Türkiye’nin ilk deniz üstü rüzgar türbinlerinin yerleri belli oldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ilk deniz üstü rüzgar enerjisi santrali için aday yenilenebilir enerji kaynak alanlarını Bandırma, Bozcaada, Gelibolu ve Karabiga olarak belirlendi.

Ekonomi 6 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Dünyada giderek yaygınlaşan deniz üstü rüzgar türbinleri artık Türkiye'de de yükselecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ilk deniz üstü rüzgar enerjisi santrali (RES) için aday yenilenebilir enerji kaynak alanları (YEKA) belirledi. Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada Bandırma, Bozcaada, Gelibolu ve Karabiga’daki 4 deniz üstü RES alanının Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği kapsamında aday YEKA olarak belirlendiği bildirildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“09/10/2016 tarih ve 29852 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği kapsamında aşağıda sayısal bilgileri (.kml) verilen alanlar Denizüstü RES Aday YEKA olarak belirlenmiş olup söz konusu alanların yenilenebilir enerji kaynak alanı olarak ilan edilmesine yönelik detay çalışmalara başlanmıştır.”

Depolamalı rüzgar ve güneş enerjisine 1,5 milyar dolarlık lisansDepolamalı rüzgar ve güneş enerjisine 1,5 milyar dolarlık lisans

Türkiye’nin potansiyeli 75 gigavat

Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Durak’ın verdiği bilgilere göre, Türkiye’nin rüzgar enerjisinde kurulu gücü 2023 Mayıs ayı sonu itibarıyla 104 gigavatı aşmış durumda. Açık deniz rüzgar enerjisi potansiyeli ise Dünya Bankası’nın Ekim 2019’da yayımladığı rapora göre 75 gigavat. Ülkemizde bu potansiyelin en fazla olduğu alan Ege Bölgesi’nin kuzeybatısı. Bu bölge 6 gigavat sabit, 19 gigavat yüzer olmak üzere toplam 25 gigavat rüzgar enerjisi potansiyeline sahip. Ege Denizi’nin ardından Marmara Denizi kapasitede ön plana çıkıyor. Bu denizlerde hem yüksek rüzgar şiddeti var hem de bizim yüksek enerji ihtiyacımızın olduğu İstanbul, Balıkesir, Bursa, İzmir ve Kocaeli gibi Türkiye’de enerjinin yüzde 60’ını tüketen iller bu denizlerin çevresinde bulunuyor. Bu bölgeler özelinde rahatlıkla 50 gigavatlık enerji potansiyelinden bahsedebiliriz, bu ülkemizin kurulu gücünün yaklaşık yarısı kadar.

Pazar araştırma şirketi Global Insight’ın raporuna göre, deniz üstü RES piyasasının 2024 yılında 60 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Avrupa, yüzde 84’le sektörde liderliğini sürdürüyor. Dünyanın en büyük açık deniz rüzgar türbini ise ABD’de yükselecek. ABD’de ilk açık deniz elektrik trafo merkezi olacak Martha Wind’in ekim ayında elektrik vermeye başlaması bekleniyor. Projenin 2024 yılına dek 400 bine eve elektrik vermesi hedefleniyor.

Danimarka “enerji adası” yapıyorDanimarka “enerji adası” yapıyor

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.