılmaz, eski hocasını savundu. Burak, Instagram hikayesinden yaptığı açıklamayla söz konusu iddiaların saçmalık olduğunu belirtti. Burak Yılmaz hikayesinde, “Bugün haberleri okudum ve bir şeyler söylemem gerektiğini hissettim. Galtier ile çalıştım, ondan dinim ya da milliyetim ile ilgili hiçbir olumsuz davranış görmedim. O harika bir teknik direktör olduğu kadar harika bir insan” dedi.

Burak Yılmaz, eski teknik direktörünü savundu.

PSG korumaya aldı ve soruşturma başlattı

Gelen haberler üzerine Paris Saint-Germain Kulübü konuyla alakalı detaylı bir soruşturma başlatırken Galtier’ye gelen 5 binden fazla ölüm tehdidi ve hakaret içerikli mesajın ardından teknik direktörü korumaya aldı.

Fournier’den yalanlama

Söz konusu iddiaların yer aldığı maili yazdığı iddia edilen eski Nice sportif direktörü Julien Fournier ise bu iddiaları yalanladı. Açıklama yayınlayan Fournier “Şu an Brezilya’dayım ve içinde bulunduğum karmaşadan uzağım. Bir yıldan uzun bir süre önce ayrıldığım kulübün içinde bulunduğu bu durumun müsebbibi ben değilim. Galtier ile fikir ayrılıklarımız olsa dahi kimseye yerdeyken bir tekme de ben atmam kaldı ki renklerini 10 sene gururla savunduğum OGC Nice’e, orada Avrupa’da tarihlerinin en önemli maçları için hazırlananlara bunu yapmayacak kadar saygım var. Bu yapılanların zamanlaması beni yapılanlar kadar fazla kızdırdı” dedi.

Erden Timur ve Okan Buruk'tan açıklamar: Icardi'yle devamErden Timur ve Okan Buruk’tan açıklamar: Icardi’yle devam

Nice’ten kısa açıklama

Konuyla alakalı son derece kısa ve öz bir açıklama yayınlayan Nice Kulübü ise şunları söyledi: “Olaylar artık Nice için çalışmayan iki kişiyi ilgilendiriyor. Olaylar sırasında bu durum son derece ciddiyetle ele alındı. Kulüp, daha fazla yorum yapmayacak.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.