MHK’da kaos TFF’de kaos!

Haziran ayında yeni TFF Başkanı belli olacak. Seçimlerden önce herkes pozisyon almak derdinde. TFF başkanlığından A Milli Takım hocasına; yabancı sayısından hakemlere kadar birçok yerde belirsizlik yaşanıyor. Beşiktaş Başkanı Çebi, seçimde Büyükekşi'yi istifaya çağırarak seçim fişeğini yaktı.

Spor 6 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
TFF Başkanlığı için gizli yapılan savaş, Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi'nin açıklamasıyla aleni hale geldi.

Süper Lig’de Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın şampiyonluk yarışı halen devam ediyor. Üç büyükler tarihte olmayan bir şekilde hem Türkiye Futbol Federasyonu’nu (TFF) hem Merkez Hakem Kurulu’nu (MHK) hem de rakiplerini hedefe koyup sert açıklamalar yapıyor. Üstelik bu devre arasında Süper Lig’in değerinin düşmesini engellemek için TFF’nin yaptığı talimat değişikliğinden sonra yaşanıyor.

En zayıf başkan Mehmet Büyükekşi

Nihat Özdemir’in geçen yaz istifa etmesinden sonra Mehmet Büyükekşi bir yıllığına TFF Başkanı oldu. Görev süresi bu haziran ayında bitiyor. Bu bir yıllık süre boyunca kulüpler ne isterse yapan Büyükekşi kimseye yaranamadı. Haziran ayındaki seçimde tekrar aday olacağını açıklayan Büyükekşi’nin işi kolay değil. Onun yerinde gözü olan birçok isim bulunuyor. Seçilmiş bir başkandan çok atanmış olarak görülen Büyükekşi, bu süreçte her yerden yara alıyor.

Mehmet Büyükekşi, Stefan Kuntz iddiasını 'şu an için' yalanladıMehmet Büyükekşi, Stefan Kuntz iddiasını ‘şu an için’ yalanladı

TFF içindeki gizemli yapı…

Mesela “TFF içinde şampiyonları belirleyen bir yapı var” diyen Galatasaray Sportif AŞ Başkanvekili Erden Timur’a resmi olarak “Kim bu yapı?” sorusu sorulamıyor. “Bazı hakemler Fenerbahçe’nin şampiyon olmaması için örgütlenmiş” sözlerini sarf eden Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Başkanı Abdurrahman Arıcı’ya “Bildiğini söyle” çıkışı yapılamıyor. Sonuç olarak TFF’nin güvenilirliği büyük yara alırken Büyükekşi seyirci kalıyor.

Kuntz şimdilik kaldı!

Mehmet Büyükekşi önceki gün katıldığı davette Milli Takım’a Abdullah Avcı’nın geleceğinin sorulması üzerine “Şu an için böyle bir şey söz konusu değil” diyor. Büyükekşi, bu sözleriyle sanki bu konudaki kararın kendisinde olmadığını söylüyor. Yarın ne olacak belli değil…

Selim Soydan’ın iddiasına göre Hamit Altıntop, Abdullah Avcı ile görüştü.

Hamit Altıntop, Büyükekşi’den habersiz Avcı ile görüşmüş

Nihat Özdemir döneminde Milli Takımlar Sorumlusu olan yönetici Selim Soydan, Sabah gazetesine yaptığı açıklamada, “Milli Takımlar Sorumlusu Hamit Altıntop, göreve kendisinin getirdiği Kuntz’dan bir oyuncuyu oynatmasını istiyor. Onu hep dinleyen Kuntz bu sefer oralı olmuyor ve ikili tartışıyor. Hamit, o günden beri Kuntz’un altını oyuyor. Konuyu TFF yönetimine getiriyor ama kesin bir sonuca bağlayamıyor. Bağlayamayınca da işi emrivakiye getirip, Abdullah Avcı ile görüşme yapıyor” diyor. Selim Soydan’a göre Hamit Altıntop ile Avcı anlaşmasına rağmen, TFF Başkanı Büyükekşi, “Görev süremizin bitmesine 40 gün kalmışken böyle değişiklik olmaz” diyerek operasyonu engelliyor.

