Gökçe’nin konseri de attığı tweet nedeniyle iptal edildi ve seyahat hakkına göz dikildi

Gökçe'nin 11 Ağustos'ta Sandıklı'da gerçekleşmesi planlanan konseri şarkıcının Onur Haftası kutlama mesajları gerekçe gösterilerek iptal edildi. Belediye Başkanı Mustafa Çöl, kararı bizzat yaptığı incelemelerden sonra aldığını söyledi. İşi ileri götürüp "Sandıklı sınırlarına bile giremezler" dedi.

Kültür Sanat 10 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Gökçe'nin 11 Ağustos'ta sahne alacağı duyurulmuştu.

Şarkıcı Gökçe’nin 11 Ağustos’ta Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde Sandıklı Termal Turizm Festivali kapsamında konser vermesi planlanıyordu ancak konser iptal edildi. Kararı, Afyonkarahisar’ın Sandıklı İlçe Belediye Başkanı Mustafa Çöl duyurdu.

Kararın gerekçesi ise sanatçının “LGBTİ+ desteği içeren ve cumhurbaşkanına karşı iftiraya varan paylaşımları” gösterildi. Çöl, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda bizzat yaptığı incelemeler neticesinde bu kararın alındığını vurguladı. Çöl, şarkıcı Gökçe’nin Onur Haftası’nda yaptığı “İsteyen istediğini sever, aşk aşktır. Love is love” mesajının da ekran görüntüsünü paylaştığı tweet de ayrıca “Bırakın bu içerikleri paylaşanların Sandıklı’da sahneye çıkmasını, ilçemiz sınırlarından giremez!” dedi.

https://twitter.com/mustafacol_/status/1686100513673109504?s=20

Bir açıklama daha: ‘Yoldan geçen herkesin kimliğini falan kontrol etmiyoruz’

Çöl, bu paylaşımın ardından bir açıklama daha yaptı, “Bırakın bu içerikleri paylaşanların Sandıklı’da sahneye çıkmasını, ilçemiz sınırlarından giremez” ifadesiyle ne demek istediğini anlattı: “Sandıklı Belediyemizin yapmış olduğu programlara kesinlikle katılamaz. Böyle program içinde bulunamaz anlamındadır. Yoksa Sandıklı’mız, Afyonkarahisar’ın en büyük ilçesidir. Antalya, İstanbul, Bursa, Denizli, Muğla her tarafı birbirine bağlayan ciddi bir yol güzergahında bulunan bir ilçedir. Bu vesile ile yoldan geçen herkesin kimliğini falan kontrol etmiyoruz. Bu sadece bu anlamda kullanılan bir cümleydi. Bizim etkinliklerimizde bu düşünceye sahip insanlar bulunmadı. Bulunamaz. Bulunmayacaktır. Bunu açık ve net bir ifade ile ifade etmek istiyorum.”

İlçe belediye başkanı Çöl, iptal edilen konser ve etkinlikleri yakından takip ediliyor. Zira  Samsun Valiliği’nin sosyal medya fenomeni Murat Övünç’ün Bafra ve Atakum ilçelerinde düzenleyeceği Kadınlar Matinesi etkinliğine müsaade edilmeyeceğini açıklamasının ardından, belediyeyi alkışlayarak tebrik etti. Program, toplumun milli ve manevi değerlerine aykırılık teşkil ettiği için hedef gösterilmişti.

Çöl’ün hayalinde nasıl bir festival var merak ediyorsanız… Kendisi haziran ayında hayalindeki festival kadrosunu açıklayan bir paylaşım da yapmıştı: “Düşünsene Sandıklı’dasın, festivale gelmişsin… Uğur Işılak, Ali Kınık, Alişan, Sinan Akçıl, Begüm Polat el ele konsere çıkmışlar...” Festival kapsamında dün sahne alan isimlerden biri Ali Kınık oldu.

Gökçe’nin iptal kararı ardından yaptığı Instagram paylaşımı.

Şarkıcı Gökçe ise kendisine gelen destek mesajlarının ardından Instagram hesabında “Hepinizi çok seviyorum, çok sarılıyorum” yazılı bir paylaşım yaptı. Bu kararla birlikte Gökçe de bu yaz LGBTİ+lar içerikli mesaj ve paylaşımları nedeniyle konserleri iptal edilen Hande Yener, Melike Şahin ve Mabel Matiz gibi isimler arasına katıldı.

Bir ödül töreninde LGBTİ+lara destek mesajı verip Onur Haftası’nı kutlayan sanatçılar Melike Şahin ve Mabel Matiz’in Denizli konserleri, Ak Partili belediyenin duyurusuyla iptal edilmişti. Temmuz ayında ise tarikatların dernekleri, Saadet Partisi, BBP’nin gençlik örgütleri, TÜGVA, MÜSİAD’ın aralarında olduğu Balıkesir Sivil Toplum Platformu, ‘Festivaller yasaklansın’ bildirisi yayınlamıştı. Bu bildirinin ardından Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Hande Yener konseri gerekçesi bildirilmeden iptal edilmişti.

Belediyeler konser programını sonradan mı öğreniyor?

Programı önceden yapılan ve duyuruları yapılan konserlerin sonradan iptal edilmesi akıllara başka bir soru daha getiriyor. Organizasyon şirketleri tarafından ayarlanan konser programlarından belediyelerin sonradan mı haberi oluyor? Sanatçıların LGBTİ+ haklarını desteklemeleri ve kişisel sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımları, konser iptallerine nasıl neden olabilir soruna ek olarak  kamuoyunun merak ettiği bir diğer konu bu.

Mabel Matiz yeni albümüyle Times Meydanı'nı süslediMabel Matiz yeni albümüyle Times Meydanı’nı süsledi

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.