Avrupa basketbolunda şok şike itirafı: EuroLeague soruşturma açtı

Ukraynalı basketbol hakemi Mykola Ambrosov, Monaco ve Unics Kazan arasında oynanan 2021 EuroCup finali öncesi maçın Unics lehine bitmesi için 10 bin Euro teklif aldığını açıkladı. Ukraynalı isim, maçın diğer hakemleri Boris Ryzhik ve Ilias Koromilas'ın suça ortak olduklarını belirtti.

Spor 4 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
EuroLeague'de şike skandalı patladı.

Avrupa basketbolu büyük bir skandalla karşı karşıya. EuroLeague, 90’lı yılların sonunda FIBA’dan ayrı bir organizasyon olarak meydana gelmişti. Bu organizasyonun meydana gelmesinin temel nedenlerinden biri FIBA’nın yaptığı haksızlıklar ve kritik maçlarda görülen fahiş hakem hatalarıydı. Ancak ortaya atılan son iddia daha doğrusu Ukraynalı hakem Mykola Ambrosov’un itirafları ortalığı karıştırdı.

Ambrosov, Unics Kazan ile Monaco arasında 2021 senesinde oynanan EuroCup finali ikinci maçı öncesi Boris Ryzhik’in kendisine gelerek 10 bin Euro karşılığında maçın Unics lehine bitmesi adına düdük çalıp çalmayacağını söyledi. Olaya Yunan hakem Ilias Koromilas’ın da dahil olmuş olabileceği ihtimal dahilinde.

Ambrosov, maçı Monaco’nun 86-83 kazanıp şampiyonluğa uzanmış olmasının yasa dışı işe ortak olmadığının bir kanıtı olduğunu söyledi. Hakem, Koromilas’la daha sonra hiç iletişim kurmadığını belirtti.

Alperen fikrini değiştirdi, milli takıma geliyorAlperen fikrini değiştirdi, milli takıma geliyor

Verdiği röportajda olayı anlatan Ukraynalı “Şimdi itiraf edeceğim şeyler birçoğunuzu şaşırtabilir. Maçtan 3 gün önce tanınan Ukraynalı hakem Boris Ryzhik beni aradı. Unics’in koçunun ve asistanının Yunan olduğunu söyledi. Bana eski EuroLeague hakemi Yunan Koromilas’ın kendisine gelerek bir anlaşma teklif ettiğini söyledi. Kabul etseydim, Koromilas benimle Unics’in galibiyeti için pazarlık edecekti. O zaman bir şey demedim. Bana düşünmem için 24 saat verdi. Eğer fikrimi değiştirip plana uysaydım 10 bin Euro kazanacaktım. Bana bir numara bile vermişti. Neyse biliyoruz Monaco maçı 3 sayı farkla kazandı” dedi.

İddiaların üzerine EuroLeague’den konuyla alakalı açıklama geldi. Açıklamada hakemlerin etik prensiplere uygun dürüstlükle hareket etmesi gerektiği vurgulandı. Yolsuzluk ve rüşvete herhangi bir müsamaha olmadığı söylendi.

Fenerbahçe basketbol kombinelerinde tarife değiştirdi: Play-off için ek ücret devriFenerbahçe basketbol kombinelerinde tarife değiştirdi: Play-off için ek ücret devri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.