Türk futbolundan bir yıldız kaydı! Fenerbahçeli Ergun Öztuna hayatını kaybetti

Fenerbahçe'nin Süper Lig'deki ilk golünü atan, 103 gollü 1988-89 sezonunda teknik kadroda yer alan 'Puşkaş' lakaplı Ergun Öztuna 86 yaşında yaşamını yitirdi.

Spor 25 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Ergun Öztuna'ya teknik oyunundan dolayı dönemin en önemli oyuncularından biri olan Macar 'futbolcu Puşkaş ismi lakap olarak verilmişti.

Henüz 17 yaşındayken Karşıyaka’da ilk 11’de sahaya çıkmaya başladı. 19 yaşında A Milli Takım formasıyla dönemin en önemli takımlarından biri olan Ferenc Puşkaş’lı Macaristan’a karşı mücadele etme şansı yakaladı. Bu karşılaşmadan sonra üstün tekniği nedeniyle ‘Puşkaş’ lakabını aldı. İstanbul’un büyükleri peşine düştü. Fenerbahçe’ye geldi, takımın değişmez oyuncusu oldu. Sarı lacivertlilerin Süper Lig’de ilk golünü attı. Puskaş Ergün olarak bilinen Ergun Öztuna hayatını kaybetti.

Attığı gol halıya işlendi… Şimdi Fenerbahçe Müzesi’nde

Ergun Öztuna, 16 Ağustos 1937’de doğdu. Karşıyaka’da oynadığı futbol ona 1956 yılında Fenerbahçe kapılarını açtı. İlk sezonunda Galatasaray ile Fenerbahçe şampiyon olmak için büyük bir çekişme yaşadı. Son maç Fenerbahçe ve Galatasaray arasında oynandı. Sarı lacivertlilerin şampiyon olmak için kazanmaktan başka çaresi yoktu. Fenerbahçe maçı 3-0 kazanıp mutlu sona ulaşırken üçüncü gol Ergun Öztuna’dan geldi. O gol halıya işlendi. O halı halen Fenerbahçe Müzesi’nde bulunuyor.

Yoğun bakıma kaldırılmıştı: Daum’dan iyi haber geldiYoğun bakıma kaldırılmıştı: Daum’dan iyi haber geldi

Fenerbahçe’nin ilk lig golünü Ergun Öztuna attı

21 Şubat 1959’da Fenerbahçe, şu an ismi Süper Lig olan milli ligde ilk maçına Mithatpaşa Stadı’nda Ankaragücü’ne karşı çıktı. Sarı lacivertlilerin lig tarihindeki ilk golünü Puskaş Ergun ağlara gönderdi. 2010’da 3000. golü atan Alex de Souza ile birlikte forması Fenerbahçe Müzesi’ne kaldırılan Ergun Öztuna, o tarihi anı şöyle anlatıyordu: “On sekizin üstünden vurdum, top köşeye gitti. O golle ilgili hatırladığım bu.”

Ergun Öztuna, sakatlıklar yüzünden antrenörlük yapamadı.

Sakatlıklar peşini bırakmadı

Sarı-lacivertli forma ile 1958-1959, 1960-1961 ve 1964-1965 sezonlarında şampiyonluk yaşadı. 1959 yılında bir Galatasaray maçında yaşadığı sakatlık onun peşini bir türlü bırakmadı. Bir türlü sezonu tamamlayamıyordu.

Bursaspor’un ilk lig golünü de o ağlara gönderdi

1960’ların ilk yarısını Fenerbahçe’de geçirmekle birlikte, üç sezonda oynadığı toplam lig maçı sayısı bir sezonda oynanan maçların bile altında kalmıştı. 1963 kasım ayında Karşıyaka’ya kiralık olarak gitti. Oynadığı futbolla göz doldurunca ertesi sezon tekrar Fenerbahçe formasına kavuştu. Ancak sakatlık peşini bırakmadı. 1965-66 sezonundaysa Avusturya ikinci liginde oynayan Klagenfurt takımına transfer oldu. Yurda döndükten sonra 1966-67 sezonunu Karşıyaka’da geçirdi. Ertesi sezon ilk kez 1. Ligde yer alan Bursaspor’un formasını giydi. yeşil beyazlı takımın 1. Lig’deki ilk golünü de Ergun Öztuna ağlara gönderdi. Sakatlıklar peşini bırakmamasına karşın yirminin üzerinde maçta oynadı, 4 gol atarak Bursaspor’un ligi 6. bitirmesine katkıda bulundu.

