Yıldız futbolcu Juan Mata küratör oldu

Juan Mata yeşil sahalardan sanat galerilerine transfer oldu. Galatasaray ile şampiyonluk sevinci yaşayan Mata, futbolculuk yıllardına uzun süre yaşadığı Manchester'da sergi açıyor. Mata, 'Sanat ve Futbol Birlikte' sergisi kapsamında Uluslararası Manchester Festivali'nde de yer alacak.

Kültür Sanat 24 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Juan Mata, yeşil sahalardan sanat galerilerine transfer oldu.

Juan Mata, yeşil sahalardan sanat dünyasına transfer oluyor. Galatasaray’da bu sezon şampiyonluk sevinci yaşayan dünyaca ünlü İspanyol futbolcu, kariyerine sanat alanında devam edecek. Galatasaray ile olan sözleşmesi sona eren yıldız futbolcu, çoğu meslektaşının aksine kariyerini futbol alanında değil de sanat dünyasında sürdürecek. Sanata olan ilgisiyle bilinen 35 yaşındaki Juan Mata, futbolculuk yıllarında da sık sık sergileri ziyaret ediyordu. Sanata olan düşkünlüğüyle futbol efsanesi Eric Cantona’yı akıllara getiren Mata, ünlü çağdaş sanatçılar Hans Ulrich Obrist ve Tino Sehgal ile yeni bir çalışma için bir araya geliyor. Mata, Uluslararası Manchester Festivali’ne sanatçı olarak katılıyor.

Juan Mata sanat dünyasına adım atıyor

Juan Mata başta Dünya ve Avrupa şampiyonluğu olmak üzere alınmadık kupa bırakmadığı kariyerinde yeni bir sayfa açıyor. 3 Haziran’da İstanbul’da oynanan Şampiyonlar Ligi finali öncesinde UEFA’nın düzenlediği etkinliklerde de futbolun âkil insanı olarak yer alan Mata’nın sanat yolculuğu da merak konusu. Bu yeni yolculukta yıldız ismin işbirliği yapacağı ilk isimler ise güncel sanatın en tanınmış isimlerinden ikisi olan Hans Ulrich Obrist ve Tino Sehgal.

Hindistan’da çektiği fotoğraflar için sergi açmıştı

İspanyol yıldız futbolcu Mata bu yılki Uluslararası Manchester Festivali’nde (MiF) Yayoi Kusama’nın halüsinatif sürükleyici ortamları ve Ryan Gander’in kavramsal müdahaleleri gibi sanatçıların yanında yerini almaya hazırlanıyor. Mata, küratör Hans Ulrich Obrist ile The Trequartista adlı çok parçalı bir projede işbirliği yapıyor. Mata’nın sanatçı Tino Sehgal ile birlikte çalışacağı projenin ilk ayağı olan ‘Sanat ve Futbol Birlikte’ bu ayın sonunda Manchester’daki Ulusal Futbol Müzesi’nde ve ardından da şehirdeki Whitworth Galerisi’nde sergilenecek.

Futbolcuları kazançlarının %1’ini hayır kurumlarına bağışlamaya teşvik eden Common Goal hareketini kuran Mata’nın, Common Goal’e ilham veren Manchester United’ın Hindistan turundaki fotoğrafları daha önce Ulusal Futbol Müzesi’nde sergilenmişti. Bundan sonra sanatçı kimliğiyle daha çok göreceğimiz Mata “Yaratıcı insanlardan her zaman ilham aldım ve onlara ilgi duydum. Elbette buna yaratıcı futbolcular da dahil ama aynı zamanda yazarlar, oyuncular ve sanatçılar da var. Enerjimin çoğunu profesyonel kariyerime harcıyorum ama kendime zaman ayırdığımda futboldan kopmayı seviyorum. Merak benim için önemli, bu yüzden bazen kendimi sanat galerilerinde bulmam o kadar da şaşırtıcı değil.” diyor.

İstanbul Modern'in mimarı Renzo Piano: 'Böyle bir yere yapı inşa etmek cesaret ister'İstanbul Modern’in mimarı Renzo Piano: ‘Böyle bir yere yapı inşa etmek cesaret ister’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.