Kraliçe 2. Elizabeth’in 40 yıl önceki ABD ziyaretinin FBI belgeleri paylaşıldı: IRA suikast planı yapmış

Kraliçe 2. Elizabeth 40 yıl önce, Kuzey İrlanda'da şiddet eylemlerinin dorukta olduğu bir dönemde ABD'yi ziyaret etmişti. Elizabeth'in bu ziyareti sırasında FBI'ın, daha önce IRA'dan aldığı suikast tehdidi üzerine birtakım önlemler aldığı ortaya çıktı.

Dünya 27 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Kraliçe Elizabeth ve Prens Philip, Haziran 2017'de Elizabeth'in doğum günü kutlamaları için düzenlenen geçit törenindeyken. Fotoğraf: Shutterstock

İrlanda Cumhuriyet Ordusu’nun (IRA) en aktif olduğu 1970-97 dönemleri, Birleşik Krallık’ta paniğin hakim olduğu yıllardı. Öyle ki IRA dönemin Birleşik Krallık Başbakanı Margaret Thatcher’ı hedef aldığı bombalı saldırıda gözünü ne kadar kararttığını net bir şekilde göstermişti. FBI’ın yeni yayımladığı belgelere göre, bu dönemde Kraliçe 2. Elizabeth’in güvenliğinden de epey endişe ediliyormuş.

ABD’li medya kuruluşlarının Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası kapsamında talepte bulunmamasının ardından 102 sayfalık belge 22 Mayıs Pazartesi günü FBI’ın bilgi paylaşma sitesi Vault’a yüklendi. FBI’ bir notunda ‘IRA’nın İngiliz Monarşisi’ne karşı oluşturduğu tehdit bakidir” diye yazmıştı.

Elizabeth’in 1983’teki ABD ziyareti sırasında kraliçenin güvenliğini sağlamaya yardımcı olan FBI, IRA’nın tehditlerinden büyük endişe duyuyordu. Endişelerinin kaynağı ise San Francisco’daki bir polis memurunun, müdavimi olduğu İrlanda barında tanıştığı bir adamdan aldığı telefondu. Buna göre İrlandalı adam, söz konusu polis memurunu arayarak, ‘Kuzey İrlanda’da öldürülen kızının intikamını almayı planladığını’ söyledi.

Adamın tehdidi, Elizabeth ve eşi Prens Philip’in Kaliforniya ziyaretinden yaklaşık bir ay önce 4 Şubat 1983’te geldi. Suikast için iki plan yapılmıştı. A planı Britanya Kraliyet Yatı Golden Gate Köprüsü’nün altından geçerken patlayıcı atmaktı, B planı ise Yosemite Ulusal Parkı ziyareti sırasında Elizabeth’i öldürmeye çalışmaktı.

Bu planlara karşılık FBI, yat yaklaşırken Golden Gate Köprüsü’ndeki yürüyüş yollarını kapatma önlemi almayı tasarlamıştı. Yosemite Ulusal Parkı için hangi önlemlerin alındığı ise belgede yer almıyor. Ayrıca belgelerde FBI’ın olayla ilgili aldığı gözaltılar hakkında da ayrıntı yok.

Sonuç olarak Elizabeth’in ABD ziyareti sorunsuz bir şekilde sona erdi ve kraliçe, 8 Eylül 2022’de Balmoral’da ailesinin yanında dünyaya gözlerini kapadı.

Kraliçe 2. Elizabeth'in cenazesi için 204 milyon dolar harcanmışKraliçe 2. Elizabeth’in cenazesi için 204 milyon dolar harcanmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.