CHP: İçişleri Bakanlığı YSK’ya alternatif seçim takip sistemi kurdu

Seçimlerine sayılı günler kaldı, sandık güvenliği tartışması ise aylardır sürüyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, İçişleri Bakanlığı’nın YSK’ya paralel bir seçim takip sistemi kurduğunu öne sürdü. Erkek’e göre bakanlık YSK, kaymakamlıklar ise İlçe Seçim Kurulu rolüne büründü.

Siyaset 3 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Erkek, İçişleri Bakanlığı’nın paralel bir seçim takip sistemi kurduğunu öne sürerek “Öyle bir tablo ile karşılaştık ki, bunu ilk kez bir seçimde yaşıyoruz. İçişleri Bakanlığı’nda paralel bir yapı kurulduğunu tespit ettik. İçişleri Bakanlığı, YSK’ya paralel bir seçim takip sistemi kurmuş” dedi.

Erkek,  İçişleri Bakanlığı’nın tüm valiliklere bir yazı yazarak seçim takip modülü oluşturulmasını talep ettiğini öne sürdü. Erkek’in aktardığı yazıda “Nüfusu 20 bine kadar olan ilçelerde en az 3, 20-100 bin arası olanlarda en az 5, 100 bin üstü olanlarda en az 10 personel görevlendirilecek. Görevlendirilen personel kadar bilgisayar temin edilecek. Bu personelin hızlı veri girişi yapacak derecede bilgisayar kullanabilecek” ifadeleri yer aldı.

Emekli emniyet müdürlerlerinden seçim bildirisi: Silah ve çipli sahte kimlik uyarısıEmekli emniyet müdürlerlerinden seçim bildirisi: Silah ve çipli sahte kimlik uyarısı

Erkek, Kiraz Kaymakamlığı’nın bu yazıya dayanarak İlçe Seçim Kurulu’na yazı yazdığını, yazıda “İçişleri Bakanlığı’ndan gelen yazı uyarınca bana sandık sonuç tutanaklarının birer örneklerini anlık olarak vereceksin” ifadelerinin kullanıldığını söyledi. İlçe Seçim Kurulu’nun bu talebi Yüksek Seçim Kurulu’na sorduğunu, kurulun oy birliğiyle bu talebi reddettiğini söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yüklenen Erkek “İçişleri Bakanı bir suç işleri bakanı gibi davranmaya devam ediyor. YSK karşısında İçişleri Bakanlığı’nı, ilçe seçim kurullarının karşısına da kaymakamlıkları koyup paralel bir yapı kurmuş. Görevlileri uyarıyoruz; bu kanunsuz emre uymayın, bu suça ortak olmayın. Soylu 14 Mayıs için Batı’nın siyasi darbesi demişti, gerçekten artık akıllarını kaybettiler. Halkın üstünde hiçbir güç yoktur. 15 Temmuz’un finansörü dedikleri BAE’ye koşa koşa nasıl gittiklerini biliyoruz. İçişleri Bakanlığı, YSK’ya paralel bir seçim takip sistemini neden kurmuş? İşte gerçek beka sorunu budur” dedi.

İçişleri Bakanlığı’ndan iddialara ilişkin bir açıklama gelmedi.

Seçim günü için server, telsiz ve jeneratör önlemi

Öte yandan Millet İttifakı’nı oluşturan altı parti seçim günü için hazırlıklarını yaptı. Altı parti seçimi kendi genel merkezlerinden takip edecek, ortak veri havuzu aracılığıyla gelişmeler anlık olarak birlikte izlenecek. Ortak iletişim kanalları üzerinden YSK’dan alınan anlık kararlar paylaşılacak.

Milliyet’ten Mehtap Gökdemir’in haberine göre CHP, bu çerçevede Ankara’da seçim günü için olası elektrik ve internet kesintisi ile siber saldırılara karşı kırmızı alarma geçti.

Veri toplama merkezlerinin güvenliği ve her koşulda çalışabilmesi için gerekli tedbirler belirlendi. Buna göre olası elektrik kesintisi ihtimaline karşı temin edilen jeneratörler devreye sokulacak.

İnternet aksaklıklarına karşı ise üç ayrı server kiralanacak. Serverlardan biri yurtdışında, ikisi ise Türkiye’nin farklı yerlerinde olacak.

Siber saldırıları bertaraf etmek ve gerektiğinde yedekleme yapmak için serverlar devreye alınacak. Ayrıca haberleşme için şebekenin çökmesi ihtimaline karşı telsiz kullanımı gibi önlemler de alınacak.

Soylu’dan Trump’ı hatırlatan açıklama: Seçimlere 'siyasi darbe girişimi' benzetmesiSoylu’dan Trump’ı hatırlatan açıklama: Seçimlere ‘siyasi darbe girişimi’ benzetmesi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.