CHP’nin kalesi İzmir’den demokrasi manzaraları: Kongrede yumruklar konuştu, sandalyeler uçuştu

CHP İzmir il kongresinde fikirler değil, yumruklar konuştu. 152 delegenin seçimlerin blok liste ile yapılmasını teklif eden önerisi sonrası salon karıştı. Arbedeyi sonlandırmak için içeri polis girdi. CHP Genel Başkan adayı Özel'in konuşması sırasında da Kılıçdaroğlu lehine sloganlar atıldı.

Siyaset 17 Eylül 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Seçimlerin ardından kongre sürecine giden CHP’de il kongrelerine geçildi. Afyon’daki olaylı kongrenin ardından herkesin merakla beklediği İzmir’de il kongresi yapıldı. Ancak Kurultay’a 56 delege gönderecek olan İzmir’deki kongrede fikirlerden çok yumruklar konuştu. İzmir Fuar alanında yapılan kongreye yoğun katılım oldu.

CHP İzmir il kongresine toplam 617 il delegesi katıldı. Bu delegelerin 152’si seçimlerin blok liste ile yapılmasını önerdi. Sakin başlayan kongre, bu blok liste teklifinin ardından karıştı. Önergenin verilmesinden sonra CHP İzmir Milletvekili Deniz Yücel, CHP Çiğli eski İlçe Başkanı Mert Özcan ve bazı delegeler sahneye çıkarak, blok listeye itiraz etti. Divan başkanı sahneye çıkanların aşağıya inmesi yönünde uyarıda bulundu. Salonda birden tansiyon yükseldi.

Blok listeye karşı çıkan delegeler İBB Başkanı Tunç Soyer, il Başkanı Şenol Aslanoğlu ve eşi Duygu Aslanoğlu’nu hedef aldı. Kalabalık, barikatları aşarak Soyer ve Aslanoğlu çiftinin üzerine yürüdü. Bu esnada Tunç Soyer’in korumaları araya girdi. Tunç Soyer’in korumalarının da olaya karışmasıyla birlikte tansiyon iyice yükseldi. Salon içinde bulunan masalar, sandalyeler kırıldı.

CHP İzmir İl Kongresi’nde kavga çıktı.

Güvenlik güçleri olaya müdahale ederken, Divan Başkanı kongreye 20 dakika ara verildiğini duyurdu. Soyer ve Aslanoğlu çifti kongre salonundan polis eşliğinde çıkartıldı. Olay sırasında birçok partili de birbiriyle yumruk yumruğa kavga etti. 20 dakikalık aranın ardından devam edilen kongrede seçimlerin blok liste ile yapılması önerisi oy çokluğuyla kabul edildi. Üç adayın yarıştığı kongrede mevcut il başkanı olan ve CHP Genel Merkezi’nin de desteklediği Şenol Aslanoğlu’nun tekrar seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Aslanoğlu’nun yanı sıra Aytekin Tunus ile CHP Konak İlçe eski Başkanı Mehmet Şakir Başak da il başkanlığı için yarışıyordu. Ancak Aytekin Tunus kongrede Mehmet Şakir Başak lehine adaylıktan çekildi ve geriye iki aday kaldı.

Kongrede seçimlerin blok liste ile yapılması önerisi oy çokluğuyla kabul edildi.

Gençlik kolları başkanı: Salonda partiyle alakası olmayanlar vardı

10Habere konuşan CHP İzmir Gençlik Kolları Başkanı Burak Kotan “Gençlik kollarından hiçbir arkadaşı ben kavganın içinde görmedim.  Ancak kameralar izlenecek tespit edilirse gereği yapılacak. Görüntülerdeki bizim arkadaşlar kavgayı ayırmaya çalışıyordu.  Kavganın çıkış nedeni de çok fazla partiyle alakası olmayan insanların orada, salonda bulunması” dedi.

Kongreye CHP’li vekiller de katıldı.

İl başkan adayı Tunus: Kavga blok liste yüzünden çıktı

İl başkanı adaylarından olan Aytekin Tunus, sürecin baştan antidemokratik yürütüldüğünü ifade ederek şöyle konuştu:
“Zaten ilçe kongreleriyle birlikte bir uzlaşı safsatası altında kendi adamlarını seçtirdiler.  İl kongresi öncesi gece delegelerin evine gidip zorla imza aldılar. Örgüte nefes aldırmayacak şekilde bir kampanya  yürüttüler. Bugün gelinen noktada CHP geleneğinde olan çarşaf listeyi kendi seçtirdikleri ilçe başkanlarının katkılarıyla reddettiler ve blok liste ile seçim kararı alındı. Kavgada bu blok liste kararına itiraz edilmesi nedeniyle çıktı. Örgüt bu antidemokratik uygulamayı kabul etmedi. O yüzden bu olaylar çıktı.”

CHP Genel Başkan adayı olan Özgür Özel konuşurken salon yeniden gerildi.

