İhtiyarlara yer var! Real Madrid Euroleague’i böyle kazandı

Sergio Llull, Sergio Rodriguez, Rudy Fernandez ve Fabien Causeur… Bu isimlerin yaşlarının toplamı 146. Ve işte bu yıldızlar, Real Madrid’i Olympiakos önünde tarihinin 11. Euroleague şampiyonluğuna taşıdı.

Spor 23 Mayıs 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Madrid'de yaşlılara yer var!

Takım sporlarında yatırım yapılan isimler, akılcı bakış açısı ve geleceği düşünerek atılan adımlarla -genellikle- 25 yaşının altındaki yıldızlar veya yıldız adayları olur. Kimi zaman altyapıdan yetişen kimi zaman da farklı kulüplerin alt yaş takımlarında parlayan oyuncular büyük takımların radarına takılırlar. Bazen de kariyerine farklı bir ülkede veya aynı ligin farklı takımında devam eden sporcular kendilerinden beklenmeyen patlamalarla söz konusu radar ağına yakalanırlar. Bu ve benzeri oyuncular, kıtanın en fazla yatırım yapan, baskının en fazla olduğu, başarının da kaçınılmaz hedef olarak belirlendiği takımlara transfer olurlar. Euroleague özelinde de durum farklı değil.

Söz konusu basketbol olunca bu takımların başına Real Madrid’i yazmak kaçınılmaz oluyor. Madrid ekibi bu sezonun başında Dzanan Musa, Mario Hezonja gibi isimleri kadrosuna kattı. Bu oyuncular kah İspanya kah İspanya dışında kendilerini kanıtlayan performanslar sergilemişti. Takım altyapıdan 18 yaşında Eli Ndiaye’yi çıkarırken kadronun iskeleti çoğunlukla korundu. O iskelet ki özellikle gard rotasyonunda yaş ortalaması artık yükselmiş, hatta sezon içinde söz konusu rotasyon için takviye söylentileri çıkmaya başlamıştı.

Kavgadan şampiyonluğa.... Avrupa'nın en büyüğü Real MadridKavgadan şampiyonluğa…. Avrupa’nın en büyüğü Real Madrid

Campazzo iddiaları

Sergio Llull, Sergio Rodriguez gibi isimler yaşını almıştı. Nigel Williams Goss da bekleneni vermekten uzaktı. Bu yüzden sezon ortasında Facundo Campazzo ismi Real’le anıldı. Ancak Real bütçede boşluk açmadı ve oyuncu Kızılyıldız’ın yolunu tuttu. Böylece Real’in yaşlı ve görece dar gard rotasyonu sezon sonunu olduğu haliyle görmek durumunda kaldı.

Arjantinli yıldız Campazzo sezonu Kızılyıldız’da tamamladı.

Kısıtlı süreler aldılar

Yaşları 35’in üzerinde olan söz konusu oyuncuların hiçbiri ortalama olarak 20 dakikanın üzerine çıkmadılar. Normal sezonda bu isimler arasında en fazla sahada kalan yaklaşık 18 dakika ortalamayla Sergio Llull oldu. Rudy Fernandez yaklaşık 17, Sergio Rodriguez yaklaşık 14 ve Fabien Causeur yaklaşık 13 dakika süre aldılar.

Sakatlıklar kaçınılmaz

Yaş kemale erince sakatlık hususu da kaçınılmaz oluyor. 38 yaşındaki Rudy Fernandez elindeki sakatlık nedeniyle ilk 14 EuroLeague maçını kaçırdı. 15. haftada ilk defa forma giyen yıldız bu kez de addüktör kasından sakatlandı ve 5 maç daha kaçırdı. Sergio Llull ise sezonun son kısmında sakatlandı. 35’lik Llull, sol dizindeki sakatlık nedeniyle son 11 normal sezon maçında süre alamadı. 35 yaşındaki Fransız Fabien Causeur de toplam 40 maç oynayan Real’in 29 maçında sahada yerini alabildi. Bu açıdan en istikrarlı isim 36 yaşındaki Sergio Rodriguez oldu. Rodriguez, takımının EuroLeague’de oynadığı her maçta süre aldı.

Cha Cho lakaplı Rodriguez, istikrar abidesi olmayı sürdürdü.

