Barcelona altyapıdan yine teknik direktör çıkardı!

Barcelona, tarihindeki 27. şampiyonluğuna altyapısından çıkan Xavi yönetiminde ulaştı. Xavi, dünyanın en iyi teknik direktörleri arasında gösterilen Guardiola'ya benzerliğiyle dikkat çekiyor.

Spor 16 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Barcelona'da Xavi dönemi zaferlerle devam ediyor.

Futbolculuk döneminde Barcelona formasıyla 27 kupa kazanan kulüp efsanesi Xavi, yedek kulübesinde tarih yazmaya devam ediyor. Lionel Messi’nin gidişinin ardından İspanya’da zirveyi Real Madrid’e kaptıran, Atletico Madrid şampiyonluğu dahi gören Barcelona, lig şampiyonluğu hasretini 4 sene sonra 2023’te dindirdi. Blaugrana, 1998-99’dan bu yana ilk kez Lionel Messi olmadan şampiyon oldu. Bu yolda Barça’ya yol gösteren isim Xavi’ydi.

Xavi, La Liga şampiyonluğunun sinyallerini geçen sezon Süper Kupa’yı kaldırırken vermişti.  Her ne kadar iki sezondur gerek Şampiyonlar Ligi gerekse Avrupa Ligi’nde başarı gelmese İspanya’daki şampiyonluk Madrid takımlarının zincirini kırmak açısından önemli.

İspanya’da şampiyon Barcelona!İspanya’da şampiyon Barcelona!

Takımıyla sözleşmesi 2024’te bitecek Xavi’nin Barcelona kariyerinin devamıyla ilgili gelen soruya Joan Laporta, “Xavi Barcelona hocası olmayı benden çok istiyor. Guardiola’nın ilk zamanlarına çok benziyor” yanıtını verdi. Kulübe bağlılığı ve saha içindeki olağanüstü zekasını saha kenarına layıkıyla taşıması açısından Xavi, Pep Guardiola’yı andırmıyor değil. Barcelona altyapısından çıkan müthiş orta saha oyuncularıydı.

Kusursuz La Masia jenerasyonu

Pep Guardiola Barcelona’da göreve başladığında elinde yalnızca dünyanın en iyi oyuncusu Messi yoktu. Aynı zamanda La Masia’nın kusursuz jenerasyonunun Xavi, Andres Iniesta, Pique ve çok daha fazlası gibi değerli parçaları kadrodaydı. Xavi’nin elindeki kadroda ise Messi dışında tüm parçalar eksiksiz şekilde var gibi görünüyor. Gavi, Pedri gibi isimlerin yanı sıra sol bek Alejandro Balde, her ne kadar ismi transfer dedikodularına karışsa da ileri uçtaki Ansu Fati son derece değerli isimler. Xavi, dışarıdan gelen Ronald Araujo, Raphinha, Jules Kounde, Frenkie De Jong gibi isimlerle beraber olağanüstü bir çekirdek yakalamış durumda. Bu kadroya İlkay Gündoğan, Leo Messi gibi tecrübeli ayaklar eklenirse belki de hayal kırıklığı yaşana Avrupa macerasında da hedefler yeniden zirve olabilir.

Barcelona’da bir devir kapanıyor: Busquets sezon sonu yolcuBarcelona’da bir devir kapanıyor: Busquets sezon sonu yolcu

Barcelona yerel lige döndü!

Futbolculuk dönemlerinde fazlasıyla yetenekli veya fazlasıyla zeki olduğunu gördüğümüz futbolcuların teknik direktörlük kariyerlerinde benzer etkiyi yapamadıklarına fazlasıyla şahit olduk. Ancak Xavi, onlardan biri değil. Kendini bu alanda Katar’da yetiştiren, Xavi, Barcelona’nın başına geçer geçmez en azından yerel kupalarda başarı yakaladı.

Arsenal evinde dağılıyor, City emin adımlarla zafere yürüyorArsenal evinde dağılıyor, City emin adımlarla zafere yürüyor

Çeşitlilik ve alternatifler

Barcelona’nın Xavi yönetiminde büyük kupalara yeniden aday olabilecek olmasının temel nedenlerinden biri oyundaki çeşitlilik olabilir. Zira Barça, eski tiki taka futbolunu tek alternatifi olarak görmüyor. Xavi, elindeki savunma oyuncularını bek pozisyonlarında da rotasyona sokarak alternatifler oluşturup bazen maç içinde 3’lü savunma yöntemine başvurduğu dahi oluyor. Bu anlayış, Barcelona’nın uzun vadeli hedeflerine ulaşması açısından, modern futbolda ihtiyaç.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.