Özel’in konuşması sırasında Kılıçdaroğlu lehine sloganlar atıldı

CHP Genel Başkanlığı için adaylığını açıklayan Özgür Özel de İzmir il kongresine katıldı. Özel’in, adaylık açıklamasından sonra katıldığı ilk il kongresinin İzmir’di. Özgür Özel’in kürsüden konuştuğu sırada ortam yine gerildi. “Sandığı yeniden umut haline getirmek gerektiğini” söyleyen Özel’in konuşması sırasında salondan “Gençlerin umudu Kılıçdaroğlu” sloganları yükseldi.

Gençlere seslenen Özgür Özel, “Gençler kim dediyse ‘Bunu yapın’ diye, yapmayın. Benim konuşmama engel olamazsınız. CHP’lilere yakışmaz. Beni Süleyman Soylu susturamadı. Bu talimatı veren de susturamaz” dedi.

İzmir’in ardından Konya, Diyarbakır, Trabzon, Edirne ve Kayseri’de olacağını anlatan Özel, “Bu sürecin sonunda CHP daha iyi olsun diye, Cumhuriyetin ikinci yüzyılına büyük bir moral bozukluğu çöküntüsüyle başlamamak, buna izin vermemek, partiyi gençleriyle kadınlarıyla örgütüyle birlikte yeniden umut yapmak, CHP’deki küçük iktidar savaşını kazanmak değil, Cumhuriyeti yöneten büyük iktidar mücadelesinde CHP’yi ayağa kaldırmak için baba evinden helallik almaya geldim, hepinizin desteklerini bekliyorum” diye konuştu.
CHP seçmeninin seçimlerden sonra büyük üzüntü yaşadığını, bir duygusal kopuş, moral bozukluğu, umutsuzluk ve küskünlüğün bulunduğunu aktaran Özel, “Eğer biz Cumhuriyeti kuran, Türkiye’nin en köklü partisini kuran, günü gelince çok partili demokratik sisteme gözünü kırpmadan geçen, bu ülkeye demokrasiyi getiren parti olarak seçmenin bize, siyasete, sandığa küsmesine seyirci kalırsak çok büyük tehlike ile karşı karşıyayız demektir” ifadelerini kullandı.
Özel konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Herkes bilir ki başım sıkışırsa eğer, bir gün zora düşersem babaevinde çorba kaynamaktadır, baca tütmektedir. O babaevindeyiz. Babaevinin elbette bir kapısı vardır, o kapıda ne Özgür Özel ne Kemal Kılıçdaroğlu yazar. Ne İsmet Paşa yazıyordu ne de Bülent Ecevit. Bu partiye hizmet eden herkes çok kıymetlidir. Bu evin tapusunda bir tek isim yazar o da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür.”

Kaftancıoğlu’ndan değişimcilere: Önce kendinizi değiştirin

İzmir’de kavgalı kongre devam ederken CHP İstanbul İl Başkanlığı ise tüzük çalıştayı yaptı. Kılıçdaroğlu’nu desteklediği bilinen İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu isim vermeden Özgür Özel’i eleştirdi. Kaftancıoğlu, “Ya 2018’deki tüzüğün mimarı olanlar çıkıyor diyor ki ‘partide değişim şart’. Kardeşim önce kendinizi değiştirin ya başka hiçbir şey söylemeyeceğim. Sen gidip Cumhuriyet Halk Partisi’nin anayasasını böyle işimize de burada da bunu böyle arada yazalım da bilmem ne yapalım diye yapıyorsanız. Neyi değiştireceksiniz” dedi.

Şenol Aslanoğlu tekrar seçildi

CHP İzmir 38. Olağan İl Kongresinde oy sayımı sona erdi. Sandıklardan çıkan sonuca göre seçimi mevcut CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu kazandı.

550 delegenin oy kullandığı kongrede 412 oy alan Şenol CHP İzmir’in il başkanı seçildi. Rakibi Başak ise 138 oy aldı.

CHP İzmir İl Başkanı seçilen Şenol Aslanoğlu ilk konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Değerli yol arkadaşlarım, iki gündür bir demokrasi şöleni yaşıyoruz. CHP’nin hiçbir kongresinin kaybedeni olmaz, her zamanki gibi kongreden CHP güçlenerek çıkmıştır, kardeşlikle çıkmıştır. Yarından tezi yok, biraz önce gördüğünüz gibi el ele omuz omuza sahada olacağız. 30 ilçede ve büyükşehirde CHP’nin bayrağını bir kez daha dalgalandıracağız. Destek veren, katkı koyan, 2 gününü bizimle paylaşan tüm yoldaşlarıma can-ı gönülden teşekkür ediyorum. Bu 2 günü yaratan, bütün kongreyi dizayn eden 30 ilçe başkanıma teşekkür ediyorum”

CHP'de Özgür Özel resmen aday olduCHP’de Özgür Özel resmen aday oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.