Söylenmedi hiç sana lâyık şarkılar Oscar’dan önce

Oscar heyecanı yürekleri kaplamışken buna kayıtsız kalmak olmaz. Doğal olarak En İyi Film, En İyi Yönetmen ve yılın oyuncularını merakla bekleniyor. Peki ya En İyi Müzik ödülü? Güçlü adayların yarıştığı kategoriyi mercek altına alalım.

Kültür Sanat 10 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Mark Ronson, Billie Eilish, Jon Batiste ve Dianne Warren Oscar'da En İyi Müzik ödülü için yarışacak.

Nefesler tutuldu, bekleyiş başladı. Bu geceyarısından sonra 96. Oscar Ödülleri’nin kazananlarını öğreneceğiz. Muhtemeldir ki sonrasında pek çok tartışma da beraberinde gelecektir. Ama onun öncesinde 10Haber olarak Oscar-Toto’nun yanı sıra detaylı haberlerle sinema dünyasının bu özel gecesine ışık tutmaya devam ediyoruz. Konu başlıklarımızdan biri de müzik kategorisi.

‘Barbie’ filminin iki adaylıkla yer aldığı bu yarıştaki diğer yapımlar ‘Amerikan Senfonisi’, ‘Dolunay Katilleri’ ve ‘Flamin’ Hot’. En İyi Orijinal Müzik için yarışan isimler arasında müzik dünyasının yakından bildiği üç isim var. Mark Ronson ve Billie Eilish ‘Barbie’ filminin müzikleriyle yarış halindeyken Jon Batiste de ‘Amerikan Senfonisi’ ile yarışa dahil oluyor. Ödül için diğer adaylar ‘Flamin’ Hot’ filmiyle Dianne Warren ve ‘Dolunay Katilleri’ ile Scott Goerge.

Barbi şarkı kategorisinde iki adaylıkla öne çıkıyor

2023’te bir milyar dolar gişe hasılatını geçen iki filmden biri ‘Barbie’ydi. İkincisiyse ‘Oppenheimer’ı geçen ‘Super Mario’ydu. Yılın en çok konuşulan filmlerinin başında gelse de ‘Barbie’ Oscar adaylıklarında beklenenin altında kaldı. Ancak müzik bu ketegorileriden biri değil. Filmin başrol oyuncusu Ryan Gosling’in seslendirdiği Mark Ronson imzalı ‘I’m Just Ken’ ödülün güçlü adaylarından biri. Son yılların en büyük prodüktörlerinden biri olarak gösterilen Ronson, İngiltere’nin en varlıklı ailelerinden birinin oğlu.

Benzerlerine filmlerde rastlayabileceğimiz hayat hikâyesinde Ronson, ailesinin izinden gitmeyi reddederek kendisine farklı bir kariyer çiziyor. 1975’te Londra’da dünyaya gelen müzisyen, bu alanda yakaladığı başarıların yanı sıra aileden gelen o girişimci genlerini de dizginleyememiş. Müzisyenin, California’da birkaç arkadaşıyla kurduğu bir şirketi var. Bu şirket ana çalışma alanı ise esrar ticareti. Bugüne kadar Miley Cyrus, Jay-Z, Lily Allen, Robbie Williams, Bruno Mars, Christina Aguilera, Amy Winehouse, Ol’ Dirty Bastard ve Duran Duran gibi isimlerle çalışan müzisyen, Oscar için en güçlü adaylar arasında.

Billie Eillish Oscar ödülüne göz kırpıyor

Bu ödül için yarışacağı bir diğer rakibi de yine aynı filmin soundtrack albümünde yer alıyor. O de ‘What Was I Made For’. Billie Eilish’in seslendiridği şarkı Altın Küre ve Grammy’de Yılın Şarkısı ödüllerini kazanmayı başarmıştı. Bazen jürilerle halkın zevkleri birbiriyle benzerlik taşımasa da bu kez öyle olmadı. Şarkı, dijital platformlarda da yılın en çok dinlenen şarkıları arasında. Örneğin Spotify’da tam 707 milyon kez dinlenmiş.

Şarkının bu denli dinlenmesinde kuşkusuz Billie Eilish’in payı büyük. Zira bu asi genç kadın son dönemde müzik endüstirisinden çıkan en büyük yıldızlardan biri. Bir yıldızlar karması olarak da nitelendirilebilecek ‘Barbie’ soundtrack albümünde yer alıp da adaylık kazanamayan Dua Lipa gibi isimlerin de varlığını düşünecek olursak rekabetin büyüklüğü gözler önüne seriliyor. 18 Aralık 2001’de Los Angeles’ta dünyaya gelen Eilish, farklı renklere boyadığı saçları ve salaş kıyafetleriyle gençlerin en çok ilham aldığı isimlerden biri. Bakalım sahip olduğu bu etki gücünün Oscar jürisi üzerinde de yansıması olacak mı?

Jon Batiste bu yılki yarışın bir diğer tanınmış ismi. 1986 doğumlu Amerikalı müzisyen, besteci ve enstrumentalist yönleriyle tanınıyor. 38 yıllık ömrüne 20 Grammy adaylığı ve beş ödülü sığdıran başarılı sanatçının hikâyesi geçen yıl bir Netflix belgeseline konu olmuştu. Müzisyen adaylığını da kendi hikâyesini anlatan bu yapımdaki bir şarkıyla elde etti. ‘It’s Never Went Away’ adını taşıyan şarkıya Oscar yarışının güçlü adaylarından Jon Batiste, özellikle saç tasarımıyla Basquiat’a da birr saygı duruşunda bulunuyor adeta.

