Juventus hem sahada hem masada yenildi! Büyük darbe

Juventus'a mali yolsuzluk nedeniyle 10 puan silme cezası verildi. Moral bozukluğu ile Empoli deplasmanına çıkan Torino ekibi 4-1 mağlup oldu.

Spor 23 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Empoli deplasmanında Juventus varlık gösteremedi.

Torino Cumhuriyet Başsavcılığı, mayıs 2021’de ‘Prisma’ ismini verdiği bir soruşturma başlattı ve Juventus’un futbolcu transferleri ve maaşlarında, haksız kazanç, eksik ya da yanlış beyan gibi mali usulsüzlükler tespit etti. Başı derde giren kulübe verilen 15 puan silme cezası Tahkim Kurulu tarafından iptal edildi ve yeniden incelenmesi için İtalya Futbol Federasyonu’na (FIGC) geri gönderdi. Federsayon, kararını verdi ve dün Torino ekibinin 10 puanının silindiğini açıkladı. Spor hakimliği, eski başkan yardımcısı Pavel Nedved ve diğer 6 yönetici için istenen 8’er aylık hak mahrumiyeti cezasını kabul etmedi ve bu isimler beraat etti. Juventus, yaptığı açıklamada gerekçeli kararı beklediğini ve cezaya itiraz hakkının saklı tutulduğunu belirtti.

Jose Mourinho'nun otobüsü hiç yolda kalmıyor!Jose Mourinho’nun otobüsü hiç yolda kalmıyor!

Empoli’ye 4-1 yenildiler

Verilen cezayla 2. sıradaki Juventus’un 69 olan puanı 59’a düştü. 7. durumda bulunan Torino ekibi sıralama böyle kalırsa Konferans Ligi’ne gidecek. Kararın açıklanmasından sonra Juventus, Empoli deplasmanına çıktı. Francesco Caputo 18. dakikada ev sahibi takımı öne geçirdi. 21’de Sebastiano Luprto farkı ikiye çıkardı. 47’de tekrar sahneye cıkan Caputo Empoli’yi 3-0 öne geçirdi. Juventus Federico Chiesa’nın ayağından 85’te bir gol buldu ancak 90+3’te Roberto Piccoli skoru belirledi: 4-1

Agnelli, Juventus’a zarar gelmesin diye istifa etti ama bu kulübü cezadan kurtaramadı.

Juventus’u yakan soruşturma: Prisma

Torino Cumhuriyet Başsavcılığı, Mayıs 2021’de Juventus’un 2019-2020 ve 2020-2021 dönemi mali hesaplarının incelendiği ‘Prisma’ isimli bir soruşturma başlattı. Kasım 2021’de ve Mart 2022’de kulübün Torino, Milano ve Roma kentlerindeki ofislerinde aramalar yapıldı. Siyah-beyazlı kulüpte söz konusu dönemde yer alan yöneticiler ile futbolcular Paulo Dybala, Alex Sandro ve Federico Bernardeschi de soruşturma çerçevesinde bilgilerine başvurulmak üzere ifade verdi. Savcılar, kulübün 2019-2021 dönemi mali hesaplarında özellikle futbolcu transferleri ve maaşlarında, haksız kazanç, eksik ya da yanlış beyan gibi mali usulsüzlükler tespit etti. Soruşturma ekim 2022’de tamamlanırken dönemin kulüp başkanı Andrea Agnelli ve yönetimi, Juventus’un çıkarlarını korumak için 28 Kasım 2022’de istifa etti.

Rotasyonlu Inter’e şampiyon tokadıRotasyonlu Inter’e şampiyon tokadı

UEFA da 1 Aralık 2022’de olası finansal fair play ve kulüp lisans kurallarının ihlali gerekçesiyle Juventus hakkında soruşturma başlattı. Yeni bilgilerin ortaya çıkmasıyla İtalya Futbol Federasyonu, Juventus ile 8 kulüp için 22 Aralık 2022’de yeniden soruşturma başlattı. 20 Ocak’ta 8 kulüp aklanırken Juventus’a 15 puan silme cezası verildi. Halihazırda Tottenham Hotspur’da görev yapan Juventus’un eski sportif direktörü Fabio Paratici 30 ay, eski başkan Andrea Agnelli 24 ay, eski yöneticilerden Maurizio Arrivabene 24 ay, Pavel Nedved 8 ay hak mahrumiyeti cezası aldı. Juventus’un bu cezaya yaptığı itirazı görüşen Tahkim Kurulu, 20 Nisan’da 15 puan silme cezasını iptal etti. Ceza kararını yeniden değerlendirmesi spor hakimliğine gönderildi. Yargı, dün yeni kararını açıklamış oldu.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.