Real Madrid’in yıldızı Vinicius Junior, La Liga’ya savaş açtı: Irkçıların ligi

Valencia - Real Madrid maçında bütün stat Brezilyalı Vinicius Junior'a 'Maymun' tezahüratı yaptı. Futbolcu, La Liga için 'Irkçıların ligi' dedi ve İspanya'ya veda sinyali verdi. La Liga yönetimi, ırkçılığa isyan eden futbolcuyu eleştirdi.

Spor 23 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Vinicius Junior'dan Valencia maçı sonrası La Liga için ağır suçlamalar geldi.

La Liga’da Valencia, Real Madrid’i konuk etti. 1-0 ev sahibinin galibiyetiyle biten karşılaşmaya Real Madrid’in Brezilyalı futbolcusu Vinicius Junior’un uğradığı ırkçı saldırı damga vurdu. “Vinicius mono, mono muerete” (Maymun Vinicius, maymun öl) tezahüratına bütün stat katılırken Brezilyalı futbolcu 71. dakikada bir taraftarı işaret ederek oyunun durmasını sağladı.

İtalya ve Almanya'da gündem: Irkçılık!İtalya ve Almanya’da gündem: Irkçılık!

Vinicius Junior’un bu hareketinden sonra hakem Ricardo de Burgos Bengoetxea, söz konusu taraftarların stattan çıkarılmasını istedi. Polis o bölümü boşaltırken Polis, tribüne giderek, söz konusu taraftarın olduğu bölümü boşaltırken futbolda ırkçılığa karşı statta anons yapıldı. Oyun 10 dakika durakladıktan sonra başladı. Ancak maymun (mono) tezahüratları devam etti. 90+7’de bir pozisyonun ardından Vinicius Jr., Valencialı oyuncularla karşı karşıya geldi. Yaşanan arbedede Valencia forması giyen Hugo Duro arbedeyi ayırmak için uzun bir süre Vinicius Jr’ın boğazına sıktı. Vinicius Jr. daha sonra rakibinin yüzüne vurdu. VAR incelemesinin ardından Brezilyalı kırmızı kart gördü. Tribünlerden oyuncuya yine ırkçı tezahürat yapıldı.

Valencia: O taraftarlar ömür boyu men edildi

Real Madrid’in başvurusu üzerine de savcılık, olayla ilgili nefret suçu kapsamında soruşturma başlattı. Valencia, Brezilyalı Vinicius Junior aleyhine ırkçı tezahüratlar yapan taraftarların tamamının ömür boyu stadyumlarından men edildiğini açıkladı.

Yapılan ırkçı saldırının ardından Brezilyalı Vinicius Junior gözyaşlarını tutamadı.

Vinicius Junior’dan İspanya’ya veda sinyali

Maçın ardından La Liga yönetimi konuyla ilgili soruşturma başlattığını açıkladı. Ancak bu açıklama Brezilyalı Vinicius Junior’u tatmin etmedi. Daha önce 9 kez ırkçılık hakkında şikâyette bulunan Vinicius, sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “Irkçıların kazandığı ödül, benim oyundan atılmamdı. Bu futbol değil, bu La Liga! Yapılan ilk ırkçılık değildi, ikincisi de değildi, üçüncüsü de değildi. La Liga’da ırkçılık normal. Rakipler bunun normal olduğunu düşünüyor. Federasyon, normal olduğunu düşünüyor ve rakipler de bunu teşvik ediyor. Çok üzgünüm. Bir zamanlar Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano ve Messi’nin yer aldığı lig, bugün ırkçıların ligidir! Beni kucaklayan, çok sevdiğim ama ırkçı ülke imajını tüm dünyaya ilan eden güzel bir ülke. Aynı fikirde olmayan İspanyollar için üzgünüm ama bugün Brezilya’da İspanya için ‘ırkçıların ülkesi’ diyorlar. Ve ne yazık ki, her hafta olan şeye karşı savunacak bir sözüm yok. Ben güçlü biriyim, ırkçılara karşı sonuna kadar savaşacağım. İspanya’dan uzakta olsa bile…”

Brezilyalı Vinicius, Valencia maçında kendini kaybetti.

Vinicius Junior, La Liga Başkanı Tebas ile polemiğe girdi

LaLiga Başkanı Javier Tebas, sosyal medyasından ırkçılığa karşı aldıkları tutumu savundu. Tebas, Vinicius Junior’u etiketleyerek şunları söyledi: “Her hafta 42 kulübümüzde 200’den fazla siyahi sporcumuz taraftarların sevgisini ve saygısını görüyor. Özellikle halklar arasında birliğin sembolü olan bir spor rekabetinin imajının lekelenmesine izin veremeyiz” dedi. İspanyol futbolunda bu sezon ırkçılıkla ilgili, 8’i Vinicius ile ilgili olmak üzere toplam 9 suç duyurusunda bulunulduğunu vurgulayan Tebas şunları söyledi: “Ne İspanya ne de La Liga ırkçıdır. Bunu demek adil değildir. LaLiga olarak ırkçılığı elimizden gelen en kararlı bir şekilde kınıyoruz ve peşinden takibini yapıyoruz. Her zaman delileri topluyor ve yargıya şikayette bulunuyoruz. Az olay olması önemli değil, biz her zaman bu konunun takipçisiyiz.”

