Jose Mourinho’nun otobüsü hiç yolda kalmıyor!

'Otobüsü park etmek' deyimini futbol literatürüne kazandıran Jose Mourinho, Roma ile Konferans Ligi kupasını kaldırdıktan sonra Avrupa Ligi finaline de 'katı savunma' futboluyla yükseldi.

Spor 20 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Konferans Ligi şampiyonluğunu kazandıktan sonra Mourinho, Roma takım otobüsünü kullanmıştı.

Futbolda temel amaç rakibinizden daha fazla gol atmak. Bunu başarmanın bir yolu da savunmada güçlü olmak. Gol yemediğiniz sürece ağlara gönderdiğiniz bir top sizi hedefe götürür. Bu anlayışı benimseyenlerden biri de kendini ‘özel kişi’ olarak tanımlayan Portekizli teknik direktör Jose Mourinho. O, ‘otobüsü park etmek’ deyimini futbol literatürüne kazandıran kişi.

Mourinho, 2004 yılında Chelsea’yi çalıştırırken 0-0 biten bir Tottenham maçından sonra rakibi eleştirmek için “Portekiz’de dediğimiz gibi, otobüsü getirdiler ve kalenin önünde bıraktılar. Bu maçı izlemek için 50 sterlin ödeyen bir taraftar olsaydım hayal kırıklığına uğrardım” dedi. Eleştiri olarak kullandığı bu deyimin Mourinho’yu başarıya götüren yöntem olacağını o dönem kimse düşünemezdi. Portekizli teknik direktör, büyük bir disiplin gerektiren savunma futboluyla 2004-05 sezonunda başarılı oldu. 15 maçta kalesini gole kapatan Chelsea hâlâ bu konuda Premier Lig’de bu rekoru elinde bulunduruyor.

Türk takımlarını elediler, Avrupa'da finale çıktılarTürk takımlarını elediler, Avrupa’da finale çıktılar

‘Otobüsü değil uçağı park ettik’

Mourinho, 2009-2010 sezonunda Inter’i harika bir savunma takımına dönüştürmüş İtalya Ligi, İtalya Kupası ve Şampiyonlar Ligi’ni kazanıp üçleme yapmayı başarmıştı. Özellikle Şampiyonlar Ligi yarı finalinde Barcelona- Inter maçında 10 kişi kaldıktan sonra yaptıkları savunma ‘otobüsü park etmek’ deyimini tekrar popüler hale getirdi. Mourinho, turu geçtikten sonra şu açıklamayı yaptı: “Barcelona’da beraberlikle tur atladık. Herkes otobüsü kalenin önüne park ettiğimizi söylüyor. Otobüsü park etmedik, uçağı park ettik. Bunu iki nedenden dolayı yaptık. Bir, çünkü sadece 10 kişi kalmıştık ve iki ilk maçı onları parçalayarak 3-1 kazandık.”

Mourinho, Roma’da büyük takdir görüyor.

3 Avrupa kupasında da başarıya ulaşan tek teknik direktör

Oyunu sıkıcı bulunsa da Mourinho, Porto’da 2004, Inter’de 2010 yılında Şampiyonlar Ligi kazandı. 2003’te Porto ve 2017’de de Manchester United ile UEFA Avrupa Ligi kupasını kaldırdı. Geçen yıl Roma ile Konferans Ligi’nde başarıya ulaşan Portekizli, 3 UEFA turnuvasında birden şampiyonluğu bulunan tek teknik direktör. Konferans Ligi şampiyonluğunu kazandıktan sonra Mourinho, Roma takım otobüsünü kullanarak mesajını vermişti: Benim yöntemimle kupalar kazanılır…

Avrupa Ligi finali ‘otobüs’le geldi… Gol beklentisi 0.03

Mourinho’nun Roma’sı Avrupa Ligi yarı finalinde 1-0 kazandığı maçın rövanşında Leverkusen’e konuk oldu. İtalyan takımı ‘otobüsü kale önüne çekme’ deyimine yeni bir boyut kazandırdı. İlk ve tek şutunu maçın 77. saniyesinde Pellegrini ile çeken Roma, neredeyse orta alanı geçmedi. İtalyan takımının gol beklentisi 0.03 oldu. Leverkusen maç boyunca 23 şutta 6 isabet bulurken karşılaşma 0-0 bitti. Roma, finalde Sevilla ile karşılaşacak.

Roma’nın yeni imparatoru Mourinho

Portekizli teknik direktörün anti futbol anlayışı birçok futbolseveri kızdırırken o Roma’da el üstünde tutuluyor. İmparator statüsüne sahip Francesco Totti’nin bıraktığı boşluğu Mourinho doldurdu. Konferans Ligi’nde gelen şampiyonluk rakipleri tarafından küçümsense bile Roma taraftarları hâlâ onun teknik direktörleri olduğuna inanamıyor. Roma’nın 14 yıl sonra ilk kupasını Mourinho ile kazandı. Taraftarlar akın akın Olimpico’ya geri dönüyor. Her maç kapalı gişe oynanıyor.

Mourinho, karakterini takıma yansıtmış durumda.

Roma Mourinho’nun takımı oldu

Mouriho’nun en büyük şansı Roma futbolcularının ona büyük saygı duyması ve tatiklerinin başarıyı getirdiğine inanması. İki yılda gelen iki Avrupa kupası finali de bunu ispatlıyor. Roma takımı onun sahadaki yansıması gibi. Oyuncular her karara itiraz ediyor. Sarı kartlar havada uçuşuyor. Serie A’da açık ara en çok kırmızı kart gören takım durumunda. Ancak taraftarlar takımın bu halini seviyor.

Zaniolo’yu Galatasaray’a sattıran tasarruf hamlesi

Mourinho, Roma’ya ilk imza attığında 100 milyon euro’ya aşkın transfer harcaması yaptırdı. Ancak koronavirüs ve Şampiyonlar Ligi’ne 4 yıldır gidilememesi kulübü finansal fair play (FFP) kıskacına soktu. Bu sezon başında sözleşmesi biten Paulo Dybala, Georginio Wijnaldum, Nemanja Matic ve Andrea Belotti ya serbest transfer ya da kiralık olarak takıma katıldı. Mourinho “Sadece Sampdoria ve Lecce bizden daha az harcama yaptı” dedi. Devre arasında tasarruf için Konferans Ligi finalinde maçı kazandıran Nicolo Zaniolo Galatasaray’a satıldı.

Menajerine göre Zaniolo, 'Fener' değil 'Galatasaray' demişMenajerine göre Zaniolo, ‘Fener’ değil ‘Galatasaray’ demiş

Şampiyonlar Ligi’nin Roma için önemi

Serie A’da Şampiyonlar Ligi yarışında geri düşen Roma için en büyük ilaç Avrupa Ligi’nin kazanılması olacak. Eğer Sevilla geçilirse Şampiyonlar Ligi’nden gelecek gelir İtalyan takımı için büyük önem taşıyor. Eğer Şampiyonlar Ligi’ne gidilmezse tasarruf yazın da sürecek. Sezon sonu sözleşmesi bitecek Mourinho’nun Roma’da devam edip etmeyeceği belki de bu kupanın kazanılmasına bağlı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.