İddiaya göre Göksel Gümüşdağ TFF Başkanı olmak istiyor.

Göksel Gümüşdağ TFF Başkanlığını mı istiyor?

Sözcü gazetesi ise Abdullah Avcı operasyonun arkasındaki ismin Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ olduğunu yazıyor. Onlara göre Gümüşdağ’ın ana motivasyonu haziran sonunda yapılacak TFF başkanlık seçimi. Gümüşdağ, Milli Takım hocası değişikliğini seçim sürecinin ilk adımı olarak görüyor. TFF Başkanı Büyükekşi’nin, rakip olarak gördüğü Gümüşdağ’ın güçlenmemesi için bu operasyonu ‘şimdilik’ durdurduğu belirtiliyor.

Abdurrahman Arıcı PFDK'lık oldu, Bakesetas Fenerbahçe maçında yokAbdurrahman Arıcı PFDK’lık oldu, Bakesetas Fenerbahçe maçında yok

Yabancı sayısı ne oldu?

TFF’de başka bir savaş yabancı sayısı konusunda yaşanıyor. TFF Başkanı Büyükekşi, nisan ayında yaptığı açıklamada “Yabancı oyuncu sayısına bu ay sonuna kadar karar vereceğiz. Mayıs ayının ilk haftasında açıklayacağız” demişti. Kulüplerin büyük çoğunluğu yabancı sayısının serbest bırakılmasını istiyor. Ancak TFF’den bir türlü karar çıkmıyor. Daha önce kulüplerin her istediğini yapan Büyükekşi, bu konuda hamle yapamıyor. İddiaya göre hükümete yakınlığıyla bilinen Göksel Gümüşdağ’ın Büyükekşi’yi, “Bu konulara sen karışma” diyerek ikaz ettiği ileri sürülüyor. Gelecek sezonun planlaması yapmak isteyen kulüplerin bekleyişi sürüyor.

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un Yusuf Günay ile ilgili sözlerine ceza verilmedi.

‘Köstebek’ krizi

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Divan Kurulu toplantısında TFF’nin 2. Başkanı Yusuf Günay için ağır sözler kullandı. Onu Galatasaray’ın köstebeği olmakla suçladı. Yusuf Günay ise bu suçlamalara sosyal medyasından yanıt verdi. PFDK’ya sevk edilen Ali Koç’a ceza verilmedi. Bu kararda Mehmet Büyükekşi’nin etkisi olduğu konuşuluyor.

Ahmet Nur Çebi seçim fişeğini yaktı, Büyükekşi’yi istifaya çağırdı

Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin iyi niyetli olduğunu, ama sorunları çözemediğini belirterek şunları söyledi:  “Büyükekşi aday olabilir, herkesin demokratik hakkı. İyi niyetle çalıştığını ben de kabul ediyorum ama başarılı olduğunu düşünmüyorum. Kendisini buraya gelirken de desteklemedim, bir daha aday olduğunda desteklemeyeceğim. Futboldan daha iyi anlayanlar var bu ülkede.”

Seçim fişeğini yakan Çebi daha da ileri giderek “Sorunları çözemiyorsanız, gitmeyi bilmeniz lazım. Edep ve adap bunu gerektirir” diyerek Büyükekşi’yi istifaya çağırdı.

Cüneyt Muharremoğlu yazdı: Sahadaki inekten İrfan Can Kahveci komedisineCüneyt Muharremoğlu yazdı: Sahadaki inekten İrfan Can Kahveci komedisine

Genel seçimler TFF seçimlerini etkiler mi?

Türkiye, 14 Mayıs’ta seçime gidiyor. Buradan çıkacak sonuç dengeleri değiştirebilir. Uzun süredir TFF Başkanlığı seçimleri tek adayla yapılıyor. Yıldırım Demirören, Nihat Özdemir, Mehmet Büyükekşi seçim yarışına girmeden TFF Başkanı oldu. Olası bir iktidar değişikliğinde TFF Başkanlığı için yeni adayların ortaya çıkabileceği belirtiliyor. İktidar kalırsa bu kez adayların ikna için geçmişte olduğu Ankara’ya yolculuk etmesi kesin gibi…

Cüneyt Çakır seçilecek yeni federasyonda doğal MHK Başkan adayı.