Şarkının hikâyesi de bir hayli dokunaklı. Hastane odalarında hayatta kalma mücadelesi verenleri anlatan şarkı duygusal altyapısıyla da dikkat çekiyor. Cazı dünyaya armağan eden Louisiana eyaletinde Katolik bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Jon Batiste, çocukluk yıllarından itibaren müzikle iç içeydi. Koroda başladığı müzikal yolculuğunda caz ve klasik müzik belirleici rol oynadı. Avrupa ve ABD’nin pek çok prestijli salonunda solo konserlere imza atan müzisyenin ‘1 numaralı Senfoni’sini bestelerken yaşadıklarına odaklanan ‘Amerikan Senfonisi’ geçen yılın en çok konuşulan yapımlarından biri olmuştu.

Charles Ives, Aaron Copland, George Gershwin ve Leonard Bernstein gibi 20. yüzyılın klasik müzikteki büyük bestecileirni çıkaran ABD’nin 21. yüzyıldaki en iddialı olduğu isimlerden biri Jon Batiste. Bakalım bu Amerikalı besteci Oscar heykelciğinin sahibi olabilecek mi?

Dianne Warren 15. adaylığında şeytanın bacağını kırmak istiyor

Yarıştaki bir diğer isimse Dianne Warren. Daha önce Grammy, Emmy ve iki kez de Altın Küre kazaan Warren, bu yılki Oscar töreninde koleksiyonuna ‘Flamin’ Hot’ filmi için bestelediği ‘The Fire Inside’ ile yarışacak. Müzisye koleksiyonuna bir de Oscar heykelciği eklemek istiyor. Billboard dergisi tarihinde hepsi farklı sanatçılara ait yedi hit şarkı yazan ilk söz yazarı oldu. Warren EMI’nin İngiltere Başkanı Peter Reichardt’ın onu “dünyanın en önemli söz yazarı” olarak nitelendirmesi yapmıştı.

Türkiye’de pek bilinmese de ülkesi ABD’de takdirle anılan Dianne Warren, Oscar tarihinde özel bir yere sahip. Daha önce tam 14 kez En İyi Müzik dalında Oscar’a aday olan müzisyen, ödülü bugüne kadar hiç kazanamamıştı. Bu istatistikle Warren, en çok adaylığa sahip ödülsüz isim unvanına sahip. Aralarında Aerosmith, Leann Rimes, Celine Dion, Christina Aguilera, Beyoncé, Bryan Adams, Britney Spears, Roy Orbison, Cher ve Elton John gibi isimlerin olduğu pek çok müzisyenle çalışan Dianne Warren, aynı zamanda otizmli. Bu durumun bestecilik yönünü güçlendirdiğini söyleyen müzisyen, son olarak geçen yıl Taylor Swift’in seslendirdiği ‘Say Don’t Go’ şarkısını bestelemişti. Bakalım Eva Longoria’nın yönetmen koltuğuna oturduğu ‘Flamin’ Hot’ bu şarkıyla ödül kazanabilecek mi?

Oscar tarihinde bir ilk

Gelelim 96. Oscar Töreni’nden En İyi Müzik kategorisinde ödül için yarışacak son isme. Martin Scorsese’nin ilk western filmi ‘Dolunay Katilleri’nin müziklerine imza atan Scott George, Oscar ödülüne talip. Tarihte ilk kez bir yerli şarkısı bu ödüle aday olıyor.. Üstelik içlerinde geleneksel motifler barındıran da tek şarkı. Eserin bestecisi Scott George’a gelecek olursak haliyle kendisi de bu kategoride ödüle aday olan ilk Amerkan yerlisi.

Şarkı ABD’deki kızılderililerin konuştuğu Osage dilinde yazılmış bir marştır. Bu kadim kabilenin üyelerini ayağa kalkmaya, güçlü olmaya ve hayatın zorlukları karşısında inançlı olmaya teşvik ediyor. Osage topluluğu içinde saygın bir figür olan besteci Scott George, müziği yaratmak için bir davulun etrafında toplanan iki düzine kadın ve erkek şarkıcıyla işbirliği yaptı.

Scott George ocak ayında yerel yayın organı Osage News’e verdiği demeçte, “Eğer Tanrı, Wakanda olmasaydı, biz burada olamazdık. İnsanlarımızdan ayağa kalkmalarını ve Tanrı’nın bizim için bir yol yaratmış olmasından gurur duymalarını istiyorum. Zaten arkasındaki düşünce de bu” dedi. Müzikal başarılarının ötesinde George, Citizen Potawatomi Nation’ın Konut Departmanında Konut Direktörü olarak görev yapıyor ve düşük gelirli topluluk üyelerini barındırmak için çalışıyor. ‘Dolunay Katilleri’ filminin danışmanları arasında da yer alan Scott George’un yarıştan ödülle ayrılıp ayrılmayacağını bu gece sabaha karşı öğreneceğiz.

Oscar’ın En İyi Şarkı dalındaki adayları ve bestecileri birlikte baktık. Bugüne kadar ödülü en çok kazanan isim Sammy Cahn, dört heykelciğe sahip olmuştu. Giorgio Moroder ve Elton John da ikişer Oscar ödülüne sahip. Gecenin en marakla beklenen konularından biri 14 adaylığı bulunan Dianne Warren’in bu kez ödülü kazanıp kazanamayacağı. Bu sorunun ve daha fazlasının cevabını öğrenmeye saatler kaldı.

Raf Gezgini: Oscar kitaplarıyla zaman yolculuğuRaf Gezgini: Oscar kitaplarıyla zaman yolculuğu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.