Shantel: Nam-ı diğer Balkanlardan gelen oyun havası

Shantel, 2007'de yayınladığı 'Disko Partizani' albümü ile Türkiye'de büyük beğeni kazanmıştı. Bu toprakların müzikleriyle haşır neşir olan müzisyen sonraki yıllarda da Türkiye, Yunanistan ve Balkanların diğer ülkelerin ezgilerini harmanlamaya devam etti. Yeni albümü 'Metropolis' de bunlardan biri.

Kültür Sanat 22 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Shantel'in yeni albümü 28 Nisan'da yayınlandı.

Shantel ya da gerçek adıyla Stefan Hantel, doğup büyüdüğü Almanya’dan çok Balkanlarda ve bilhassa da Türkiye’de tanınıyor desek abartmış olmayız. ‘Metropolis’ adlı yeni albümünü yayınlayan Shantel bu açıdan tek örnek değil elbet. Örneğin piyanist Evgeny Grinko da muhtemelen ülkesi Rusya’dan çok Türkiye’de tanınıyordur. Belçikalı Oscar and the Wolf’u da bir yere kadar bu listeye dahil etmek mümkün. Her neyse biz Shantel’in albümüne dönelim. 2020 yılında yayınladığı ‘İstanbul’ albümü sonrası Shantel, alışılageldiği üzere yeniden bu coğrafyanın ezgileriyle karşımızda.

Biraz Atina’dan biraz İstanbul’dan…

‘İstanbul’ albümünde son dönemin adından söz ettiren topluluğu Cümbüş Cemaat ile iş birliği yapan Shantel, Neşet Ertaş’tan MFÖ’ye farklı türden isimlerin şarkılarının yanı sıra türkü derlemelerine de yer vermişti. Dokuzuncu stüdyo albümünde Shantel Türkiye ile Yunanistan arasında mekik dokumayı tercih etmiş. Albümde Konstantinos Fotiadis, Thomas Konstantinou, Wolfgang Hoffner gibi müzisyenlerle çalışan Shantel, bu sefer ağırlığı Ege’nin karşı yakasına vermiş. Albümde Özdemir Erdoğan’ın bestesi ‘Gurbet’ bu yakanın tek parçası.

Seçimden bir gün önce İstanbul’da konser vermişti

Albüm kapağı Beyoncé’nin ‘Renassaince’ını tiye alıyor mu bilinmez ama Shantel, müzikler itibarıyla bu coğrafyada yaşayan kimsenin kayıtsız kalamayacağı bir albüme imza atmış diyebiliriz. ‘Super Sonic’, ‘Kale si Panagia Mou’ ve ‘Wings’ bu açıdan oldukça iddialı şarkılar. Tam da 14 Mayıs’taki seçimden bir akşam önce İstanbullu müzikseverlerle buluşan Shantel, yeni albümüden şarkıları Maçka Küçükçiftlik Park’ta çalmıştı. Çalmıştı diyorum çünkü ne yazık ki Alman müzisyen bir süredir konserlerinde o eskiden alıştığımız geniş kadrolu grubundan yoksun.

Essay Records etiketiyle çıkan ve on şarkıdan oluşan albümde buzuki sesleri haliyle eksik olmuyor. Elektronik altyapılarn desteklediği müzikler muhtemelen bu yaz Balkanlardaki düğünlerde karşılığını bulacaktır. Elbette Türkiye’de de benzeri bir yansıması olacağını tahmin etmek mümkün. Farklı dönemlerde Türkiye’den çeşitli müzisyenlerle ortak projeler üreten 1968 doğumlu Shantel, son olarak geçen yıl Melike Şahin ile kaydettiği ‘Alright Savica’ şarkısını yayınlamıştı.

Klasik müzikte kuralları değiştiren kadın: Anne-Sophie MutterKlasik müzikte kuralları değiştiren kadın: Anne-Sophie Mutter

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.