Lakers elendi, LeBron emeklilik sinyali verdi

Denver Nuggets, Los Angeles Lakers’ı 113-111 yendi ve seriyi 4-0 kazanarak NBA finaline yükseldi. Maçın ardından konuşan LeBron James emeklilik kararını düşünebileceğini söyledi.

Spor 24 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Denver Lakers'ı süpürdü, LeBron veda sinyali verdi.

NBA’de Batı Konferansı final serisi kısa sürdü. Denver Nuggets, LeBron James’li Los Angeles Lakers’ı 4 maç sonunda eledi ve tarihinde ilk kez finale yükseldi. Lakers her ne kadar maça çok daha iyi başlayan taraf olup ilk yarıyı 15 sayı önde kapasa da Denver’ın 3. çeyrekteki dönüşüne engel olamadı. Nikola Jokic önderliğinde maça tutunan konuk ekip 36-16’lık periyot performansıyla son kısma 5 sayı önde girdi.

Sırp uzunun olağanüstü iki üçlüğüyle kritik anlarda önde kalmayı başaran Denver, NBA finali bileti almayı başardı. LeBron James son hücumda maçı uzatmaya götürme şansını eline geçirdi ancak bundan yararlanamadı. Jokic maçı 30 sayı, 14 ribaunt ve 13 asistle tamamladı. Jamal Murray takım arkadaşına 25 sayıyla destek olurken Aaron Gordon 22 sayı üretti. Lakers cephesinde LeBron James 40 sayı, 10 ribaunt ve 9 asistle oynadı. Anthony Davis 21 sayı ve 14 ribaunt üretti. Lakers, 7. sıradan girdiği play-offta konferans finaline kadar gelse de seriyi güçlü rakibine 4-0 kaybetti ve sezonu kapadı. Jokic’in Batı Konferansı play-offlarının en değerli oyuncusu seçilirken, LeBron play-off tarihinde 8 bin sayı barajını geçen ilk oyuncu oldu.

LeBron ayrılığı düşünecek

Maç sonunda basın toplantısında soruları yanıtlayan LeBron James, gelecek sezon oynayıp oynamayacağını düşüneceğini duyurdu. LeBron, “Basketbol hakkında bazı şeyleri düşüneceğim” deyince basın mensupları bu söylemini açmasını istedi. James, “Oynamaya devam edip etmeyeceğimi düşüneceğim” şeklinde yanıt verdi. Bunun üzerine ESPN muhabiri “Gelecek sene için mi?” şeklinde sorusunu güncelledi. LeBron da buna evet diye yanıt verdi. Emeklilik vurgusu yapıp yapmadığı sorulan Kral, bunu düşünmesi gerektiğini belirtti.

LeBron James, 26 Şubat tarihinde Dallas Mavericks deplasmanında sakatlanmış ve bir süre parkelere dönememişti. Sağ bileğindeki rahatsızlıkla beraber sezon sonunda sahalara dönen Kral, 17 play-off maçının tamamında forma giydi. 40 sayı ürettiği son maça kadar takımının taşıyıcı güçlerinden biri olan James, geçtiğimiz aralık ayında 38 yaşı devirmişti. LeBron’un gelecek sezon için takımı Los Angeles Lakers’la sözleşmesi bulunuyor. Yıldız isim geçmişte, gelecek sezon kolejde forma giyecek oğlu Bronny James’le oynamadan emekli olmak istemediğini ifade etmişti. Bronny’nin 2024 NBA Draft’ında seçilmesi ve NBA’e adım atması bekleniyor.

LeBron’un oğlu Bronny kolej seçimi yaptıLeBron’un oğlu Bronny kolej seçimi yaptı

Editörün yorumu

LeBron James’in söz konusu açıklaması duygusal ve fiziksel açıdan son derece yıpratıcı bir sezonun ardından yapılmış bir demeç olduğu fikrindeyim. Oyuncunun kontratının devam ediyor oluşunun yanı sıra, süpürüldükten sonra basketbola veda etmek istediğini düşünmüyorum. Her ne kadar bu süpürülme mirasına zarar vermeyecek olsa da LeBron gibi bir yıldızın ve o karakterde bir oyuncunun 20 senedir hüküm sürdüğü lige bu şekilde veda etmeyeceği kanaatindeyim.

Lakers, 1.5 sene boyunca kurduğu yapı eleştirilirken bu sezonun ortasında yaptığı transferlerle kendini play-off potasına atmış ardından konferans finaline kadar yürümüştü. Austin Reaves ve Rui Hachimura gibi değerli parçalar bu yaz serbest oyuncu statüsüne geçecek. Lakers bu oyuncuları tutmak istiyorsa kesenin ağzını açmak durumunda kalacak. Öte yandan play-off boyunca bekleneni veremeyen D’Angelo Russell da serbest kalacak. James’in eski takım arkadaşı Kyrie Irving’in de sözleşmesinin bittiği bu senaryoda Kral’ın belki de son bir sezon daha iddialı olmak istediği için yönetime kesenin ağzını açması için mesaj verdiği düşünülebilir.

Lakers’ın bu yaz önceliği kazandığı nüveyi korumak olmalı.

NBA’de bütçe kısıtlamasının aşılabildiği yollar mevcut. Lakers, Austin Reaves’in ilk sözleşmesini imzaladığı takım. Rui Hachimura’nın da çaylak kontratı haklarına sahipler. Yani sözleşme uzatma görüşmelerinde avantajları var. Bütçeyi aşma hakkına sahipler. Ancak bu aşım gerçekleştiği takdirde ciddi lüks vergisi ödeme yükümlülüğüyle karşı karşıya kalacaklar. Bunu LeBron’un son sezonu için yaparlar mı? Yapmak isterler mi? Yaparlarsa Kyrie Irving veya benzeri bir yıldızı takıma kazandırabilirler mi? İşte bunlar yaz aylarında Lakers adına cevaplanması, LeBron’un kariyeri adına belirleyici olacak sorular.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.