PFDK’dan “tükürük” kararı: Ceza yok!PFDK’dan “tükürük” kararı: Ceza yok!

Bacakları onu taşımadı

Artık gözden düşmüştü. 2 Lig’de Nazillispor ve Rizespor’a kiralık olarak gitti. 1969-70 sezon açılışında Fenerbahçe kadrosunun toplu olarak çektirdiği fotoğraflarda yer alsa da artık bacakları onu taşıyacak durumda değildi. Sessiz sedasız futbolu bıraktı.

Futbolu bıraktıktan sonra antrenör kursuna gitti. Seksenli yılların başında amatör Çengelköy Talimhane’de çalıştı ve şampiyonluk yaşadı. 1985-88 arasında Türkiye A Milli Takımı’nda önce Meszöly, ardından Coşkun Özarı’nın yardımcılığını yaptı.

103 golü sezonda teknik kadroda

Fenerbahçe’nin 103 golle rekor kırdığı 1988-89 sezonunda Fenerbahçe Teknik Direktörü Todor Veselinovic’in Ömer Kaner’le birlikte yardımcılığını yaptı. “Türkiye Kupası’nda Galatasaray karşısında 3-0 yenik duruma düşüp 4-3 kazandıkları maçı Ergun Öztuna şöyle anlatıyordu: “İlk yarı 3-0 bitti ve soyunma odasına girdik. Veselinovic, futbolculara ‘rahatlayın’ dedi. Herkes elini, yüzünü yıkayıp oturdu. Tekrar konuşmaya başladı, ‘Kendinize gelin. Golü çabuk bulursanız, bu maç bizim lehimize biter’ ifadesini kullandı. Gerçekten de golü erken bulduk ve maçı kazandık. Dünyanın en zor şeylerinden biri teknik direktör olmak. Sahada oynamak kolay.”

Ronaldo gol attı, sevinip secdeye vardıRonaldo gol attı, sevinip secdeye vardı

Sakatlık antrenörlük yapmasına engel oldu

Futbolculuk kariyerinde peşini bırakmayan sakatlıklar onu teknik direktörlük hayatında da rahat bırakmadı. Bacaklarında büyük ağrı vardı. Uzun süre ayakta duramıyordu, bacakları şişiyordu. Teknik direktörlük kariyerini bitirmek zorunda kaldı.

Fenerbahçe’nin vefası

“Fenerbahçe için bacaklarımı feda ettim” diyen Öztuna’nın uzun yıllar önce ameliyatla dizlerine takılan protezler kendisini taşımıyordu. Dönemin Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım onu hem maddi hem manevi olarak yalnız bırakmadı. 2012’de Pendik’te bir bakım merkezine yerleştirildi. Marmara Üniversitesi’ndeki ameliyatların ücreti Fenerbahçe tarafından ödendi. Ameliyatlar semeresini verdi ve uzun bir aradan sonra yavaş yavaş da olsa tekrar yürümeye başladı.

Sumudica Suudi Arabistan'da bildiğiniz gibi...Sumudica Suudi Arabistan’da bildiğiniz gibi…

Ölmeden önce yine sakatlık

Ergun Öztuna, geçen ay kalça kemiğini kırdı ve ameliyat oldu. Yaklaşık 1 aydır hastanede bulunan Öztuna’nın ölüm haberini ailesi sosyal medya hesabından duyurdu. Sarı lacivertliler de yaptığı açıklamada ” Fenerbahçemizin ve Türk sporunun değerli ismi Ergun Öztuna’ya Allah’tan rahmet; değerli ailesi, sevenleri ve tüm camiamıza başsağlığı dileriz. Mekanı cennet olsun” dedi. Ergun Öztuna için bugün Fenerbahçe Dereağzı Lefter Küçükandonyadis Tesisleri’nde saat 10.45’te tören düzenlenecek. Ergun Öztuna’nın cenazesi, öğle namazına müteakip Karacaahmet Şakirin Camisi’nde kılınacak cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.