Dusan Tadic ve Edin Dzeko’dan mesaj!

Fenerbahçe'nin Sırp futbolcusu Dusan Tadic verdiği Çetnik selamının ardından Boşnak Edin Dzeko'yla birlikte sessizliğini bozdu: Kötü niyetli insanlara ayıracak bir saniyemiz bile yok

Spor 14 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Dusan Tadic ve Edin Dzeko Fenerbahçe'nin iki kaptanı.

Sırbistan Milli Takımı, Sırp raket Novak Djokovic’in Amerika Açık’ta şampiyon olması sonrası uçakta büyük coşku yaşadı. Bu sırada Fenerbahçeli futbolcu Tadic’in de arasında olduğu birçok futbolcu Sırpların zafer işareti olarak gördüğü çetnik selamını verdi. Bunun ardından Türkiye’de özellikle sosyal medyada birçok kullanıcı, Fenerbahçe’nin Bosnalı futbolcusu Edin Dzeko’yu etiketleyerek Tadic’in hareketine tepki göstermesini istedi.

Tosic’in uçakta yaptığı Çetnik selamı tartışma yarattı.

Antrenmana beraber geldiler: Kötü niyetlilelere ayıracak bir saniyemiz yok

Dusan Tadic ve Edin Dzeko, milli mesainin ardından Fenerbahçe ile antrenmalara başladı. İki futbolcu çalışmaya beraber geldi. Tadic ve Dzeko beraber yaptıkları açıklamada iki yıldız yaptıkları ortak açıklamada, “Bizden korktukları için bir şeyler bulmaya çalışmaları normal. Böyle saçma şeylerle ilgilenmiyoruz. Hafta sonu maçımız var, odak noktamız liderliğimizi sürdürmek. Kötü niyetli insanlara ayıracak bir saniyemiz bile yok” dedi.

Tosic, Arnavutluk-Sırbistan karşılaşmasında Çetnik selamı vermişti.

Tosic: Zafer anlamı taşıyan işaret

Sırplar için zafer anlamı taşıyan işareti daha önce eski Beşiktaşlı Dusan Tosic de yapmış ve hareketin Sırplar için bir selamlama ve sevinç ifade etme biçimi olduğunu belirtmişti. 2015 yılında verdiği çetnik selamı Türkiye’de tepki çeken Tosic yaptığı açıklamada şunları söylemişti: “Türkiye’de ve bilhassa sosyal medyada yapılan yorumlardan dolayı bu açıklamayı yapmayı bir zorunluluk olarak görüyorum. Üç parmak işareti, faşizmi, dini ve ırkçılığı sembolize etmez. Üç parmak işareti genel olarak bütün Sırp sporcuların, hiç kimseyi hedef almaksızın selamlama ve sevinçlerini ifade etme biçimidir. Benim maç sırasında yaptığım hareket, birilerini kırdıysa bundan dolayı üzüntülerimi ifade etmek isterim. Saygılarımla.”

Dusan Tadic- Orkun Kökçü kavgasının nedeni belli olduDusan Tadic- Orkun Kökçü kavgasının nedeni belli oldu

Çetnik selamı nedir?

Çetnik selamı olarak bilinen “Üç Parmak”‘ın Sırplar için üç anlamı var. Gazeteci Fatih Sabovic’e göre bu anlamlar şöyle:

Sırplar için Üç Parmak, “Baba, Oğul ve Kutsal Ruhu” simgeler.

Ortodoksların istavroz ritüeli de birleştirilen üç parmak ve üç tekrardan oluşuyor.

Üç Parmak, Sırplar için saygıdeğer kişilikler olan, Aziz Sava, II. Petar Petrovic-Njegos ve Djordje Petrovic’i de sembolize ediyor.

Sırplar için zafer işareti olan ve dini kökleri olan selam, Bosna Savaşı’nın simgelerinden biriydi. Sırp çetelerin, Boşnak Müslüman aileleri öldürdükten sonra serçe ve yüzük parmaklarını kestiklerini biliniyor.

Söyle ona Sebastian, Fenerbahçe'nin skorer 10 numarası varSöyle ona Sebastian, Fenerbahçe’nin skorer 10 numarası var

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.