Merkez Bankası Başkanı Erkan hakkında ABD’de toplu dava açılmış

Merkez Bankası'nın çiçeği burnunda Başkanı Erkan hakkında ortaya skandal bir iddia atıldı. İddiaya göre Erkan hakkında, ABD’de yöneticisi First Republic Bank’ın müşterileri tarafından "bankacılık yasalarını ihlal etmek" ve "yanlış ve yanıltıcı beyanlar vermek" suçlamasıyla toplu dava açıldı.

Ekonomi 10 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, görevi Şahap Kavcıoğlu'ndan devraldı. ( Emin Sansar - Anadolu Ajansı )

Merkez Bankası Başkanlığı’na atanan Hafize Gaye Erkan hakkında, ABD’de yöneticisi San Francisco merkezli First Republic Bank’ın müşterileri tarafından “bankacılık yasalarını ihlal etmek” ve “yanlış ve yanıltıcı beyanlar vermek” suçlamasıyla toplu dava açıldığı ortaya çıktı.

ABD’de batan First Republic Bank’ın müşterileri tarafından açılan toplu davada, sanıklar arasında bankanın genel müdürü Michael Roffler’la birlikte bankada 8 yıl boyunca birçok pozisyonda görev alan Hafize Gaye Erkan’ın da adı bulunuyor.

İddiayı Hürriyet ABD Temsilcisi Razi Canikligil, Twitter hesabından şu ifadelerle duyurdu:

Öte yandan Reuters’ın konuyla ilgili 25 Nisan’da yayımladığı haberde, San Francisco Federal Mahkemesi’nde görülen davada, First Republic ve denetçisi KPMG’nin, “bankanın bilançosu ile likiditesini yanlış beyan etmek”le suçlandığı ifade ediliyor. First Republic’in Genel Müdürü Michael Roffler’in de sanıklar arasında yer aldığı toplu davaya yönelik açılan “First Republic Bank Class Action Lawsuit” başlıklı sayfada, davacı olmak isteyenler için son başvuru tarihinin 23 Haziran olduğu belirtiliyor.

Dün düzenlenen törenle Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Hafize Gaye Erkan, görevi Şahap Kavcıoğlu’ndan devraldı.

Hafize Gaye Erkan kimdir?

Hafize Gaye Erkan, 1982’de İstanbul’da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi’nden mezun oldu ve üniversiteye giriş sınavında 26. olarak 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü kazandı. 2001 yılında bölümünü birincilikle tamamladı ve daha sonra ABD’deki Princeton Üniversitesi’ne kabul edilerek yurt dışına taşındı.

Princeton’da “Operasyon Araştırmaları ve Finansal Mühendislik” alanında doktora yaptı. Ayrıca ABD’de “en genç finans profesörü” unvanını kazandı. Princeton Üniversitesi daha sonra doktora derecesi için gerekli minimum çalışma süresini bir yıl olarak değiştirdi. Daha sonra Harvard Business School’da yönetim bilimleri ve Stanford Üniversitesinde liderlik üzerine iki eğitim programını daha tamamladı.

Erkan, sektöre Princeton’daki eğitimini tamamlamasının ardından, aldığı teklif üzerine 2005 yılında Goldman Sachs’ta başladı. Burada yaklaşık 9 yıl çalıştı, Finansal Kuruluşlar Grubu Analitik ve Stratejiler Bölüm Başkanı olarak görev aldı. 2014’te First Republic Bank’ta baş yatırım sorumlusu olarak çalışmaya başladı. 2019 yılında yönetim kurulu başkanı olarak August-de Wilde’nin yerini aldı. ABD’deki mortgage krizinin ardından, Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) 2009 yılında First Republic Bank’ın mali kontrolüne müdahale etti. 1 Mayıs 2023’te ise First Republic Bank FDIC tarafından devralındı ve yılın üçüncü büyük banka iflasında JPMorgan’a satıldı. Hafize Gaye Erkan, First Republic Bank’ta yaklaşık 8 yıl boyunca İcra Kurulu Eş Başkanı, Başkan, Yönetim Kurulu Üyesi, Baş Yatırım Sorumlusu, Baş Mevduat Sorumlusu ve Eş Risk Sorumlusu gibi görevlerde bulundu.

Mart 2022’de Fortune 500 firması Marsh McLennan’ın Yönetim Kurulu’na katılan Erkan, 2019’dan şirketin 2021’de LVMH tarafından satın alınmasına kadar Tiffany & Co. Yönetim Kurulu’nda görev yaptı. Erkan ayrıca Dünya gazetesinde köşe yazarlığı yapıyor.

Kavcıoğlu BDDK'ya kaydırıldı, Merkez Bankasına kadın eli değecekKavcıoğlu BDDK’ya kaydırıldı, Merkez Bankasına kadın eli değecek

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.