Anadolu Efes finale Fenerbahçe evine gitti

Basketbol Süper Lig final serisi 4. maçında Anadolu Efes, sahasında ağırladığı Fenerbahçe’yi 87-78 mağlup etti ve seriyi 3-1 kazanarak adını finale yazdırdı.

Spor 10 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Basketbol Süper Ligi'nde ilk finalist Anadolu Efes.

Anadolu Efes, ilk maçını 42 sayı farkla kaybedip tarihinin en ağır yenilgisini aldığı seride Fenerbahçe’yi elemek için sahaya çıktı. İkinci maçın hikayesi Will Clyburn’ün unutulmaz performansı, üçüncü maçınkiyse Fenerbahçe’nin hakem kararlarına gösterdiği tepkiydi. Söz konusu hakem üçlüsü hakkında TBF, sezon sonuna kadar dinlendirme kararı çıkardı. Aytuğ Ekti bu kararın ardından hakemliği bıraktı.

İşte bol hikayeli bu serinin 4. maçı dün akşam Sinan Erdem’de oynandı. Maça yine Fenerbahçe daha iyi başladı. Efes’i oyunda tutan Will Clyburn’dü. İlk çeyrek 20-16 sarı-lacivertlilerin üstünlüğüyle bitti. İkinci çeyrekte Vasilije Micic şov vardı. Efes, Sırp oyuncusunun etkili olduğu süreçte 20-3’lük seri yakaladı ve 36-23 öne fırladı. Fenerbahçe’de bu andan itibaren Scottie Wilbekin devreye girdi. Fark tek hanelere indi. Marko Guduric’in kendi yarı alanından gönderdiği üçlükle devre 45-41 bitti.

İkinci yarı çekişmeli başladı. Fenerbahçe skora ortak oldu. Efes’te Shane Larkin ritmini bulamadı, Will Clyburn de ilk yarıdaki performansından uzaktı. Uzunlarda ise faul problemi vardı. Ancak bu kez de sahneye Elijah Bryant çıktı. Amerikalının üst üste sayıları Efes’i önde tuttu. Son çeyreğe 65-61’le girildi. Maç boyunca ribauntlarda rakibine üstünlük kuran Anadolu Efes, bu durumu son periyotta da sürdürdü. Dış şutlarda ritmi bozulan Fenerbahçe’de Melih Mahmutoğlu devreye girse de işe yaramadı. Efes, Elijah Bryant ve Vasijile Micic’in etkili oyunlarıyla 87-78 kazandı.

Bu sonuçla Efes, Süper Lig’de finale yükselen ilk takım oldu. Fenerbahçe 2014-15 sezonundan sonra ilk defa finale kalamadı. Vasilije Micic 27 sayı, 6 asist; Elijah Bryant 25 sayı, 9 ribauntla yıldızlaştılar. Fenerbahçe’de Scottie Wilbekin 18, Johnathan Motley ve Marko Guduric 16’şar sayı kaydetti ancak yeterli olmadı.

Fenerbahçe isyan etmişti: O hakemler dinlendirilecekFenerbahçe isyan etmişti: O hakemler dinlendirilecek

Maçın sonunda yaşanan gerginlikler seriye nokta koyan unsur oldu. Fenerbahçe’nin basketbol şubesinden sorumlu yöneticisi Sertaç Komsuoğlu, taraftarlarla bir gerginlik yaşadı. Komsuoğlu aynı durumu 3. maçın sonunda da yaşamıştı. Komsuoğlu maç sonu verdiği demeçte, “‘En centilmen takımız, en centilmen kulübüz’ diyen bir kulübün taraftarları tarafından maç boyu küfürler, hakaretler, tükürükler… Maç sonunda rakip takımın hocası tamamen bizleri tahrik etmek için hareketler yaptı. Bir iki yerde ‘Fenerbahçe yöneticileri hocaya saldırdı’ gibi şeyler çıkmış. Biz hocaya saldırmadık. Hoca bir iki el hareketi yaptı, kaçtı. Kaçamazdı. Biz de Fenerbahçe yöneticilerine hareket yaptırmayız. Yunanistan’da bu tip şeylere izin verilmeyeceğine emin olabilirsiniz. Orada buradaki gibi kurallar yok. Meşaleler, maytaplar var. Fenerbahçe röportajlarıyla prim yapamaz. Orada Türkiye’yi temsil edecek. Kendisi bu konularda çok hassastır. EuroLeague aldığında verdiği röportajların ana konusu Fenerbahçe’dir.” şeklinde konuştu.

Sertaç Komsuoğlu’ndan Efes’e tepki.

Yönetici aynı zamanda Efes yönetimine de tepki gösterdi ve şunları söyledi: “Anadolu Efes kulübüne de sitemlerimi ileteceğim. Mesaj göndereceğim. Kendileri bize geçen maçta küfür ettikleri tespit edilen hatta Federasyon tarafından disiplin kuruluna verilen bazı kişilerin bu maçta olmayacakları konusunda bize bilgi vermişler ve özür dilemişlerdi. Bugün yine aynı yerdeydiler. Demek ki burada bir samimiyet eksikliği var. Fenerbahçe bu olayları unutmaz.”

Komsuoğlu’nun ardından söz alan Yönetim Kurulu üyesi Can Gebetaş da Anadolu Efes koçu Ergin Ataman’ın Fenerbahçeli yöneticilerin olduğu tarafa yönelerek sevindiğini söyledi. Aynı zamanda Gebetaş, üçüncü maçtaki hakem yönetiminin seri sonucuna tesir ettiğini söyledi. Komsuoğlu son olarak sözü aldı ve Aytuğ Ekti’nin hakemliği bırakmasının ardından asıl hakemliği bırakması gereken kişinin görevine devam ettiğine vurgu yaptı. Maç sonunda yaşanan olayları spor şube ekipleri yatıştırdı

Anadolu Efes – Fenerbahçe serisi olaylı bitti.

Anadolu Efes’in finaldeki rakibi Türk Telekom – Karşıyaka eşleşmesinin galibi olacak. Eşleşmede Karşıyaka’nın 2-1’lik üstünlüğü bulunurken 4. maç bugün 18.00’de oynanacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.