10Haber o operasyonu yazıyor: İşte IŞİD’lilerin örgütlendiği yeni cemaat

Terör örgütü IŞİD'e yönelik operasyonda dün 96 kişi gözaltına alındı. Operasyonu diğerlerinden farklı kılan grubun, IŞİD'in Türkiye'deki yeni örgütlenme alanının ortaya çıkmasıydı. 10Haber, ayrıntılara ulaştı.

Gündem 6 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Seçim öncesi artan IŞİD operasyonlarından belki de en büyüğü dün sabah gerçekleşti. Örgütün Türkiye’deki yapılanmasına yönelik operasyonda 90’dan fazla kişi gözaltına alındı. Operasyonun detayında, Türkiye’deki IŞİD örgütlenmesinin yeni merkezi vardı.  

Sabah saatlerinde Diyarbakır, Ankara merkezli operasyonlarda 90’dan fazla kişi gözaltına alındı. Emniyet, gözaltına alınan kişilerin seçimde oy kullanmamaya ve cihat etmeye yönelik çağrılar yaptığını aktarırken operasyonda ele geçirilen silah ve mühimmatın da görüntüsünü paylaştı. 

IŞİD operasyonları sürüyor: Bir ayda yedi operasyon, 74 gözaltıIŞİD operasyonları sürüyor: Bir ayda yedi operasyon, 74 gözaltı

Fakat bu operasyonu, seçim öncesi artan IŞİD operasyon silsilesinden ayıran bir özellik var. Türkiye’de yaşayan birçok IŞİD’li operasyon yapılan grupla yeniden örgütleniyordu. 

Grubun, Ankara, Adana, Yalova, Diyarbakır, Adana, Muş ve Şırnak’ta üyeleri bulunuyor.

Kendilerini Ahlak ve Sünnet Dergisi olarak adlandıran grup, 2022 yılı itibariyle güç kazanmaya başladı. 

Sırasıyla Yalova, Ankara, Adana, Gaziantep, Diyarbakır ve Gürcistan’daki kitabevleri üzerinden örgütlenmeye başladı. Sohbetlerini birçok ilde yapabilen grubun başında, Şırnaklı Kürt Mamoste Osman El Kürdi bulunuyor. 

Grubun Türkiye’deki lideri olan Mamoste Osman El-Kürdi.

10Haber’in yaptığı görüşmelerden elde ettiği bilgilere göre, Ahlak ve Sünnet Dergisi’nin oluşturduğu cemaatin içinde IŞİD saflarında savaşan birçok isim bulunuyor. Bu kişilerin Suriyeli, Iraklı ve Türk olduğu biliniyor. 

Cemaatin Adana’da düzenlediği iftar yemeğinden bir fotoğraf.

Cemaatin Telegram adlı mesajlaşma uygulamasındaki grubunda 1,100’den fazla abonesi bulunuyor. Özellikle temsilciliklerinde yaptıkları yemeklere, yüzlerce kişi katılıyor. 

Osman El-Kürdi, çoğu vaazında, özellikle Suriye’de bulunan IŞİD militanlarının eş ve çocuklarına yardım edilmesi yönünde çağrılar yapıyor.

Grubun sohbetlerine yüzlerce insan katılıyor.

10Haber’e konuşan gruba yakın kaynaklar, sohbetlerde ‘cihat’ çağrısı yapıldığını da anlatıyor.

Hızlı şekilde güç kazanan grup, Kasım 2022’de Ankara, Mart 2023’te Gürcistan, Nisan 2023’te ise Adana temsilciliğini açtı. Birçok selefinin güvenini kazanan grup, birçok kişi için ise güvenilir görülmüyor. Fakat Ahlak ve Sünnet grubu, Türkiye’deki birçok selefi cemaate giderek, çağrıda bulundu.

Ahlak ve Sünnet Dergisi’nin düzenlediği etkinlikteki namaz.

Sohbetleri bazen Kürtçe bazen de Türkçe yapan Osman El-Kurdi, Ramazan Bayramı için yaptığı konuşmada, “Bizim gerçek bayramımız, Muhammed’in şeriatının bayramıdır” ifadelerini kullanırken Müslümanlara birleşme çağrısında bulunuyordu. Grup ayırca sosyal medyayı da aktif kullanıyor. Twitter’da özellikle Suriye’deki kamplarda bulunan IŞİD militanlarının çocuk ve eşleri için gündem ve yardım kampanyaları düzenliyor. Youtube’ta 18 bin abonesi bulunan grup, temsilcilik açılışları ve sohbetlerden özel videolar hazırlıyor.

Ankara ve Diyarbakır’da yapılan operasyonda ele geçirilen silah ve mühimmatlar arasında polis kıyafeti ve susturuculu suikast silahı dikkat çekti.

Emniyet tarafından yapılan açıklamada, “Van’da faaliyet göstermekteyken 2022 Haziran ayında yasa dışı yollardan Gürcistan’a geçiş yapan Molla Ensarullah (Amer ONAY), ülkemizde bulunan örgüt yanlısı grupları ‘Ahlak ve Sünnet Dergisi’ çatısı altında topladığı, propaganda faaliyetleri yürüttüğü ve örgüte müzahir şahıslardan, radikal olanları sıradan gruptan kopmuş insan olarak göstererek bu şahıslardan -sözde- Cihat grubu oluşturma amacında olduğu bilgileri elde edilmiştir. Molla Ensarullah (Amer ONAY)’ın kendisini IŞİD terör örgütünün ülkemizdeki – sözde- temsilcisi olarak tanıttığı, Diyarbakır’da mukim Mamoste El Kürdi (Osman AKIN) üzerinden yürüttüğü yapılanma arayışını ve biat toplama faaliyetleriyle yurt genelindeki farklı gruplardan şahıslar temin ederek silahlanma arayışına girdiği tespit edilmiştir” denildi.

Emniyet’in ‘Omer Onay Grubu’ olarak adlandırdığı Ahlak ve Sünnet Dergisi çevresinin lideri olarak Molla Ensarullah gösteriliyor. Ensarullah’a yönelik bir diğer operasyon Aralık 2020’de Van’da gerçekleşmişti. Operasyonda, 31 kişi gözaltına alınmıştı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.