Bir süper yıldız doğuyor! NBA’ye gelmeden insanları sokağa çıkardı

San Antonio Spurs, draft lotaryası sonucu yalnızca birinci sırayı almadı, ayrıca NBA tarihinin en büyük potansiyellerinden olarak görünen Victor Wembanyama’yı da gayri resmi olarak draft etti. Halk sokaklara döküldü.

Spor 18 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Victor Wembanyama için piyango Spurs'e vurdu.

Kareem Abdul-Jabbar, Michael Jordan, LeBron James… Her jenerasyonun lige adım atışıyla beraber karizması, aurası ve elbette yeteneğiyle olağanüstü şeyler vaat eden oyuncuları vardır. Araya 15-20’şer senelik süreçleri koyduğumuz denklemde günümüz jenerasyonunun söz konusu seviyedeki yıldızı Zion Williamson olabilirdi. 2019’da birinci sıra hakkını New Orleans Pelicans, bunu doyasıya kutlamıştı. Ancak Zion, kariyerinin başından beri sakatlıklardan başını kurtaramadı. 2023’te, yani dün aynı kutlamayı, hem de sokaklara dökülüp konvoyla yapan bir takım daha var: San Antonio Spurs. San Antonio halkına bu kutlamayı yaptıransa Victor Wembanyama’dan başkası değil.

Geçtiğimiz gecede NBA draft lotaryası yapıldı. Konferanslarında son 7 sırayı alan takımlar, en kötü üçlü yüzde 14 ihtimal sahibi olmak üzere 2023 NBA seçmelerinde ilk sıra hakkı sahibinin belirlenmesi için toplandı. Temsilcimiz Alperen Şengün’ün Houston Rockets’ı, en kötü dereceye sahip Detroit Pistons ve son 25 senenin en başarılı takımlarından olup uzun seneler sonra yeniden yapılanmaya giren San Antonio Spurs göze çarpan adaylardı.

Ja Morant akıllanmıyorJa Morant akıllanmıyor

Wembanyama aşkına

Kimisine göre tarihin en büyük potansiyeli, kimisine göre sakatlık riski var, kimisi de sessizce ve sabırla beklemekten yana. Şu kesin ki Fransız anomali Victor Wembanyama daha NBA’e gelmeden namını önden yolladı. Bu sezonu Fransa Ligi takımlarından Metropolitans’ta geçiren yıldızın her maçında farklı olağanüstü hareketi sosyal medyaya düştü. Kendisi özelinde merak, her geçen hafta daha da arttı.

2004 doğumlu oyuncu, 2.21 boyunda, kulaç açıklığı ise 2.40! Bu anormal ölçülerin ayak yavaşlığı, atletizm eksikliği, top hakimiyeti zayıflığı gibi zaaflara sahip olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak Wembanyama’nın, özet görüntülerinde de izleyebileceğiniz üzere en büyük alametifarikaları tam olarak bu saydıklarım. Oyuncu bu kadar özel, potansiyel bu kadar büyük olunca, bu sezonki tanking (kaba tabirle drafta yatma) yarışı da ayrı bir seviyeye ulaştı. Alınan her mağlubiyet Wembanyama aşkına atılan bir adımdı. Muradına eren takımsa San Antonio Spurs oldu.

Bu onun kaderi

Wembanyama’nın babası 1.98 boyunda eski profesyonel atlet, annesi ise 1.91 boyunda eski profesyonel basketbolcu ve şimdilerde basketbol koçu. Ablası an itibarıyla Monaco’da basketbol kariyerini sürdüren, genç kardeşi altyapılarda basketbol ve hentbol oynayan Wembanyama’nın dedesi de tıpkı annesi gibi eski bir basketbolcu. Kısacası Victor için spor kaçınılmaz seçenek.

Victor Wembanyama ve ablası Eve Wembanyama.

