CHP’li vekilin ‘nezaketsizlik’ çıkışına Gelecek Partisi’nden yanıt: Önümüzde yerel seçimler var

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, DEVA, Gelecek ve Saadet partilerinin Meclis başkanı adayı çıkarmasının ‘siyasi nezaketsizlik’ olduğunu söyledi. 10Haber'e konuşan Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, “Önümüzde yerel seçimler var. Herkesin dikkatli demeçler vermesi gerek” dedi.

Siyaset 9 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, TBMM Başkanı seçimlerinde, CHP listelerinden Meclis’e giren DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi’nin kendi adaylarını çıkarmalarına sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi.

CHP listelerinden milletvekili seçilen kişilerin Tekin Bingöl’ü desteklememesini ‘siyasi nezaketsizlik’ olarak yorumlayan Gürsel Erol şu paylaşımı yaptı:

“Dün TBMM başkanlık seçiminde, listelerimizden seçilen DEVA Partili, Saadet Partili ve Gelecek Partili milletvekillerinin partimizin Meclis başkanı adayına oy vermeyerek kendi adaylarını çıkarmaları büyük bir siyasi nezaketsizliktir. Partimiz bu devşirme siyasetini bırakarak acilen kendi değerlerine dönmelidir. (nokta)”

Gelecek Partisi milletvekili Özdağ’dan yerel seçim yanıtı

CHP’li Erol’un paylaşımıyla ilgli 10Haber’e konuşan Gelecek Partisi Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ, yerel seçimlerin yaklaştığını belirterek, “Kılıçdaroğlu ile görüşmüştük. Erol’un sözleri maksadını aşıyor. Sınırda olsa belki ‘nezaketsizlik’ olarak yorumlanabilir. Ancak bir formalite seçimiydi. Saadet Partisi ile hem Anasaya profösörü hem kadın hem de görme engelli olan Serap Yazıcı’yı aday gösterdik. Üçüncü turda da oylarımızı CHP’nin adayına verdik. Önümüzde yerel seçimler var. Herkesin daha dikkatli bir dil kullanması gerek” diye konuştu.

Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Bülent Kaya ise 10Haber’e yaptığı açıklama “Gürsel Erol’a cevap verme nezaketsizliğinde bulunmayacağım. Bizim muhattabımız CHP genel merkez yönetimidir” dedi.

Meclis, başkanını seçti: Numan KurtulmuşMeclis, başkanını seçti: Numan Kurtulmuş

DEVA Partisi Milletveki Yeneroğlu: Ciddiye almıyorum

CHP’li Erol’un çıkışını 10Haber’e değerlendiren DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ise “Bizim DEVA Partisi olarak kendimize has bir kimliğimiz var. TBMM Başkan adayı çıkarmaya partinin yetkili organları karar verdi. Biz nasıl başka partilerin aday çıkarmasına saygı duyuyorsak onlardan da aynı şeyi bekleriz. ‘Devşirme’ dilini de nezaketsiz bulmakla birlikte kendisini bağladığı için ciddiye almıyorum. Bizim aday çıkaracağımız hususu da genel başkanlarının bilgisi dahilindeydi. Kendisi parti yöneticisi olmadığı için bilmeyebilir. Sayın Erol’un özür dilemesini bekliyorum” dedi.

Numan Kurtulmuş TBMM Başkanı seçilmişti

Meclis’te yapılan TBMM Başkanlığı seçimi üçüncü turda sona ermişti. Yeni TBMM Başkanı Ak Partili Numan Kurtulmuş oldu. Üçüncü tur oylamada 584 milletvekili oy kullandı, Kurtulmuş’a 321 oy çıktı.

Diğer adayların aldıkları oy sayısı ise şöyle oldu:
-CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl: 160
-Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili Tulay Hatimoğulları Oruç: 51
-İYİ Parti İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı: 43
-Gelecek Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun: 21
-DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu: 15
-TİP Hatay Milletvekili Can Atalay: 4
-Geçersiz: 5 oy

DP'li Enginyurt'tan 'ortak grup' açıklaması: Öyle bir planımız yokDP’li Enginyurt’tan ‘ortak grup’ açıklaması: Öyle bir planımız yok

CHP listelerinden Meclis’e 39 milletvekili girmişti

CHP listelerinden seçime giren DEVA Partisi 15, Gelecek ve Saadet partileri 10’ar, Demokrat Parti 3 milletvekili çıkarmıştı.

Gelecek Partisi’nden 19 isim, 14 ilde CHP listesinden seçime girdi. Bunlardan 10 aday Meclise girdi. Ankara’dan Mustafa Nedim Yamalı, Antalya’dan Serap Yazıcı Özbudun, Bursa’dan Cemalettin Kani Torun, Denizli’den Sema Silkin Ün, İstanbul’dan Selim Temurci, İsa Mesih Şahin, Doğan Demir, İzmir’den Mustafa Bilici, Konya’dan Hasan Ekici, Muğla’dan Selçuk Özdağ milletvekili seçildi.

CHP listesinden seçime giren Türkiye Değişim Partisi (TDH) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül, Erzincan’dan milletvekili oldu.

Genel Başkanlığını Ali Babacan’ın yaptığı Demokrasi ve Atılım Partisi’nden (DEVA) 24 aday CHP listesinden seçime girdi ve 15’i seçildi.

CHP listesinden girmesi eleştirilen eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in Ankara’dan seçildiği DEVA partili milletvekilleri şöyle; Adana’dan Sadullah Kısacık, Ankara’dan İdris Şahin, Balıkesir’den Burak Dalgın, Gaziantep’ten Ertuğrul Kaya, İstanbul’dan Medeni Yılmaz, Mustafa Yeneroğlu, Evrim Rızvanoğlu, Elif Esen, Hasan Karal, İzmir’den Seda Kaya Ösen, Manisa’dan Selma Aliye Kavaf, Mersin’den Mehmet Emin Ekmen, Tekirdağ’dan Cem Avşar.

Saadet Partisi’nden 24 ismin aday gösterildiği CHP listelerinden Meclise giren 10 aday ve seçim bölgeleri şöyle; Ankara’dan Mesut Doğan, Antalya’dan Şerafettin Kılıç, Bursa’dan Mehmet Atmaca, Hatay’dan Necmettin Çalışkan, İstanbul’dan Birol Aydın, Mustafa Kaya, Bülent Kaya, Kayseri’den Mahmut Arıkan, Kocaeli’den Hasan Bitmez, Samsun’dan Mehmet Karaman.

Demokrat Parti’den (DP) 3 isim CHP listesinden milletvekili seçildi. 27. Dönem Ordu Milletvekili Olan Cemal Enginyurt, CHP listelerinden girdiği bu seçimde İstanbul, Haydar Altıntaş ve Mehmet Salih Uzun İzmir milletvekili oldu.

Yüzde 60’ın temsil krizi nasıl aşılacak? Kimin yeni bir fikri var?Yüzde 60’ın temsil krizi nasıl aşılacak? Kimin yeni bir fikri var?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.