İmamoğlu’ndan Tunceli’deki açılışta Kılıçdaroğlu’na ‘ata’ mesajı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde yaptırılan konukevinin açılışına katıldı ve inanç merkezlerini ziyaret etti. İmamoğlu, konukevinin adını verilmesine değinerek CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na 'ata' mesajı verdi.

Siyaset 9 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, eşi Dilek İmamoğlu ile Tunceli’ye geldi ve beraberindeki partililerle Nazımiye ilçesinde ziyaretlerde bulundu.

Belediye Başkanı Cafer Kırmızıçiçek tarafından karşılanan İmamoğlu, yöre sakinleriyle sohbet edip fotoğraf çektirdi. İmamoğlu, daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun anne ve babasının adının verildiği “Yemuş ve Kamer Kılıçdaroğlu Konukevi”nin açılış programına katıldı.
Konukevine isim verilmesi noktasında, Nazımiye Belediye Başkanı’nın kendisine danıştığı söyleyen İmamoğlu “Burasının ismiyle ilgili bir düşünceniz olur mu dedi sayın başkanım bana sordu, nezaket gösterdi sağolsun. Dedim ki kendisine güzel bir mekan tasarladın, bize de fırsat verdin, destek olduk, birlikte çok güzel bir yer ürettik. Konaklamanın en güzel tarifi nedir, ana ocağı baba ocağı deriz ya, dolayısıyla oraya en güzel yakışanı, bizim Genel Başkanımızın memleketi orası, onun anasının babasının isminin yaşatılması daha doğru olur dedim. Isminin verilmesine vesile olduk. Bunlar güzel şeyler değerlerimizi bileceğiz, değerlerimizin başımızın üstünde yeri var. Biz atayı, dedeyi, nineyi, babayı bilen insanlarız” diye konuştu.

CHP, seçimlerde ülkede en çok seçmenin olduğu İstanbul’a broşür bile gönderememiş!CHP, seçimlerde ülkede en çok seçmenin olduğu İstanbul’a broşür bile gönderememiş!

İmamoğlu, açılış öncesi yaptığı konuşmada, Türkiye’nin insanları ve gelenekleriyle çok güzel bir ülke olduğunu söyledi.

Birlik ve beraberlik vurgusu yapan İmamoğlu, “Toplumu ayrıştırmanın belki de en zor olduğu topraklarda yaşayan milletiz. Ama ne yazık ki dönem dönem milletimizi ayrıştırmayı kendine gelenek edinmiş insanların bazen kurbanı oluyoruz. Buna asla müsaade etmememiz lazım.” dedi.

İmamoğlu, köyden kentlere yaşanan göçlere de değinerek, şöyle konuştu:

“Bunun en derin sıkıntısını yaşayan illerden birisi de Tunceli. İsteriz ve dileriz ki buralarda istihdam büyüsün, iş yapma imkanı artsın, turizm, tarım, doğayı koruyan bir gelişme modeli burada olsun. Cennet köşesi bir yöre olan Tunceli’nin, ilçeleriyle beraber ayağa kalktığı bir Türkiye var edelim. Dileğimiz bu. Yoksa memleketimizin her köşesi boşalır da sadece İstanbul’a veya o tür yerlere yığılırsak, gerçekten memleketin bir anlamı kalmaz. O bakımdan bu tür adımları destekliyoruz.”

Konuşmaların ardından Belediye Başkanı Kırmızıçiçek, İmamoğlu’na “Fahri Hemşehrilik Beratı” verdi.

Konukevinde incelemelerde bulunan İmamoğlu, ilçedeki Düzgün Baba Dergahı ile Pülümür ilçesindeki bazı inanç merkezlerini de ziyaret etti. Pülümür’ün Hacılı Köyü’ndeki Pir Sultan Abdal’a ait ziyarete giden İmamoğlu, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat tarafından, Pir Sultan Abdal Ocağı’nın restorasyonuyla ilgili bilgilendirildi.

Polat buranın Pir Sultan Abdal’ın yaşadığı iki ocaktan biri olduğunu belirtti ve “Bir tanesi, esas merkezi olan Banaz’daki yapı. Şu an o da tescillendi. Bizim ilgilendiğimiz süreçte buradaki yapı da şu an kültür varlığı olarak tescillenmiş durumda. 2 sene önce, İBB miras olarak, burada uzunca bir süre kalarak, etraflı bir çalışma yaptıktan sonra bir belgelemesini yaptık. Yakın zamanda da ekipler gelerek şantiyi başlattı. Buradaki çalışma, bir inşai faaliyet sonucu getirecek, bir konfor getirecek. Ama öncelikli olarak burada artık çok çok özel bir Alevi kültürünün, çok özel bir ocak evini koruma ve doğru bir restorasyon anlayışını, diğer şehirlerde kötü örnekleri de gösterecek bir emsal olma konusu çok önemli” dedi.

İmamoğlu, Hacılı Köyü’nde halkın Büyükdam olarak adlandırdığı Pir Sultan Abdal ocağını ziyaret etti.

Polat’ın bilgilendirmesinin ardından Pir Sultan Abdal’ın 17’nci yüzyılda yaşadığı ocağın içinde incelemelerde bulunan İmamoğlu, cemevi dedesi tarafından okunan dua sonrasında dağıtılan lokmaya ve Muharrem ayı nedeniyle pişirilen aşureye ortak oldu.

Burada da kısa bir konuşma yapan İmamoğlu, şunları söyledi:

“Arkadaşlarım tarihi bir hazineyi ortaya çıkartıyorlar. Anladığım kadarıyla burada çok çarpıcı sonuçları elde edeceğiz ve yüzyıllardır burada var olan bu ibadethaneyi gün ışığına çıkartacağız inşallah. Ve burada, inşallah yine bununla beraber, civarındaki belli yapıların da düzene girmesiyle, aslında tarih olarak unutulmuş, belki üstü örtülmüş bir hazineyi tekrar ülkemize kazandıracağız. Yani anlıyorum ki sadece bu köyün bir değeri değil, bu ülkenin bir değeri olacak. Onun için hem bu köyde olmaktan hem bu köyün insanı olmaktan gurur duyuyorsunuzdur. Biz de biz de bu köye hizmet etmekten elbette gurur duyacağız.”

İmamoğlu: Hem İstanbul seçimlerini hem de ilçe seçimlerini kazanmaya devam edeceğizİmamoğlu: Hem İstanbul seçimlerini hem de ilçe seçimlerini kazanmaya devam edeceğiz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.