Ukrayna’da nükleer santralin barajı vuruldu: Herkes Rusya’yı, Rusya Ukrayna’yı suçluyor

Ukrayna'da Zaporijya nükleer santralini besleyen, ve Rusya'nın kontrolündeki bölgede yer alan Kahovka barajı bombalanarak yıkıldı. Dünyanın Rusya'yı, Rusya'nın da Ukrayna'yı sorumlu tuttuğu yıkım sonrası bölgede sel ve nükleer tehlike ihtimaline karşın tahliye uyarısı yapıldı.

Dünya 7 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Ukrayna’da Zaporijya nükleer santralini besleyen Herson bölgesindeki Kahovka barajı bombalanarak yıkıldı. Rusya’nın kontrolündeki barajın yıkılması üzerine Kiev yönetimi sel baskını ve nükleer tehdit nedeniyle bölgede tahliye çağrısı yaptı ve bu yıkımdan Rusya’yı sorumlu tuttu.  

Ukrayna ordusu Güney Operasyonel Komutanlığı Sözcüsü Vladislav Nazarov, barajı Rus ordusunun vurduğunu iddia ederken, “Rus işgal birlikleri Kahovka HES’i havaya uçurdu. Yıkımın boyutu, suyun hızı ve hacmi, olası sel bölgeleri netleştiriliyor. Tüm hizmetler çalışıyor. Durum takip ediliyor” dedi.

Herson Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Aleksandr Prokudin da sel tehdidi altındaki Dinyeper nehrinin sağ kıyısında yaşayanların tahliye edileceğini duyurdu ve “İşgal altında olduğu için nehrin sol kıyısındaki halkı tahliye etmek şu anda imkânsız” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak da duruma ilişkin sosyal medya üzerinden açıklama yaparak, Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’ni toplayacağını duyurarak, “Bu bir çevre katliamıdır. Ruslar, Herson bölgesinin güneyinde ve Kırım’da insanların içme suyundan mahrum kalmasından, bazı yerleşim yerlerinin ve biyosferin yok olmasından sorumlu olacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Barajın son halini paylaşan Zelenski de Rusların Kahovka hidroelektrik santrali barajını yıkarak, Ukrayna topraklarının her köşesinden kovulması gerektiğini tüm dünyaya teyit ettiğini söyleyerek, “Onlara tek bir metre bile bırakılmamalıdır çünkü onlar her metreyi terör için kullanmaktadır. Sadece Ukrayna’nın zaferi güvenliği geri getirecektir ve bu zafer gelecektir. Teröristler Ukrayna’yı su, füze ya da başka bir şeyle durduramayacaklar” dedi.

Peki Zaporijya nükleer santralini besleyen bu barajın yıkılması, nükleer santralde bir sorun yaratır mı? Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Kuruluşu Energoatom, Kahovka Barajı’ndaki su seviyesinin hızla düştüğünü ve bunun Zaporijya Nükleer Enerji Santrali için ek bir tehdit oluşturduğunu bildirdi. Energoatom’un sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Kahovka Hidroelektrik Santrali’nin (HES) havaya uçurulmasının Zaporijya santrali için olumsuz sonuçları olabilir, ancak durum kontrol altında” denildi.

Açıklamada, Kahovka rezervuarının santrale türbin kondansatörleri ve güvenlik sistemleri için su sağladığı aktarılarak, “Santralin soğutma havuzu şu anda dolu. Sabah 08.00 itibarıyla su seviyesi 16,6 metreydi ve bu da santralin ihtiyaçları için yeterli” değerlendirmesi yapıldı. Energoatom’un başta UAEA olmak üzere santraldeki diğer uluslararası kuruluşlarla Rusların Zaporijya’daki eylemlerinin takip edildiği kaydedildi.

Buğday fiyatları sıçradı

Barajın yıkımı, buğdayda arz endişesini tetikledi ve fiyatlar yüzde 3 yükseldi. Selin doğurduğu riskler nedeniyle Chicago borsasında işlem gören buğday vadeli kontratlar, ton başına 236 dolar seviyesine yükseldi. Buğday fiyatları Avustralya’da 2023/24 döneminde üretimin azalacağını öngörmesi ve Çin’de hasadın yoğun yağışlardan etkilenmesi nedeniyle yaşanan arz sıkışıklığından da etkilendi.

NATO ve AB’den tepki: Savaş suçu

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, barajın yıkılmasının Rusya’nın Ukrayna savaşındaki vahşetini bir kez daha sergilediğini söylerken Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel de tepki gösterdi. Benzeri görülmemiş saldırıya şoke olduğunu söyleyen Michel, sivil altyapıya yönelik saldırıların savaş suçu olduğunu hatırlattı ve sel bölgelerine yardım için AB liderlerine çağrı yapacağını duyurdu.

Rusya, geçen yıl uyardığını açıkladı

Tüm dünyanın tepkisini çeken Rusya ise başta Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov olmak üzere Ukrayna’yı suçluyor. Peskov yaşananları Rusya’nın 2014’te ilhak ettiği Kırım Körfezi’ni susuz bırakacak bir sabotaj olarak değerlendiriyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Twitter üzerinden bir resmi mektubu yayınlayarak şu ifadeleri kullandı: “21 Ekim 2022 tarihinde Rusya’nın BM Büyükelçisi, BM Genel Sekreterine Kiev rejiminin Kahovka hidroelektrik barajını yıkma planlarına ilişkin bir mektup gönderdi.” Bakanlık Tweet’inde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’i etiketleyerek, “Bu soru Antonio Guterres’e: Ne yapıldı?” sorusunu yöneltti.

Rusya: Ukrayna'nın büyük karşı saldırısını püskürttükRusya: Ukrayna’nın büyük karşı saldırısını püskürttük

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.