‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ 21. yüzyılın en iyi filmleri arasında

Bağımsız sinema sitesi IndieWire, 21. yüzyıla damgasını vuran filmleri seçti. Listede Nuri Bilge Ceylan'ın 2011 yapımı 'Bir Zamanlar Anadolu'da' filmi de yer alıyor. Listenin zirvesinde ise Brad Pitt'in oynadığı iki film var: 'Korkak Robert Ford'un Jesse James Suikastı' ve 'Hayat Ağacı'

Kültür Sanat 11 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
'Bir Zamanlar Anadolu'da' Cannes'da Büyük Jüri Ödülü kazanmıştı.

Bağımsız sinema sitesi IndieWire, sinematografik estetiğe göre 21. yüzyılın en iyi filmlerini seçti. 60 film yer aldığı en iyiler listesinde Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ filmi de yer alıyor. Film yapılan değerlendirmede 52. seçildi. Birinci sırada ise Andrew Dominik’in başyapıtı ‘Korkak Robert Ford’un Jesse James Suikastı’ filmi var.

Antonioni, Tarkovski ve Leone etkileri

60 film için ayrı ayrı yazıların yer aldığı seçimde ‘Bir Zamanlar Anadolu’da filmi için  yapılan değerlendirme şöyle: “Bir grup adam, görünüşe göre cinayeti hatırlamayacak kadar sarhoş olan bir şüpheli tarafından küçük kasabalarda ve Türkiye topraklarında gömülü bir ceset arıyor. Bu ele avuca sığmaz hakikat arayışı teması, yönetmen Nuri Bilge Ceylan ve görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki’nin metafizik kara filminin her karesinde unutulmaz bir şekilde hayat buluyor. Ceylan’ın yavaş sinema yaklaşımının imgeleri, Antonioni’nin katı boşluğunu, Tarkovski’nin hipnotize edici atmosferini ve Sergio Leone’nin melankolik geniş ekran manzarasını çağrıştırıyor.”

Korkak Robert Ford’un Jesse James Suikastı’nın başrolünde Brad Pitt oynuyor.

Brad Pitt listeye damga vurdu

Andrew Dominik’in western başyapıtı ‘Korkak Robert Ford’un Jesse James Suikastı’, IndieWire’ın listesinde zirvede yer alıyor. 2007 yapımı westernde Brad Pitt, Casey Affleck ve Nick Cave rol alıyordu. Filmin görüntü yönetmeni Roger Deankins’e ayrı bir parantez açılan yazıda film hakkında şu ifadelere yer veriliyor: “Görsel dili, Jesse’nin öldürülmeden hemen önce katilinin yansımasını fark etmesiyle doruğa ulaşıyor; bu, cinayetin bir tür intihar olduğunu ima ediyor ki Deakins ve yönetmen Andrew Dominik’in sinematik gramere gösterdiği özen olmasaydı bu bilgi izleyiciye açık olmayacaktı.”

‘Hayat Ağacı’ ‘Bir Zamanlar Anadolu’da filmiyle Altın Palmiye yarışına girmiş Robert De Niro başkanlığındaki jüri ‘Hayat Ağacı’na Altın Palmiye, ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ filmine ise Büyük Jüri Ödülü vermişti.

Terrence Mallick’in Altın Palmiye ödüllü filmi ‘Hayat Ağacı’ listede ‘Korkak Robert Ford’un Jesse James Suikastı’nın ardından ikinci sırada bulunuyor. Böylece Brad Pitt, başrol oyuncusu olarak 21. yüzyılın en iyi iki filminde de yer almış oluyor. Emmanuel Lubezki’nin görüntü yönetmenliğinden övgüyle bahsedilen yazıda, Lubezki’nin ışığı kovalaması ve yaşam ile ölüm arasında sonsuz bir mücadele içinde olan bir ailenin portrelerini yaratması en iyi şekilde ifade ettiği vurgulanıyor.

Listenin üçüncü sırasında tüm zamanların en sevilen aşk filmlerinden biri olarak kabul edilen Wong Kar-Wai’nin başyapıtı ‘Aşk Zamanı’ yer alıyor. Todd Heynes’in 2002 yapımı ‘Cennetten Çok Uzakta’ filmi listenin dördüncü sırasında. Pawlikowski 2018’de çektiği ‘Soğuk Savaş’ da IndieWire listesine giren bir diğer yapım oldu.

60 filmlik listeye ve filmler hakkında değerlendirme yazılarına şuradan ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de kadın müzisyenlerin dinlenme oranı yüzde 50 arttı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.