Honda Formula 1’e dönüyor

2021 yılında Formula 1’den çekilen motor üreticisi Honda, 2026’da Aston Martin takımının motor üreticisi ortağı olarak organizasyona dönüş yapacak.

Spor 25 Mayıs 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Honda, Aston Martin'le beraber Formula 1'e dönüyor.

Japon motor üreticisi Honda, Aston Martin takımının motor tedarikçisi ortağı olarak 2026 senesinde resmi olarak Formula 1’e dönecek. Marka, 2021’de organizasyondan çekilmişti ancak Red Bull, yapılan anlaşma gereği hala Honda motoru kullanıyordu.

Honda, F1’in 2030 yılına kadar karbon-nötr araç politikasının organizasyona dönüşlerinde etkili olduğunu açıkladı. 2026’da uygulamaya konacak yeni uygulamayla beraber araçlardaki elektrik performansı artırılacak. FIA, bunun yanı sıra tamamen sürdürülebilir sentetik yakıtların da kullanımını zorunlu kılacak. Bu ve benzeri radikal değişimlerle beraber Honda da radikal bir dönüş kararıyla beraber Formula 1’e geri dönecek.

İtalya'da yüzyılın afeti: Emilia Romagna'da felaket durumu ilan edilecekİtalya’da yüzyılın afeti: Emilia Romagna’da felaket durumu ilan edilecek

Honda Racing Corporation Başkanı Koji Watanabe, konu hakkında şu sözleri dile getirdi: “FIA, 2030 yılında karbon nötr araç hedefinin peşinde 2026 yılından itibaren %100 karbonsuz yakıt kullanımını zorunlu kılıyor. Elektrik gücünü artıran bu değişimle beraber F1’de başarılı olmanın yolu enerji yönetimi teknolojisinin yanı sıra yüksek güç çıkışını hızlı bir şekilde idare edebilen yüksek performanslı bir bataryaya sahip kompakt, hafif ve yüksek güçlü bir motora sahip olmaktan geçiyor.”

An itibarıyla elektrik gücü, içten yanmalı motora kıyasla %20 bandında veya daha az. Yeni regülasyonla beraber bu oran %50 bandına çıkacak.

Honda’nın F1’e Red Bull ile dönmeme sebebi ise takımın Ford ile anlaşmış olması ve kendi motorunu üretecek olması.

Toprak Razgatlıoğlu BMW’ye geçiyorToprak Razgatlıoğlu BMW’ye geçiyor

Alonso’nun varlığı sorun değil

2015’te Fernando Alonso’nun McLaren’e geçtikten sonra Honda’nın McLaren’den ayrılması ve devamında yapılan açıklamalarla iki tarafın birbirine eleştiri yöneltmesi gündem olmuştu. Watanabe, yarışacak pilotların tamamen Aston Martin’i ilgilendirdiğini ve yapılacak anlaşmaya bir etkisi olmayacağını duyurdu.

Takımıyla 2 senelik sözleşmesi bulunan Alonso temmuz ayında 42 yaşına girecek. Honda’yla olan anlaşma ise Alonso 44 yaşındayken hayata geçecek.

Alonso’nun Aston Martin’de olması Honda için sorun değil.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.