Pile yolu krizi de inşaatı da sürüyor: Ankara’dan tepki, Bahçeli’den Zeki Müren’li çizmeli video

KKTC’nin Yeşil Hat üzerindeki Pile-Yiğitler yolu inşasına BM Barış Gücü’nün engelleme girişimine Ankara’dan sert tepkiler yükseldi: Dışişleri Bakanlığı ve Ak Parti Sözcüsü, BM’nin tavrını taraflı ve kabul edilemez olarak değerlendirdi. MHP lideri Devlet Bahçeli videoyla tepki gösterdi.

Siyaset 20 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Yeşil Hat üzerindeki Pile Köyü’ne ulaşımı kolaylaştırmak için başladığı Pile-Yiğitler yolu, uluslararası bir krize dönüştü.

Önceki gün Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) askerlerince projenin başlanacağı alana beton bloklar yerleştirip, zırhlı araçlarını park etmesiyle başlayan gerginlik, KKTC güvenlik güçlerinin BM’ye ait araçları bölgeden dozer yardımıyla kaldırmasıyla tırmanmıştı. Taraflar arasında çıkan arbedede 8 KKTC polisi yaralanmıştı.

Olayların ve diplomatik krizin ardından dün Pile yolu çalışmaları devam etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Hal böyle olmasına rağmen BMBG askerleri tarafından bölgede emniyeti sağlamak amacıyla bulunan polisimize ve yol inşaat ekibine KKTC toprakları içinde fiziksel müdahalede bulunulmuş, yol yapımı engellenmeye çalışılmıştır. BMBG’nin bu olay sırasındaki tutumu kabul edilmezdir” ifadeleri kullanılmıştı.

Dün sabah saatlerinde yol çalışmaları devam ederken, KKTC açıklamasına göre BM Barış Gücü yine bölgeye personel gönderdi fakat çalışmalara herhangi bir müdahalede bulunmadı.

İnşaat süreci devam ederken yaşananlara dair Ankara’dan tepkiler yükseldi.

‘Tarafsız tutum nerede?’

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada BMBG’ye kınama ve KKTC’ye tam destek vurgusu vardı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

“Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) askerlerince, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) egemenlik alanındaki topraklarda inşa edilen Pile-Yiğitler yolunu engellemek amacıyla dün (18 Ağustos) gerçekleştirilen fiziki müdahaleyi kabul edilmez buluyor ve şiddetle kınıyoruz. KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın konu hakkındaki açıklamasını ve KKTC makamlarının haklı tepkisini tümüyle destekliyoruz.

Pile Köyü’ndeki KKTC vatandaşlarının kendi vatan topraklarına doğrudan ulaşımını kolaylaştırmayı amaçlayan insani bir proje olan Pile-Yiğitler yoluna ilişkin BM tarafından sergilenen tutum ve ardından BM tarafından yapılan açıklamalar Barış Gücü’nün Ada’da ortaya koymakla mükellef olduğu tarafsız tutumla bağdaşmamaktadır.”

Dışişlerinden ‘Rumlar’ hatırlatması

“BM Barış Gücü, bir yandan suhuletle başlayan yol yapım projesi bağlamında gerginliğin tırmanmasında büyük rol oynamış, diğer yandan sahada yaşanan hadiselerde kendini mağdur gibi takdim etmiştir. Esasen, BM Barış Gücü’nden beklenen, Ada’da yaşanan insani ihtiyaçların çözümüne katkı vermesidir. Buna rağmen BM’nin, yıllardır GKRY’nin Ara Bölge’deki oldu bittilerine göz yumarken, Kıbrıs Türklerinin haklı insani ihtiyaçlarının karşılanmasını engellemesi izah edilecek bir tutum değildir. Bu durum, BM’nin Ada’daki iki tarafa eşit yaklaşmak ve anlaşmazlıklara çözüm bulmak gibi temel görev ve işlevlerini yerine getirmediğini açıkça ortaya koymaktadır.

