Sinan Oğan’da Erdoğan etkisi: Sığınmacılar konusunda yumuşadı

Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda Suriyeli sığınmacılar konusunda sert bir dil kullanan Sinan Oğan, ikinci turda Erdoğan’ı destekleme kararı aldıktan sonra sığınmacı konusundaki dilini yumuşattı.

Siyaset 26 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda ATA İttifakı’nın adayı olan ve ikinci turda Tayyip Erdoğan’ı destekleyeceğini açıklayan Sinan Oğan, dün akşam TRT Haber yayınına katıldı.
Afet Bakanlığı konusu hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesini anlatan Sinan Oğan, “Bir pazarlık görüşmesi değildi. Türkiye’nin içinde bulunduğu sorunların def edilmesi konuşuldu. Türk devletleri konuşuldu, Türk Devletleri Teşkilatı konuşuldu. Sığınmacıların bir plan çerçevesinde geri dönüşü konuşuldu. Hem bizim tarafımızdan cumhurbaşkanına destek açıklamasında bu konuştuğumuz konular ifade edildi. Sayın Cumhurbaşkanımız da canlı yayınlarında konuştu. Afet bakanlığı konuşuldu. Bu konuya cumhurbaşkanımız sıcak baktı. Bizim süreç boyunca ifade ettiğimiz bütün başlıklar konuşuldu “dedi.

HDP açıklaması

HÜDA PAR’ın Ak Parti listelerinden milletvekili olmasına değinmeyen Sinan Oğan, HDP’nin Kılıçdaroğlu’nu desteklediğini vurgulayarak, “Sayın Kılıçdaroğlu’ndan da hiçbir talebim olmadı. Ben bir prensip ortaya koydum, ilkelerimizi ortaya koyduk. Seçimi kazanacağına dair hiçbir ikna edici bir şey kullanmadı. Benim kırmızı çizgim HDP’ydi. Onları dışarı bırakarak bu seçimi nasıl kazanacaksınız? dedim. İkna edici bir cevap alamadım. Bugün itibarıyla HDP sayın Kılıçdaroğlu’na desteğini ortaya koymuştur. HDP biz desteklemiyoruz deseydi, Kürt vatandaşlarımız istediğine verebilirsiniz deselerdi ben anlayabilirdim. HDP kurumsal bir şekilde desteğini ortaya koymuştur” diye konuştu.

Sığınmacı yumuşaması

Cumhurbaşkanı adayı olduğu birinci turda Suriyeli sığınmacılar konusunda sert bir dil kullanan Sinan Oğan, çıktığı televizyon programında ise daha yumuşak bir dille şöyle konuştu:
“Orada bir PKKistan kurma hayali var. Hatta bizim Hatay’ı da tehdit ediyor. Türkiye’nin askeri operasyonları bu planı yerle bir etmiştir. Sığınmacıların dönüşüyle de bu proje sonsuza dek çöpe atılacaktır.
Türkiye bir taraftan operasyon yapıyor. Diğer taraftan da sürdürdüğü imar çalışmalarıyla da onların güvenle dönmelerini sağlıyor. Türkiye’nin bu konudaki politikaları hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu dönüşler eminim ki daha da artacak. Sayın Kılıçdaroğlu sığınmacı mevzusunda yeni yeni 1 hafta içerisinde konuşmaya başladı. Öbür tarafta o ciddiyeti göremedim. Sığınmacıları nasıl göndereceksiniz? Sınıra götüreceksiniz, mancınıkla karşıya mı atacaksınız?”
Öte yandan Sinan Oğan, Cumhur İttifakı’nı destekleme kararı almadan önce kamuoyuna sunduğu şartlar içinde Suriyelilerin en kısa süre içinde kendi ülkelerine gönderilmesi de yer alıyordu.

ATA İttifakı ortağı 10Haber'e konuştu: Sinan Oğan, Erdoğan'la görüştükten sonra telefonlarımı açmadıATA İttifakı ortağı 10Haber’e konuştu: Sinan Oğan, Erdoğan’la görüştükten sonra telefonlarımı açmadı

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.