Gelecek sezonun doğal MHK Başkanı Cüneyt Çakır

Başkanlık seçimlerinde bunlar yaşanırken hakem dünyasında da büyük kaos var. MHK Başkanı Lale Orta’nın haziran ayından sonra görevde kalması mucize gibi. Burada öne çıkan isimse doğal olarak Türk futbol tarihinin en kariyerli hakemi olan Cüneyt Çakır. Yönetmeliğe göre MHK Başkanı olması için Cüneyt Çakır’ın aktif hakemliğini bitirmesinin üzerinden 1 yıl geçmesi gerekiyor. Çakır, TFF seçimlerinden sonra bu süreyi doldurmuş olacak.

Arda Kardeşler kızağa çekilen hakemlerden.

Büyükekşi hakemlerle sabote mi ediliyor?

Sivasspor -Galatasaray, Gaziantep FK -Beşiktaş maçlarının VAR kayıtlarının Türk futbol tarihinde ilk kez açıklanması hakemler arasında büyük rahatsızlık yarattı. Hemen hemen her maçta fahiş hakem hataları yaşanıyor. Hem hakem hem VAR ortaklaşa göz göre göre hatalara göz yumuyor. TFF, Ali Palabıyık’a sezon sonuna kadar görev verilmeyeceğini açıkladı. Yine resmi açıklamayla Arda Kardeşler, Sarper Barış Saka Yiğit Arslan ve Alper Çetin kızağa çekilmiş durumda. MHK Başkanı Lale Orta’nın yaptığı atamalar ise büyük tartışma yaratıyor. Mesela Ankaragücü- Fenerbahçe maçındaki yönetimi nedeniyle ceza alan Atilla Karaoğlan’a ilk verilen maç yine bir Fenerbahçe’nin Türkiye Kupası’nda Sivasspor’a karşı oynadığı karşılaşma. Jorge Jesus’un “VAR’da o penaltıyı nasıl görmez” dediği Mete Kalkavan, kritik Antalyaspor -Beşiktaş maçını yönetecek. İstanbulspor maçında verdiği ve vermediği penaltı, iptal edilen gol nedeniyle Fenerbahçe’in resmi sitesinden suçladığı Halil Umut Meler, cezaya kalmadan düdük çalmaya devam ediyor. Alanyaspor – Kayserispor karşılaşmasında verdiği hatalı kararlar nedeniyle dinlendirilen Tugay Kaan Numanoğlu, Konyaspor- Kayserispor maçında görevlendirildi. Kulüpler, hakem atamalarının hangi kritere göre yapıldığını anlamıyor ve isyan ediyor. Bazıları TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’yi güç duruma düşürmek için bu atamaların kasıtlı olarak yapıldığını ileri sürüyor.

Ali Palabıyık tatile çıktı, Bandırmaspor TFF'ye koştuAli Palabıyık tatile çıktı, Bandırmaspor TFF’ye koştu

Hakemlerin atletik test korkusu

MHK Başkanı Lale Orta’dan ise bu süreçte sürpriz bir hamle geldi. MHK, hakemlere 9 Mayıs’ta antrenman, 10 Mayıs’ta seminer, 11 Mayıs’ta ise atletik test yapılacağını açıkladı. Lig arasında yapılan hakem seminerinde atletik test yapılması yaygın bir uygulama değil. Testi geçemeyen hakemlerin klasman düşürülecek olması rahatsızlık yaratmış durumda. Haziran ayı sonunda oluşacak yeni MHK’nın klasman kararını vermesini isteyenler var. Bazı hakemler atletik testin sakatlık riskini getireceğini iddia ediyor.

Sonuç olarak gerek TFF’de gerek MHK’da tam bir kaos hüküm sürüyor. Filler tepişirken ezilen derdi sadece futbol izlemek isteyenler oluyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.