Irkçılık lise maçında sahaya indi! Nazi selamı ile gol kutlamasıIrkçılık lise maçında sahaya indi! Nazi selamı ile gol kutlaması

Tebas’ın mesajının altına eleştiri dolu yorumlar gelirken Brezilyalı yıldız Vinicius’un yanıtı sert oldu: “LaLiga Başkanı bir kez daha ırkçıları eleştirmek yerine sosyal medyadan bana saldırmak için ortaya çıktı. Ne kadar konuşsanız da görmemiş gibi yapsanız da liginizin imajı sarsılıyor. Gönderilerinize gelen yanıtlara bakın. Olayı görmezden gelmek sizi de ırkçı yapar. Irkçılıkla ilgili hashtag çalışmanız beni ilgilendirmiyor. Irkçılık hakkında konuşmak için arkadaşınız değilim. Eylem ve ceza istiyorum. ”

Real Madrid Teknik direktörü Ancelotti, “İspanya liginin bir sorunu ve bu Vinicius değil” dedi.

Ancelotti: Deliren Vinicius değil stadyumdu

Real Madrid Teknik Direktörü Carlo Ancelotti, maçtan sonra yaptığı açıklamada İspanyol futbolunda ırkçılık sorunu olduğunu belirterek “Futboldan konuşmak istemiyorum. Çok kızgınım. Bugün burada olanlar utanç verici. Tüm stat Vinicius’a maymun diye bağırdı. İspanya liginin bir sorunu var ve bu, Vinicius değil. O sadece kurban. Bu şekilde futbol oynanamaz. Maçı kazansaydık da aynı şeyleri söylerdim. Olanlar çok ciddi” dedi. Ancelotti çözüm önerisini şöyle yaptı: “Burası, büyük takımların olduğu bir lig. Ama bu sorunu ortadan kaldırmalıyız. 2023 yılındayız. Tek çözüm maçı durdurmak. Futbolda ırkçılık ile ilgili bir protokol var ama çözüm, maçı o an durdurup yarıda bırakmak.”

Ancelotti, maç sırasında Vinicius Junior ile yaptığı konuşmayı anlattı.

Olayın ardından Vinicius Junior ile konuştuğunu belirten 63 yaşındaki İtalyan çalıştırıcı, “Ona oynamaya devam etmek isteyip istemediğini sordum. Ona suçlunun kendisi olmadığını ve gitmemesi gerektiğini söyledim. Ama bir teknik direktör için böyle bir şeyi konuşmak çok zor. Ben futbolcumu oyuna alırken ya da çıkarırken performansına göre değerlendirmek, taktik düşünmek, sadece bunu düşünmek isterim. Irkçılıktan dolayı bir futbolcumu çıkarayım diye düşünmek çok kötü” dedi. Ancelotti, Brezilyalı oyuncunun gördüğü kirmızı kart için de şunları söyledi: “O pozisyonda rakibinden kurtulmaya çalışıyordu. Kızgın değildi, üzgündü. Deliren futbolcu değildi, stadyumdu. Irkçı hakaret yapan bir stadyumu ilk defa gördüm.”

Irkçılıkla yoğruldu, yeteneğiyle dik durdu! Giderayak Vakıfbank'ı şampiyon yaptıIrkçılıkla yoğruldu, yeteneğiyle dik durdu! Giderayak Vakıfbank’ı şampiyon yaptı

İspanya Futbol Federasyonu: Vinicius desteğimize sahip

İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales de “Bir sorunumuz var. Bu davranış, eğitim ve ırkçılık sorunu. Ten rengi veya inanç nedeniyle ya da cinsiyetle ilgili tek bir olay olsa bile bu çok ciddi bir sorundur. Bir takımı, bir kulübü, bir ülkeyi lekeleyebilir. Irkçılık veya herhangi bir şiddet eylemi nedeniyle hakarete uğrayan Vinicius Junior veya herhangi bir erkek ya da kadın futbolcu her zaman benim ve federasyonun desteğine sahiptir” dedi.

 

Taraftara formasını vermeye gitti, ırkçılığa maruz kaldı…Taraftara formasını vermeye gitti, ırkçılığa maruz kaldı…

FIFA: 3 aşamalı planı öneriyoruz

FIFA Başkanı Gianni Infantino, ırkçı saldırılara karşı tüm liglerde uygulanması gereken kuralı hatırlatarak şunları söyledi: “Futbolda da toplumda da ırkçılığa yer yok. FIFA böyle bir durumla karşı karşıya kalan tüm oyuncuların yanındadır. FIFA organizasyonlarındaki üç aşamalı sürecin, tüm futbol maçlarında uygulanmasını tavsiye ediyoruz. İlk aşamada maç durdurulur ve anons yapılır. Devamında oyuncular sahayı terk eder ve anonsla sözlü saldırının devam etmesi halinde müsabakaya bir süre ara verileceği duyurulur. Karşılaşma başladıktan sonra saldırı sürerse oyun durdurulur ve rakip takım hükmen galip sayılır. Açıkçası söylemek uygulamaktan kolay ancak bunu yapmamız, eğitim yoluyla da desteklememiz gerekiyor.”

Madrid’de Vinicius Junior’ın isminin yazılı olduğu kukla boynundan bir iple köprüden sallandırıldı.

Irkçıların hedefi Vinicius Junior

Siyahi olan Brezilyalı futbolcu Vinicius Junior, İspanya’da birçok kez ırkçı saldırıya uğradı. Brezilyalı forvet, Avrupa’da oynamaya başladığından beri sosyal medyada ırkçıların hedefi olmaktan şikayetçi olduğunu dile getirdi. Geçen sezon Atletico Madrid’in sahası Metropolitano Stadyumu’nda oynanan ve Real Madrid’in 2-1 kazandığı derbide Vinicius’a “Sen bir maymunsun” tezahüratı yapılmıştı. Savcılık soruşturmasında yeterli kanıt bulunamadığı için kimseye ceza verilmedi. Bu sezon Valladolid maçında Brezilyalı futbolcu yine ırkçı saldırıya uğradı. En son ocak ayında Atletico Madrid taraftarları Vinicius Junior’ın isminin yazılı olduğu kukla boynundan bir iple köprüden sallandırıldı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.