Borsada yatırımcı sayısında tarihi rekor: 5 milyonu aştı

Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun açıkladığı verilere göre, Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı geçen yıla göre ikiye katlanarak 5 milyon 53 bin 426 oldu. Yatırımcı sayısında yaşanan bu yükselişte halka arz şirketlerinin de büyük ölçüde desteği bulunuyor. 

Ekonomi 6 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK), pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısını açıkladı. Buna göre, 4 Mayıs itibarıyla pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı tarihinde ilk kez 5 milyonu aştı. Açıklanan verilere göre, önceki gün itibarıyla Borsa İstanbul’da yatırımcı sayısı 5 milyon 53 bin 426 oldu. Yatırımcı sayısında yaşanan bu yükselişte halka arz şirketlerinin de büyük ölçüde desteği bulunuyor. Son bir ayda yatırımcı sayısı 829 bin 300 artarken, önceki aya göre yükseliş yüzde 20’ye yakın oldu. Geçen yıl ile kıyaslandığında ise borsanın yatırımcı sayısını 2’ye katladığı görülüyor.

Yabancı yatırımcı 178 milyon dolarlık hisse senedi sattı

Yurt dışında yerleşik kişiler piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış verilerle 28 Nisan haftasında 178,4 milyon dolar hisse satışı yaptı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, aynı hafta DİBS (kesin alım) alımları 11 milyon dolar oldu. Yurt dışında yerleşiklerin DİBS (Ters Repo) alımları 516,4 milyon dolar olurken, DİBS (teminat) alımları 9,7 milyon dolar oldu. DİBS (ödünç) işlemi gerçekleşmezken, şirket borçlanma senetleri alımları ise 1,5 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi stokları piyasa değeri 23 milyar 746,9 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Borsa haftayı düşüşle tamamladı

BIST 100 endeksi dün yüzde 1,86 değer kaybederek günü 4.400,76 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre 83,59 puan azalırken, toplam işlem hacmi 32,8 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 1,66, holding endeksi yüzde 1,04 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,13 ile spor, en çok kaybettiren yüzde 2,81 ile metal eşya, makina oldu. Analistler, küresel pay piyasalarında, ABD’de bankacılık sektörüne ilişkin risklerle karışık bir seyir izlendiğini belirtti.

Borsa 'devlet yardımı' ile dipten döndüBorsa ‘devlet yardımı’ ile dipten döndü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.