Konuşurken aniden donan ABD’li Senato lideri görevi bırakıyor

ABD Senatosu'nda Cumhuriyetçilerin liderliğini 20 yıldır üstlenen ve bu alanda kırılması hayli zor bir rekoru elinde bulunduran 82 yaşındaki senatör Mitch McConnel Kasım ayında görevi bırakacağını açıkladı.

Dünya 29 Şubat 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

ABD 5 Kasım’daki kritik seçimlere hazırlanırken Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki sınır güvenliği ve Ukrayna yardımı tartışmaları sürüyor. Anketler eski başkan Donald Trump’ı açık ara önde gösterirken Cumhuriyetçi Parti’de Trump karşıtı olanlar bir bir elenecek gibi görünüyor.

Ukrayna ve Gazze’deki savaşların gölgesinde seçim atmosferine bürünen ülkede Trump’ın partisinde ilk çatlak Senato’da baş gösterdi. 20 yıldır Senato’da Cumhuriyetçilerin liderliğini yapan ve en uzun süre bu görevde kalan kişi unvanını elinde bulunduran Mitch McConnel seçimlerin düzenleneceği Kasım ayında görevinden ayrılmayı planladığını açıkladı.

Muhafazakar önceliklerin Senato’da kabul edilmesinde ve Cumhuriyetçilerin Kongre’ye seçilmesinde kilit rol oynayan 82 yaşındaki kurt siyasetçi yaptığı konuşmada “Değişiklik zamanı geldi” dedi.

Son yıllarda Trump kanadının gözünden düşmüş olan McConnell “Şu anda partimin içindeki siyasetin ne olduğunu, ne yöne evrildiğini biliyorum. Pek çok hatam var, ama siyaseti yanlış anlamak bunlardan biri değil” dedi.

“Bununla birlikte Amerika’nın küresel liderliğinin, Reagan’ın bahsettiği ‘tepedeki parlayan şehri korumak’ için gerekli olduğuna her zamankinden daha güçlü bir şekilde inanıyorum” diyen McConnell Soğuk Savaş’ın sonunda ABD öncülüğündeki uluslararası ittifakları proaktif şekilde teşvik eden Cumhuriyetçi lider Ronald Reagan’a da atıfta bulundu.

Trump yönetimi ise bu görüşleri önemli ölçüde değiştirdi. Cumhuriyetçileri daha da sağa itti ve ABD’nin oluşturduğu askeri ittifakları ve uluslararası ticaret değerleri sürekli sorguladı. McConnell ile aralarında anlaşmazlık konusu olan 2020 seçimlerini kazandım iddiasını tekrarlayan Trump ve kanadı göçmenleri dışlama tavrından da hiç vazgeçmedi.

Trump’tan bahsetmedi

Bu siyasi değişimler McConnell’ın Senato’da eski başkana sadık Cumhuriyetçi arkadaşlarının artan baskılarıyla karşı karşıya kalmasına neden oldu. Ancak Cumhuriyetçi politikacı liderlik görevini bırakma kararının nedeninin partisinin ideolojik değişimleri ya da Trump olduğunu öne sürmediği gibi, eşinin kız kardeşinin ölümüne yaptığı atıf dışında başka bir faktör de belirtmedi.

İki kez dondu, bir kez düştü

Öte yandan McConnell son zamanlarda çeşitli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya. Yaşlı siyasetçi 81 yaşındaki ABD Başkanı Joe Biden gibi sürekli yaşı ve konuşmaları sırasında aniden donmasıyla gündeme geliyor.

Geçen yıl basın toplantılarında konuşurken iki kez duraksamış ve Washington’da bir otelde düştükten sonra beyin sarsıntısı geçirmişti. Yaşı nedeniyle görevinde kalıp kalmayacağı konusunda spekülasyonlar artmıştı.

Kentucky senatörü konuşmasında Ocak 2027’de sona erecek Kongre görev süresini tamamlayacağını fakat bunu “meclisteki farklı bir koltuk” aracılığıyla devam ettireceğini söyledi.

Öte yandan politikacıların yaşı yaklaşan başkanlık seçimlerinde seçmenlerin oyunun rengini etkileyecek önemli bir faktör olarak görülüyor. Zira Cumhuriyetçiler ve Demokratlar 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerine hazırlanırken halk iki başkanın da yaşlı olmasından şikayetçi.

ABC News, Washington Post ve Ipsos araştırma şirketinin ortak çalışmasıyla bu ayın ortalarında yapılan ankete göre Amerikalıların yüzde 59’u hem Joe Biden hem de Donald Trump‘ın bir dönem daha başkanlık yapmak için çok yaşlı olduğunu düşünüyor.

2024 başkanlık seçimlerinde anketlerin ibresi Trump'ı gösteriyor2024 başkanlık seçimlerinde anketlerin ibresi Trump’ı gösteriyor

Güney Carolina da cepte: Trump, Haley'nin eyaletini de rahat kazandıGüney Carolina da cepte: Trump, Haley’nin eyaletini de rahat kazandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.