Bir bu eksikti: Balıkesir’de festival kutuplaşması

Tarikatların dernekleri, Saadet Partisi, BBP'nin gençlik örgütleri, TÜGVA, MÜSİAD'ın aralarında olduğu Balıkesir Sivil Toplum Platformu, 'Festivaller yasaklansın' bildirisi yayınladı. CHP, TİP, DİSK, ADD, ÇYDD'nin içinde olduğu oluşum da karşı bildiriyle "Özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Kültür Sanat 8 Temmuz 2023
Bu haber 12 ay önce yayınlandı

Onlar kendilerine ‘Balıkesir Sivil Toplum Platformu’ diyor. İçlerinde tarikatların vakıf ve dernekleri de var, Saadet Partisi’nin gençlik teşkilatı Anadolu Gençlik Derneği, Büyük Birlik Partisi’nin gençlik örgütü Alperen Ocakları, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), İlim Yayma Cemiyeti,  MÜSİAD da… Toplam 26 dernek ve vakıf, kurum ortak bir bildiri yayınladı.

Bildiriye imza atar dernek, vakıf ve kurumlar.

‘Bu gibi faaliyetlere son verilmeli’

‘Festivallerde yapılan yanlışlara ‘dur’ diyelim’ başlıklı bildiride tüm Türkiye’deki festivallere son verilmesi talep edildi. “İlimiz başta olmak üzere, diğer belgelerde çeşitli festivaller planlanıyor ve ilan ediliyor” diye başlayan bildiride, festivallerin gençleri, gayri ahlaki ilişkilere, sarhoş edici içki ve madde kullanımına, isyan ve başkaldırıya yönlendirdiği iddia ediliyor. Bunun ‘Türkiye Yüzyılın’a zarar verdiği belirtiliyor ve “Ülkemizin deprem sonrası acısının hala taze olduğu, ekonomik zorluklarla mücadele ettiği bu zorlu günlerde bu gibi faaliyetlere son verilmelidir” deniliyor.

Düzenlenecekse haremlik selamlık olsun

Festivallerin yasaklanması isteniyor ama eğer düzenlenecekse de birtakım kriterler talep eliyor. Her türlü etkinlikte kız-erkek bölümünün ayrılması, alkollü içki ve madde kullanımının önüne geçilmesi, gençlerin ahlakını bozucu davranışlarını engelleyecek adımların bir an evvel atılması bu taleplerin başında geliyor!

Bildiride hangi tür festivallere yasak getirilmek istendiği belirtilmedi. Ülkemizde film, tiyatro, müzik gibi sanatın temel dalları olmak üzere pek çok alanda farklı türlerde festival düzenleniyor. Kastedilen müzik festivali ise bunun hangi müzik türüne ilişkin olduğu da anlaşılmıyor. Klasik müzik festivalleri de yasaklanmak istenen alanlardan biri mi belli değil.

Dernek, vakıf, sendika, partilerin de aralarında bulunduğu 20 kurum karşıt bildiri yayınladı.

Karşıt bildiri gecikmedi: Özgürlüklerimizden taviz vermeyeceğiz

Bu bildirinin sosyal medyada duyulmasıyla Bandırma Emekçi Kadınlar Platformu da karşıt bir bildiri yayınladı. “Geçtiğimiz günlerde Balıkesir Sivil Toplum Platformu olarak, festivallerle ilgili açıklamaya imza atan STK’lara cevabımızdır” diye başlayan bildiriye CHP Kadın Kolları, TİP, EMEP, SOL Parti, HDP, Yeşil Sol Parti gibi partilerin, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Alevi Kültür Dernekleri, Kız Çocuklarını Koruma Derneği, Bandırma Kent Konseyi, DİSK, Emekliler Sendikası’nın aralarında bulunduğu 20 dernek, sendika ve kurum destek veriyordu.

Bildiride “Ülke yangın yeriyken sevinçler yaratmak için, hayatı renklere boyamaya, şarkılarla, şiirlerle bezemeye neden yasak koymaya çalışıyorsunuz? Yapılan etkinliklerde kız-erkek bölümünün ayrılmasını talep eden karanlık, örümcek kaplı zihninize ihtiyacımız yok. Kimin, nasıl eğleneceğinin üzerinde kurulmak istenen tahakküm hevesinizi kursağınızda bırakacağız. Özgürlüklerimizden taviz vermeyeceğiz! Karanlık zihniyetinizin karşısında, özgürlüklerimiz için mücadeleden bir adım bile geri atmayacağız! Aklıyla ve vicdanıyla hareket eden gençlerin yasakçı zihniyete biat etmeyeceğini biliyoruz” denildi.

Geçen yıl İYC bildirisiyle Zeytinli Rock Festivali iptal edilmişti

Geçen yıl İlim Yayma Cemiyeti’nin yayınladığı bir bildiri üzerine Burhaniye Kaymakamlığı, Edremit’te ağustos ayında düzenlenecek Zeytinli Rock Festivali’ne izin vermemiş ve festival iptal edilmişti. Balıkesir merkezli bu bildiri mücadelesi üzerine 10Haber olarak Zeytinli Rock Festivali’nin bu yıl düzenlenip düzenlenmeyeceğini soruşturduk. Festivalin düzenleneceğine dair henüz bir karar verilmediğini öğrendik.

 

UPSD: Feshane'de halkı kışkırtıp sanatı siyasi emellerine alet etme gayreti varUPSD: Feshane’de halkı kışkırtıp sanatı siyasi emellerine alet etme gayreti var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.