Uçan Süpürge’nin en iyisi ‘Totem’

26. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali'nde Berlin'de Altın Ayı için yarışan 'Totem' FIPRESCI Ödülü'nün sahibi oldu. Filmin yönetmeni Lila Avilés,"Çok mutluyum. Bu tip inisiyatiflerin güçlü bir şekilde devam etmesi çok önemli. Sinema birliktelik meselesi ve salonlara geri dönmek çok güzel" dedi

Kültür Sanat 10 Haziran 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Festivalden ödülle ayrılan 'Totem' filmi.

Uçan Süpürge Vakfı’nın düzenlediği 26. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin galibi ‘Totem’ filmi oldu. ‘Her Biri Ayrı Renk’ bölümü filmlerinin aday olduğu festivalde sinema yazarı ve akademisyen Ayla Kanbur, Fransalı sinema eleştirmeni Hélène Robert ile Polonyalı sinema eleştirmeni ve gazeteci Piotr Czerkawski’den oluşan jüri, FIPRESCI Ödülü’ne Meksikalı yönetmen Lila Avilés imzalı ‘Totem’i değer gördü.

Jüri ödül gerekçesinde, “FIPRESCI Ödülü’nü bizi sıra dışı bir doğum gününe davet eden, kültürel tabuların bir çocuğun merakı ve açıklığıyla gözlem yapan kamera karşısında silikleştiği, geleneklerin doğallıkla buluştuğu ve insanların doğanın kaçınılmaz gücüyle bir araya geldiği bir filme vermek istiyoruz: Totem” dedi.

Lila Avilés ‘Totem’le ödül almaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

2022 Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışan film, bir aileyi yedi yaşındaki kız çocuğu Sol’ün gözünden anlatıyor. Ödül konuşmasında Lila Avilés, Ankara’da harika günler geçirdiğini belirtip “Çok mutluyum. Bu tip inisiyatiflerin güçlü bir şekilde devam etmesi çok önemli. Sinema bir birliktelik meselesi ve salonlara geri dönmek çok güzel” dedi.

Uçan Süpürge’de 66 film gösterildi

Uçan Süpürge Vakfı üyesi Reyhan Atasü Topcuoğlu ve Festival Direktörü Nil Kural yaptıkları konuşmalarda festival ekibine teşekkür etti. Kapanış töreninde ayrıca destekçilere teşekkür plaketleri takdim edildi.

31 Mayıs’ta başlayan festivalde Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda 66 film izleyiciyle buluştu. Bu yıl da kadınların sinemadaki emeklerini görünür kılma ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sanatın iyileştirici gücü ile sağlama hedefi ve ‘Daha Fazlası, Daha Azı Değil’ temasıyla düzenlen festivalde, Meksika’dan Litvanya’ya, İsveç’ten Şili’ye, Güney Kore’den İran’a, İspanya’dan Arjantin’e dünyanın dört bir yanından kadın yönetmenlerin farklı temalardaki filmleri beyazperdedeydi.

Film gösterimleri sonrasında gerçekleşen soru cevaplarda sinemacıların izleyicilerin sorularını yanıtladığı, panellerde farklı başlıklar altında sinemacı ve akademisyenlerin kadın ve sinema odağında yeni tartışma alanları açtığı, birbirlerine güç ve ilham verdiği festival sinemaseverlerin yoğun ilgisinin ardından sona erdi.

 

Tüm zamanların en iyi filmi Uçan Süpürge'deTüm zamanların en iyi filmi Uçan Süpürge’de

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.