Merkez’den bankalara ‘CDS’i düşürmek için eurobond alın’ talimatı

Bloomberg, Merkez Bankası'nın hafta başında bazı bankalardan, seçimlerden bu yana faizi yüzde 10'a gerileyen ülke eurobondlarını satın almalarını istediğini, bu nedenle seçimden sonra 700 baz puanın üzerine yükselen Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi CDS'in 660 baz puana gerilediğini yazdı.

Ekonomi 26 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

ABD’li haber ajansı Bloomberg, Merkez Bankası’nın hafta başında bazı bankalardan, seçimlerden bu yana faizi yüzde 10’a gerileyen ülke eurobondlarını satın almalarını istediğini, bu nedenle seçimin ardından 720 baz puana kadar yükselen Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi CDS’in 660 baz puana gerilediğini yazdı.

Konuyla ilgili olarak kamuoyu önünde konuşma yetkileri olmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişiler, pazartesi günü yetkililer tarafından ülkedeki bazı bankaların arandığını ve ikincil piyasalarda çeşitli vadelerde eurobond satın almalarının istendiğini söyledi. Söz konusu kişiler, bu hamlenin borçlanma maliyetlerini sabit tutmayı ve temerrüt gibi potansiyel kredi olaylarına karşı bir koruma ölçütü olan CDS’lerdeki artışı önlemeyi amaçladığını söyledi. Habere göre, bankaların eurobond almaları sonucu Türkiye’nin 5 yıllık CDS’si pazartesi günü 700 baz puanın üzerine çıktıktan sonra dün 12 Mayıs’tan bu yana en büyük düşüşü kaydederek 660 baz puana kadar geriledi. 10 yıllık dolar tahvilinin getirisi ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştıktan sonra son 2 günde 35 baz puandan fazla düşerek yüzde 10’a geriledi.

İngiliz portföy yönetim şirketi Ashmore'un tahmini: CDS 900 puanı, dolar 30-31 TL'yi görürİngiliz portföy yönetim şirketi Ashmore’un tahmini: CDS 900 puanı, dolar 30-31 TL’yi görür

‘Bir CDS kalmıştı, onu da bozun da hepten rahatlayalım’

Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Piyasalarda riski takip edebildiğimiz sağlıklı veri olarak bir CDS kalmıştı, onu da bozun da hepten rahatlayalım” sözleriyle uygulamaya tepki gösterdi.

Finansal danışman ve DEVA Partisi Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Rıfat Gencal da Merkez Bankası tüm bankaların likiditesini gördüğü için hacmine göre eurobond miktarını belirlediğini belirterek, “Şu anda devletin tüm gücü iktidarın kalması odaklanmış şekilde çalışıyor. Böyle giderse bankalar ellerindeki dövizi de kaybedecekler” diye konuştu.

Finansal piyasalar uzmanı İris Cibre ise Twitter paylaşımında “Bankaları tahvile gömüyorlar. Pahalı TL tahvillerinden sonra CDS’in durdurulamaz yükselişi repo teminatı tetiklemesin diye daha fazla eurobond alımı yaptırılıyor. İlerleyen zamanlarda bu alımların doğru karar olup olmayacağını göreceğiz, mesela CDS tekrar yükselişe geçerse ne olacak?” dedi.

'Yüksek CDS'ler ödemeler krizi habercisi'‘Yüksek CDS’ler ödemeler krizi habercisi’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.