NYT, Emine Yılmaz’ın metro saldırısından sonraki ilk saatlerini yazdı

Emine Yılmaz Özsoy, New York metrosunda saldırıya uğrayan son kurban oldu. Ağır şekilde yaralanan Emine, şehirdeki metro saldırıları sorununa karşı duyulan endişeyi gün yüzüne çıkardı. New York Times, saldırıdan sonra yaşananları köşesine taşıdı.

Dünya 27 Mayıs 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
New York metrosunda saldırıya uğrayan Emine Yılmaz Özsoy. Fotoğraf: Instagram

35 yaşındaki Emine Yılmaz Özsoy, ABD’nin New York şehrinde işe giderken 39 yaşındaki Kemal Semrade adlı bir adam tarafından hareket eden trene doğru itildi. Trene çarparak perona düşen Emine, günlerce hastanede yoğun bakımda kaldı. İki ameliyat geçirdi, durumunun kritik olduğu söylendi. Ancak şu anda kısmen felçli olsa da Emine güç topluyor.

Saldırının ardından Emine patronunun ismini sayıklayarak çevredekilerden onu aramasını istedi. Emine’nin Florida’daki eski eşi Ferdi Özsoy ise haberi polisten aldı. Ancak polisler ona Emine’nin yaralarının ciddiyeti konusunda herhangi bir şey söylemedi. Hastaneden ameliyat konusunda bilgilendirme araması gelince Ferdi olayın ciddiyetini anlayarak, hemen Emine’nin New York’taki kuzeni Deniz Gürbüz’ü aradı. 

Özsoy’un New York metrosunda başına gelenler ilk değil. Son yıllarda kentin metro istasyonlarında birçok kez şiddet olayları meydana geldi. Öyle ki yerel otorite, metro istasyonlarındaki güvenlikleri artırmak zorunda kaldı. Özsoy’un saldırıya uğramasıyla New York sakinlerinin endişeleri bir kez daha gün yüzüne çıktı.

Geçen sene Michelle Alyssa Go adındaki bir kadın da Times Meydanı’nda metro istasyonundayken 61 yaşındaki bir adam onu yaklaşan trene iterek ölümüne sebep olmuştu. Kadını iten Martial Simon adındaki adam mahkemeye çıkmaya uygun bulunmayarak süresiz olarak psikiyatri kliniğine yatırılmıştı.

Saldırıyı gerçekleştiren Semrade, pazartesi günü Queens’teki La Guardia Havaalanı yakınlarında bulunan bir evsizler barınağında yakalandı. Cinayete teşebbüsle suçlanan ve kefaletsiz olarak polis gözetiminde tutulan Semrade’ın avukatı Rebecca Heinsen, müvekkiline masumiyet karinesinin tanınması gerektiğini iddia ederek, onun hakkında hemen bir sonuca varılmaması gerektiğini belirtti.

Savcı Carolyn McGuigan ise Semrade’ın duruşmasında Emine’nin ‘boyun omurgasında ve parmaklarında kırık, kafa derisinde yırtık ve dört büyük kan damarında hasar’ olduğunu söyledi.

Emine hastanede yalnız sayılmaz. Eski eşi, kuzeni ve arkadaşları gece gündüz başından ayrılmıyor. Şimdi ailesi Emine’nin geleceği konusunda endişeli. Hürriyet gazetesinde sayfa tasarımcısı olarak yürüttüğü kariyeri geride bırakarak 2017 yılında New York’a taşınan Emine, burada sanatçı ve illüstratör olarak yeni bir hayata adım attı.

New York’a ilk geldiğinde bir yandan İngilizce öğrenip bir yandan kafede çalışan Emine, illüstratör olarak kariyerini zamanla Maroon 5, Puma ve Airbnb gibi grup ve markalarla çalışarak ilerletti. Ailesi hastaneden çıktığında Emine’nin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bağış topluyor. Siz de bağışa destek olmak isterseniz buradan göz atabilirsiniz.

Yine New York metrosu, yine bir saldırı: Bu kez kurban Türk olduYine New York metrosu, yine bir saldırı: Bu kez kurban Türk oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.