Trump’tan başkanlık vaadi: Doğum yoluyla vatandaşlık hakkını kaldıracak

ABD'nin eski Devlet Başkanı Donald Trump, 2024'teki seçimlerde başkan olursa, ABD vatandaşlığı olmayan kişilerin ülkede doğan çocuklarına doğuştan vatandaşlık verilmesine bir son vereceğini vaat etti.

Dünya 1 Haziran 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı
Trump'ın dava sonrası katıldığı bağış yemeğinde 2 milyon dolar toplantı. Fotoğraf: Shutterstock

ABD’de doğuştan vatandaşlık meselesi, 1886 yılında Senato tarafından kabul edilen ve iki yıl sonra onaylanarak yürürlüğe girdi. İlgili bölümde, “Birleşik Devletler’de doğan veya vatandaşlığa kabul edilen ve bu ülkenin yargı yetkisine tabi herkes Birleşik Devletler vatandaşıdır” ifadeleri yer alıyor. 1898’de US v Wong Kim Ark davasında yüksek mahkeme, Çin vatandaşlarının ABD’de doğan çocuklarını otomatik olarak ABD vatandaşı saydı.

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump ise 125 yıl önce çözülen bu kararın meşruluğunu tekrardan gündeme getirdi. Sosyal medyada salı günü yayımlanan bir videoda Trump, önümüzdeki yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde halkın tercihi olması halinde ilk işinin ABD vatandaşı olmayan göçmenlerin çocuklarına ‘otomatik ABD vatandaşlığı verilmemesini’ sağlayacak bir kararname imzalamak olduğunu söyledi.

Vaadi ‘göçmen karşıtı’ olarak nitelendirilen Trump, bu eylemle ‘yasadışı göçün önüne geçilebileceğini, daha fazla göçmenin ABD’ye gelmekten cayacağını ve mevcut Başkan Joe Biden’ın ülkeye yasadışı yollardan girmesine izin verdiği yabancıların çoğunu gitmeye teşvik edeceğini’ savundu. Trump üstüne basa basa bu hakkı kaldıracağının sözünü verdi.

Trump, 2015 yılında da kampanyasını bu konu üzerinden kurmuş, üç yıl sonra Axios’a verdiği demeçte, “Dünyada insanların gelip bebek sahibi olduğu ve bu bebeklere ABD vatandaşlığı verildiği tek ülke biziz. Çok saçma. Buna bir son verilmeli” demişti. Ne var ki Trump’ın söylediği çok doğru sayılmaz. 30’dan fazla ülke doğuştan vatandaşlık hakkı veriyor.

Başkanlığı döneminde doğum yoluyla vatandaşlığın iptal edilmesinin görüşüldüğünü belirten Trump, bunun bir kararname ile yürürlüğe sokulacağını belirtmişti ancak o dönemde bu gayesine ulaşamadan görevi Biden’a teslim etmişti.

Bu da ABD'nin montaj polemiği: Trump, DeSantis'e sahte video ile hücum ettiBu da ABD’nin montaj polemiği: Trump, DeSantis’e sahte video ile hücum etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.