Kadro genişliği değerli unsur

Real’in yıldızlarının rotasyon darlığına sebebiyet veren sakatlıkları esnasında takımı su üstünde tutan Dzanan Musa ve Walter Tavares gibi yıldızların istikrarlı katkısı oldu. Tavares yılın savunmacısı olurken Musa da yılın beşinde yer aldı. Fazlasıyla eleştirilen ve görevinin sezon sonunda kesin olarak biteceği dillendirilen Chus Mateo, bunca talihsizliğe ve istikrarsızlığa rağmen takımını normal sezon sonunda 3. sırada tutmayı başardı. Hocaya en büyük payeyi şampiyonluk ardından basın toplantısında Walter Tavares verdi. Tavares, herkesin Mateo’ya bir özür borcu olduğunu söylerken koç gözyaşlarına hakim olamadı.

Onları kavgası kazanmak

Madrid basketbolu ve ekolü, dışarıdan bakınca kazanmak için her yolun mübah olduğu düşüncesini hakim olduğunu gösterir. Geçmişten bugüne Madrid oyuncuları saha içinde buna yönelik davranır. Partizan serisinin ikinci maçında çıkan kavga ve Kevin Punter, Matthias Lessort gibi isimlerin ceza alması sonrası Real seriyi net şekilde lehine çevirdi. Bu, 11. şampiyonluğun üstünde gezinecek bir hayalet olacak orası kesin.

Real Madrid, Belgrad için 'Madonna listesi' verdiReal Madrid, Belgrad için ‘Madonna listesi’ verdi

Kavgaya sebebiyet veren yumruğu atan isim Sergio Llull, o gün diskalifiye olmayan üç oyuncudan biriydi. Madrid öyle veya böyle istediğini almıştı. En büyük kavgası kazanmak olan ve Madrid ekolünün birer ürünü olarak yıllardır Avrupa basketboluna damga vuran üçlüden Llull’un hazırladığı son sürpriz bu değildi.

Tam 21 oyuncu ihraç edildi, Llull o oyuncular arasında yer almadı.

Beşinci maç büyüsü

Madrid her ne kadar rakipleri alınan cezalarla dezavantajlı olsa da zorlu Belgrad deplasmanından iki kez takdir edilesi şekilde çıktı. Son maçın üçüncü çeyreğinde yine 18 sayılık Partizan üstünlüğü vardı. Ancak 38’lik Rudy’nin yaktığı ateşi harlayanlar 35’lik Rodriguez ve Llull oldu. Real kendini bir şekilde Final Four’a attı.

EuroLeague’in en iyi savunmacısı Walter Tavares olduEuroLeague’in en iyi savunmacısı Walter Tavares oldu

Hep geri döndüler

Real önce ezeli rakibi Barcelona’ya karşı geri dönmeyi başardı ve Euroleague finaline çıktı. Finalde normal sezon lideri Olympiakos, ilk çeyrekte bir ara 12 sayı öne geçti. Ancak Real’i alt etmek o kadar kolay olmadı. Henüz ilk yarıda farkı kapatan Madrid’de Sergio Rodriguez takımına önderlik ediyordu. Son çeyreğe gelindiğinde fark az olsa da üstünlük yine Yunan ekipteydi. Bu kez de Madrid kariyeri sonuna doğru yaklaşan 36’lık Fransız Fabien Causeur, adeta yıllanmış şarap misali kritik basketler attı. Cha Cho Sergio Rodriguez son dakika içinde farkı 1’e indirdi. Llull, sezonun son sürprizini 2.20’lik Mustapha Fall’un üzerinden attığı şutla yaptı. Kostas Sloukas’ın son saniye demesi, Ataşehir’deki sonucu vermedi. Real, yaşlarının toplamı 146’yı bulan yıldızlarının açtığı yolda zafere yürüdü.

11. kez EuroLeague’i kazanan Madrid’de Walter Tavares, sezonu getirip emanet ettiği tecrübeli arkadaşlarının da yardımıyla dörtlü finalin en değerli oyuncusu oldu. Chus Mateo görevine devam eder mi bilinmez ancak bir çaylak koçun sahip olabileceği en değerli şeye sahip olarak birbirinden deneyimli saha içi liderleriyle Euroleauge tarihinin şampiyon koçları arasına girdi. Real, 2018’den sonra ilk kez koruduğu tecrübeli nüvesiyle mutlu sona ulaştı.

Onlar için genç oyunculara yatırım konusu kaçınılmaz son gibi görünüyor. Campazzo isminin gündeme gelmesi ve direkt kaliteye yatırım da bir seçenek elbette. Ancak şu kesin ki Real, özellikle gard yapılanmasında geçiş sürecine girmeden, göğsüne bir büyük apolet daha takmayı başardı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.