Avustralya, X’e çocuk istismarı içeriklerini iyi denetlemediği için para cezası kesti

Elon Musk, Twitter'ı satın aldığından beri sakıncalı içeriklerin sayısının azaldığını iddia ediyor. Ancak birçok ülke ve kurumdan denetimin yetersiz olduğuna dair tepkiler yağıyor.

Bilim Teknoloji 17 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

X’e bir darbe de Avustralya’dan geldi. Eski adıyla Twitter olan sosyal medya platformu, Elon Musk’a satıldığından beri sakıncalı içeriklerin denetimindeki başarısızlık nedeniyle ağır eleştirilerin hedefi haline gelmişti. 44 milyar dolar değerindeki şirketin bu nedenden dolayı reklam gelirlerinde ciddi bir azalma olduğu iddia ediliyor. Avustralya’da bir e-güvenlik komisyonu, platformun çocuk istismarına teşvik ettiren içerikleri yeterince hızlı kaldırmadığı ve denetim metotlarının uygun olmadığı gerekçeleriyle 386 bin dolarlık (1 milyon 760 bin TL) bir para cezası verdi. Komisyon üyesi  Julie Inman Grant, X çalışanlarının sorulan sorulara tatmin edici cevaplar veremediklerini ifade etti. Grant, “Eğer yasa dışı içerikleri kaldırmak için gerçekten uğraşıyorsanız, bunu kolaylıkla anlatabilirsiniz. Anlatamıyorsanız, cevabınız yok demektir” diye ekledi.

Elon Musk, X’i satın almasının ardından birinci önceliğinin ‘çocuk sömürgeciliği’ ile ilgili içerikleri kaldırmak olacağını söylemişti. Ancak komisyona göre, çocuk istismarı ile nasıl mücadele edildiği sorulduğunda, X çalışanları platformun çok fazla ‘çocuk kullanıcısı olmadığını’ söyledi. Şirket, savunmasında Elon Musk’ın platformu satın almasından sonra sakıncalı içerik sayısının azaldığını iddia etti.

Avrupa Birliği’nden de uyarı

Daha geçen hafta, Avrupa Komisyonu Elon Musk’a ilettiği bir mektupta platformun İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar hakkında yayılan dezenformasyona göz yumduğunu iddia ederek uyarmıştı. Mektubun yazarı Avrupa komiseri Thierry Breton, ‘Kamu medyası ve sivil toplum kuruluşları, Avrupa Birliği (AB)’deki platformunuzda dolaşan sahte ve manipüle edilmiş görüntü ve gerçekleri geniş çapta rapor ediyor. Hatırlatırım ki AB Dijital Hizmetler Yasası bu içeriklerin denetimini gerektiriyor’ sözlerini dile getirdi. Musk, bu yasalara uymadığı takdirde, X’ten elde ettiği gelirin yüzde 6’sı kadar para cezasıyla veya AB’de platformun tamamen yasaklanması ile  karşı karşıya kalabilir.

Twitter’ın herkes için ücretli olması fikrini neden destekliyorum?Twitter’ın herkes için ücretli olması fikrini neden destekliyorum?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.