Oyuncu, küçüklüğünde kalecilik ve judoyu denemiş ancak 7 yaşından itibaren basketbola yönelmiş. Henüz 11 yaşında 1.80 boyuna gelen isim, 14 yaş altı Kral Kupası için küçük yaşında Barcelona’ya kiralanmış. Wembanyama, üçüncü oldukları turnuvadan sonra koçları kendisini yeterince zorlamadığı için Fransa’ya eski kulübü Nanterre’e dönme kararı almış.

Potansiyelli isim 2019 yılında Nanterre’de profesyonel oldu. Victor’un altyapı milli takımlarda yaptıkları ise kendisinin ana akımda daha fazla duyulmasını sağladı. 2021’deki 19 yaş altı Dünya Şampiyonası finalinde Jaden Ivey, Chet Holmgren, Patrick Baldwin, Kenneth Lofton gibi geleceğin NBA oyuncularını kadrosunda bulunduran Amerika’ya karşı finalde 22 sayı, 8 ribaunt, 8 blokla oynadı ve blok sayısı turnuva rekoru olarak tarihe geçti.

O dönemlerde, geçen yaz Oklahoma tarafından seçilen ve ilk sezonunu sakat geçiren Chet Holmgren ile karşılaştıran Wemby’nin tavanının Holmgren’e göre arşa yakın olduğu anlaşıldı. O yalnızca jenerasyonunda değil, tarihte özel yere sahip.

Rekor satış: 6 milyar dolarlık takımRekor satış: 6 milyar dolarlık takım

Hedef sıfırdan zirveye

San Antonio Spurs, 1990’dan 2019’a kadar yalnızca bir kere play-off yapamadı. O sezonu da sonuncu bitiren Spurs, Tim Duncan’ı draft etti ve oyuncu, 20 senelik eşsiz kariyerinin sonunda tarihin en iyi uzun forvetlerinden biri olarak gösterildi. Duncan ve Popovich önderliğinde Teksas ekibi, 5 kez şampiyon oldu.

Tarihin bir tekerrürü misali, bu kez 4 senedir düşüşte olan ve play-off dışında kalan, son olarak bu sezon dibi gören Spurs, talihin güldüğü takım oldu. Son birkaç senedir emekli olup olmayacağı tartışılan Popovich’in de Wembanyama piyangosuyla beraber birkaç sezon daha takımın başında kalacağı hemen hemen kesinleşti.

Efes, Fenerbahçe'yi devirdi, lider kesinleştiEfes, Fenerbahçe’yi devirdi, lider kesinleşti

Kısa vadede başarı garantisi

Wembanyama, lotaryanın açıklandığı gecede Fransa’nın bir diğer süper yıldızı Kylian Mbappe de yer aldı. Dünya futbolunun halihazırdaki tepe isimlerinden biri, birkaç sene sonra dünya basketboluna damga vurma ihtimali olan Victor’u yalnız bırakmadı. Genç yaşlarında yarattıkları beklentilerle ünlenen isimlerden Mbappe’nin söz konusu beklentileri karşıladığına şüphe yok.

Diğer tarafta genel olarak NBA’e yeni gelen oyuncular için zaman istenir. Hem uyum sağlaması hem fiziksel olarak hazır olması için süre tanınır. Hele de bu oyuncu uzunsa söz konusu sabır süresi daha uzayabilir. Ancak Wembanyama birinci ağızdan bunu reddetti. Lotarya gecesinde, oyuncu, San Antonio’nun birinci sırayı almasıyla birlikte açıklamalarda bulundu. Wemby, “Kalbim çok hızlı atıyor. Tanıdığım herkes, sevdiğim herkes etrafımda. Bu hayatım boyunca hatırlayacağım çok özel bir an. En kısa zamanda bir yüzük kazanmaya çalışacağım. O yüzden hazır olun” dedi.

Wembanyama bu vaadi ne kadar isabetli şekilde yerine getirebilir, bu biraz da San Antonio’nun yapılanma sürecinin hızıyla alakalı olacak. Ancak şu kesin ki Unicorn başta Spurs olmak üzere tüm NBA’de büyük heyecan yaratacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.