Olaylı Valencia-Real Madrid maçında ‘VAR’a fatura kesildi

Vinicius Jr’ın maç boyunca ırkçılığa uğradığı, 90+7’de çıkan tartışma sonucu kırmızı kart gördüğü olaylı Valencia – Real Madrid maçı için ilk ceza VAR hakemi Nacho Iglesias Villanueva ve beraberindeki beş hakeme kesildi.

Spor 24 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Vinicius'a ırkçılık yapılan maçta ilk fatura VAR hakemine kesildi.

Vinicius Jr’ın Valencia – Real Madrid maçında uğradığı ırkçı saldırılar yalnızca İspanya’da değil Avrupa futbolunda gündem oldu. Oyuncunun LaLiga’ya karşı söylemleri ve aldığı cevaplar manşetlerden inmedi. Maçın sonunda çıkan olayların sonucunda kırmızı kart gören oyuncu hakkında verilen bu karar tartışma konularından biriydi.

İspanya Futbol Federasyonu ve Hakem Teknik Kurulu konuyla alakalı aksiyon alan ilk mecralar oldular. Maçta görev yapan VAR hakemi Nacho Iglesias Villanueva’nın görevi askıya alındı. Görevden alınan tek isim Iglesias değil, öyle ki diğer 5 VAR hakeminin görevleri askıya alındı. Hakemler gelecek sezon VAR odasında görev alamayacaklar.

Real Madrid'in yıldızı Vinicius Junior, La Liga'ya savaş açtı: Irkçıların ligiReal Madrid’in yıldızı Vinicius Junior, La Liga’ya savaş açtı: Irkçıların ligi

Hakemlerin görevden alınma gerekçesi de maç sonunda çıkan olaylarda orta hakem Ricardo De Burgos Bengoetxea’ya eksik görüntü gönderilmesi ve gönderilen görüntülerin Vinicius’un ihracına yol açması. Kırmızı kartın ardından tartışılan konulardan biri VAR’dan gelen görüntünün Vinicius’un Hugo Duro’nun suratına vurduğu görüntüleri içermesi ve olayın devamını içermemesiydi. VAR hakemi, orta hakeme gönderdiği görüntülerde olayı çarpıtmaya yönelik hareket ettiği gerekçesiyle federasyon tarafından cezalandırılmış oldu.

Iglesias dışındaki hakemlerin cezalandırılma nedenininse kurumun köklü bir değişikliğe gitmenin gerekliliğine inanması. Real Madrid maç sonrası yaptığı açıklamalarında hakemlerle ilgili bazı aksiyonların alınması gerekliliğine dikkat çekmişti. Federasyon, orta hakem De Burgos’un kendisine gönderilen görüntüler çerçevesinde aldığın kararınsa doğru olduğunu düşünüyor.

Cenk Özkaçar Real Madrid'e karşı sahada! Valencia galipCenk Özkaçar Real Madrid’e karşı sahada! Valencia galip

4 ırkçı yakalandı

Öte yandan İspanyol polisi, geçtiğimiz ocak ayında, üstüne Vinicius forması giyen bir bebeği köprüden asan ve “Madrid, Real’i sevmiyor” pankartı astığı öne sürülen dört zanlıyı yakaladı.

Editörün yorumu

Vinicius Jr, maçın ardından yaptığı açıklamalarda ırkçıların, gördüğü kırmızı kartla beraber cezalandırılmaktan öte ödüllendirildiğini vurgulamıştı. Brezilyalının yaptığı açıklama görüntüler yeniden incelendiğinde haklılık payı taşıyordu. İşte sırf bu sebepten dahi böyle bir aksiyonun alınmış olması normal. Vinicius’un, İspanya’nın Brezilya’da ırkçı bir ülke olarak tanımlandığı açıklamaları da ülke futbolunun itibarı adına endişe verici bir pasajdı. İşte bu imaj ve itibar için bile bu kararın alınması doğru bir adım ancak ne kadar yapıcı bir adım olduğu tartışılır. Zira İspanya’daki ırkçılığın her kademede farklı zamanlarda kendini göstermesi kolay kolay üstü örtülecek bir durum değil.

Her ne kadar Carlo Ancelotti oyuncusunun Real Madrid’de mutlu olduğunu ve bir yere gitmeyeceğini ifade etse de LaLiga, benzer olayların devam etmesi durumunda bilhassa siyahi yıldızların tercih etmekten çekineceği bir lig haline gelebilir.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.