BM’nin ve BM Barış Gücü’nün, dün yaşanan olayların ardından, KKTC makamlarının ve halkının güvenini tamamıyla yitirmemek için önümüzdeki dönemde yoğun bir çaba sarfetmesi gerekmektedir. Garantör bir Devlet olarak, BM Barış Gücü’nü, Kıbrıs’ta yaklaşık 60 yıldır sürdürmekte olduğu göreve gölge düşürecek eylem ve söylemlerden kaçınmaya, Kıbrıs’taki iki tarafa eşit muamelede bulunmaya ve KKTC’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeye davet ediyoruz.”

Çelik: Kimse saygısızlık yapamaz!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Pile krizine tepki gösterdi.

Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türklerinin Pile’deki arazilerine ulaşımını kolaylaştırmak için yapılan Pile-Yiğitler yolunun, insani bir amaç taşıdığını belirterek “Buna karşılık Kıbrıs’ta görev yapan BM Barış Gücü’nün Pile-Yiğitler Projesi yolunun inşa sürecine ilişkin takındığı tavır kabul edilemez ve son derece yanlış olmuştur” ifadesini kullandı.

Barış Gücü’nün, Rum kesimini memnun etmeye dönük söz konusu tavrının, bizatihi Kıbrıs’taki varlığını ve itibarını zedelediğine işaret eden Çelik, “Barış Gücü, Rumlar tarafından Türk arazileri istimlak edilmek suretiyle inşa edilen Larnaka-Dikelya-Ayia Napa ile Pile-Voroklini yol yapımlarına izin vermiştir. Dolayısıyla Barış Gücü’nün bugün Kıbrıs Türk tarafına karşı takındığı tutum, çifte standart içermektedir ve Barış Gücü’nün tarafsızlığına ağır darbe vurmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin, bu süreçte Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne desteğinin tam olduğunu bildiren Çelik, son gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

‘İyi niyeti istismar’

Çelik, hiç kimsenin Kıbrıs Türkü’nün iyi niyetini istismar etmeye kalkmaması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün Kıbrıs Türklerine eşit mesafede, tutarlı ve çifte standart içermeyen tutum sergilemesi beklentimizdir. Cumhurbaşkanımızın BM platformlarında açık ve net şekilde dile getirdiği gibi herkes Kıbrıs’ta iki eşit egemen halk olduğu gerçeğine tam saygı göstermelidir. KKTC’nin egemenlik haklarına kimse saygısızlık yapamaz.”

Bahçeli’den hem açıklama hem Zeki Müren’li, çizmeli video

MHP lideri Devlet Bahçeli ise KKTC’deki yol inşaatı gerilimine ilişkin, “BM’nin Rumların telkiniyle ortamı germesi sorumsuzluktur. Uluslararası hukuktan kaynaklanan hakların çiğnenmesine göz yumulmayacaktır” tepkisinde bulundu.

Bahçeli, “Kıbrıs Türklüğünün eşit statüsüyle egemen eşitliği mutlaka teyit ve tescil edilmelidir. Ada’da iki halkın çıkarını ve varlığını, aynı zamanda eşit egemenlik haklarını müzakere etmekten kaçan ve kaçınan bir anlayışın barışa hizmeti düşünülemeyecektir. Kıbrıs’ın huzuru demek Doğu Akdeniz’in huzuru demektir. Bu huzur ortamı içinde, Akdeniz’in potansiyel yer altı kaynaklarının adaletli ve hukuk temelli paylaşımından başka da bir seçenek yoktur” ifadelerini kullandı.

Milliyetçi Hareket Partisi’nin sosyal medya hesabından ‘Kıbrıs Türktür’ ifadesi kullanılan bir video yayınlandı. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, çizmelerini giydiği, Zeki Müren’in sesinden Ağlama Sevdam şarkısının fon olduğu video kısa sürede 2.5 milyon izlenmeyi aştı. Zeki Müren’in Sorma albümünde yer alan şarkının sözleriyse şöyle:

“Gözyaşımın her damlası sevgidir / Şu hasretlik zor gelse de çekilir / Bir gün olur bu acılar silinir,
Benden ayrı gezme gülüm amandır / Sensiz benim gönül evim talandır / Bu dünyada bir muhabbet kalandır,
Hasretinden ateş yutmuş gibiyim / Ağlama sevdam, ağlama, ağlama”

KKTC'de yol krizi: BM araçları dozerle kaldırıldıKKTC’de yol krizi: BM araçları dozerle kaldırıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.