Salih Korkmaz olimpiyat kotasını aldı, Hollandalı atletlerin büyük şanssızlığı

Dünya Atletizm Şampiyonası Macaristan'da başladı. Salih Korkmaz, 20 kilometre yürüyüşte 2024 Paris Olimpiyat Oyunları için kota almayı başardı. Güne düşen iki Hollandalı atlet damga vurdu.

Spor 20 Ağustos 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Salih Korkmaz, yarışı 1:19.49'luk derecesiyle 16'ncı sırada tamamladı.

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından ilk kez 1983’te Finlandiya’da düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası, 1991’den bu yana iki yılda bir gerçekleştiriliyor. Bu yıl 19’uncusu düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası, Macaristan’ın Budapeşte kentinde başladı. Şampiyonanın ilk günüde milli sporcu Salih Korkmaz, 20 kilometre yürüyüş yarışmasında 1:19.49’luk derecesiyle 16. oldu.

Daha hızlı... Daha yükseğe... Daha güçlü... Şölen başlıyorDaha hızlı… Daha yükseğe… Daha güçlü… Şölen başlıyor

Korkmaz bu dereceyle 2024 Paris Olimpiyat Oyunları için kota aldı. Milli atlet, kendisi adına sezonun en iyisi derecesini elde etti. Korkmaz, Kaan Kigen Özbilen ve Ersu Şaşma’dan sonra olimpiyatlara kota alan Türkiye’den üçüncü atlet oldu. Danya Etlituz Şampiyonası’nda milli sporculardan kadınlar 1500 metrede Şilan Ayyıldız, erkekler üç adım atlamada Necati Er, elemeleri geçemedi.

2023 Dünya Atletizm Şampiyonası'nda bir ilk: Sporcularla beraber antrenörler de madalya alacak2023 Dünya Atletizm Şampiyonası’nda bir ilk: Sporcularla beraber antrenörler de madalya alacak

Salih Korkmaz, iki gün önce hastalandığını belirterek, “Elimden geleni yaptım. Burada tarihin en sert yarışını yarıştım. Ayrıca yarış sırasında aldığım iki ihtardan dolayı da yavaşlamak zorunda kaldım. Umarım olimpiyat başta olmak üzere diğer yarışmalarda da ülkeme madalya getirmek için çalışacağım. Umarım ülkeme madalya getirebilirim” dedi. İspanyalı atlet Alvaro Martin yarışı birinci bitirken İsveç atlet Perseus Karlstroem ikinci, Brezilyalı atlet Caio Bonfim ise üçüncü oldu.

Dünya'nın gözü Avustralya'da... En büyük belli oluyorDünya’nın gözü Avustralya’da… En büyük belli oluyor

Hollandalı atletin şanssızlığı

Organizasyonun ilk gününde erkekler 20 kilometre yürüyüşün yanı sıra erkekler gülle atma, kadınlar 10 bin metre ve 4×400 metre karışık bayrak yarışının finali ile kadınlar heptathlon, uzun atlama, 1500 metre; erkekler 3 bin metre engelli, çekiç atma, 100 metre, 1500 metre, disk atma, ve üç adım atlamanın elemeleri yapıldı.

Hollandalı sporcular, ilk günün son iki final yarışında hayal kırıklığı yaşadı. Kadınlar 10 bin metre yarışında Hollandalı Sifan Hassan, yarışın bitimine 15 metre kala dengesini koruyamayarak düştü. Yan yana koştuğu Etiyopyalı Gudaf Tsegay 31.27.18’lik derecesiyle yarışı birinci tamamlarken, aynı ülkeden Letesenbet Gidey 31.28.16’lık derecesiyle ikinci, Ejgayehu Tay 31.28.31’lik derecesiyle üçüncü oldu. Sifan Hassan ise yarışı 31.53.35’lik derecesiyle 11’inci bitirdi.

Sifan Hassan, düşüşü için “Bu benim için mükemmel bir dersti” dedi.

Hollandalı atlet Sifan Hassan, yarış sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Sanırım rakibimle çarpışarak dengemi kaybettim ve yere düştüm. Bu üzücü ama ne yapabilirim ki… Yapabildiğimin en iyisini yapıyorum. Ancak hayat bu ve her zaman bu tarz şeyler olabilir. Bazen düşeriz ve kalkarız, bazen kazanır veya kaybederiz. Bu benim için mükemmel bir dersti. Çok şükür bu dünyanın sonu değil. Önümüzde daha çok şampiyona var. Çok şükür ben zaten başarılı bir atletim. Genç atletler için rol model olduğumu biliyorum. O yüzden de yere düştüm ama mücadele etmekten vazgeçmedim.”

Erkekler gülle atmada ise ABD’li Ryan Crouser 23.51’lik derecesiyle birinci, İtalyan Leonardo Fabbri 22.34’lük derecesiyle ikinci, bir başka ABD’li Joe Kovacs 22.12’lik derecesiyle organizasyonu üçüncü bitirdi.

4×400 metrede rekor geldi, Femke Bol düştü

Günün son yarışında ise 4×400 metre karışık bayrak yarışı yapıldı. Hollanda 4×400 Metre Karışık Bayrak Takımı’ndan Femke Bol, yarışta ilk sıradayken bitime birkaç metre kala yere düştü. Hollanda, böylece önde olduğu iki yarıştan da madalya çıkaramadı. 4×400 metre bayrak yarışında ABD takımı 3.08.80 ile dünya rekoru kırarak birinci bitirirken, Büyük Britanya 3.11.06’lık derecesiyle ikinci, Çekya 3.11.98’lik derecesiyle üçüncü oldu.

Merih Demiral maaş rekoru kırdı, El Ahli'den Türkçe karşılamaMerih Demiral maaş rekoru kırdı, El Ahli’den Türkçe karşılama

Beş milli atlet piste çıkacak

Organizasyonun ikinci gününde Meryem Bekmez kadınlar 20 kilometre yürüyüş finalinde mücadele edecek, Alperen Acet yüksek atlama, İsmail Nezir ve Yasmani Copello Escobar 400 metre engel ve Mikdat Sevler 110 metre engelde seçme yarışlarına çıkacak.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.