Oscar kazanan ilk siyah oyuncunun kaybolan ödülü geri veriliyor

Oscar kazanan ilk Siyahi aktör Hattie McDaniel'in ödülü gizemli bir şekilde ortadan kaybolmuştu. 1952'de meme kanserinden önce hayatını kaybetmeden önce ödülünün Howard Üniversitesi'ne bağışlanmasını isteyen oyuncunun vasiyeti yerine getirildi.

Kültür Sanat 29 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Film 14 dalda Oscar'a aday olmuş ve 10 dalda bu ödülü kazanmıştı.

Tarih 1940. Margaret Mitchell’in Pulitzer Ödüllü aynı adlı romanından uyarlanan ‘Rüzgar Gibi geçti/ Gone with the Wind’ Oscar Ödülleri tarihine geçti. 14 dalda adaylık kazanan film, 10 kategoride ödül kazandı. Ancak tarihine geçmesinin nedeni filmin başrol oyuncusu Hattie McDaniel’in kazandığı ödüldü. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü kazanan McDaniel, Oscar kazanan ilk siyah oyuncu olmuştu. McDainel, 12. Akademi Ödülleri’nde performansıyla Oscar kazandığı açıklandığı sırada salonun uzak bir köşesinde ayrılmış bir masada oturuyordu.

1939 yapımı film, 14 dalda Oscar’a aday olmuş ve 10 dalda bu ödülü kazanmıştı.

Ancak McDaniel’in ödülü 60 yıl önce gizemli bir şekilde ortadan kayboldu. Oyuncu, 1952’de meme kanserinden önce hayatını kaybetmeden önce ödülünün Howard Üniversitesi’ne bağışlanmasını istemişti.  Kayıp ödül gizemini korurken Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) McDaniel’i ölümünden sonra onurlandırarak yeni bir ödül vereceğini duyurdu.

Akademi yaptığı resmi açıklamada “Hattie McDaniel, sinemanın gidişatını değiştiren ve onu takip eden nesiller boyu sanatçıları etkileyen çığır açan bir sanatçıydı. Ödülün Howard Üniversitesi’ne bağışlanması Hattie McDaniel’in olağanüstü zanaatını ve tarihi galibiyetini yeniden onurlandıracak” dedi.

Ödül, 1 Ekim’de ‘Hattie’s Come Home’ başlıklı bir törenle takdim edilecek.

Altın Küre'ye güncelleme: İki yeni kategori eklendiAltın Küre’ye güncelleme: İki yeni kategori eklendi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.