AKM’de Cumhuriyetin 100. yılı şerefine Türk bestecilere saygı konseri

Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Cumhuriyet'in 100. yıldönümünü özel konserlerle kutluyor. Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi ve Tekfen Filarmoni özel hazırladıkları programlarla sahnede.

Kültür Sanat 19 Ekim 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Cumhuriyetin 100. yılı şerefine gerçekleştirilecek özel etkinliklere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.  Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi ve Tekfen Filarmoni 100. yıl için sahnede.

Serinin ilk konseri 22 Ekim Pazar günü. Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’nun Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümü için hazırladığı ‘1923’ten Sonsuza: İkinci Yüzyıla Merhaba’ konseri, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş döneminde müzik kültürünü iki devir arasında taşıyan köprü şahsiyetlerin eserlerinden oluşuyor. Mehmet Güntekin’in yöneteceği, konserin solistleri Hakan Hataylı ve Neval Güleç. Konserin en sürprizli eseri ise Cumhuriyet’in ilan edilişi şerefine özel olarak bestelenen bir eserin prömiyeri olacak.

Cumhuriyetin simge bestecileri Cemal Reşit Rey’den Ferit Tüzün’e

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) “Cumhuriyetimizin 100. Yılı” konserinde, ülkemizin yetiştirdiği parlak piyanistlerden Can Çakmur sahne alarak Shostakovich’in ‘İkinci Piyano Konçertosu’nu seslendirecek. İngiliz şef Howard Griffiths yönetimindeki orkestra; Cemal Reşit Rey, Ulvi Cemal Erkin, Ferit Tüzün gibi bestecilerin, halk ezgilerimizin ruhunu yansıtan en güzel eserlerini 27 Ekim Cuma günü AKM Tiyatro Salonu’nunda seyircilerle buluşturacak. Öte yandan İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu Cumhuriyetimizin 100. yılında Cumhuriyetimiz ile ilgili bir repertuvar ile sahneye çıkıyor. 27 Ekim 2023 Cuma günü AKM Müzik Platformu’nda.

Şef Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni, Tekfen Vakfı’nın desteği ile yazar Mehmet Altun devlet ve özel arşivlerinde, sahaflarda yaptığı araştırmalar sonucunda ulaştığı İstiklal Marşı’mızın yazılma hikayesini, 28 Ekim’de seslendirecek. Sahnede 120 kişinin sanatını icra edeceği görkemli temsilde kendi alanlarında ülkemizin en saygın ve sevilen sanatçıları yer alacak.

BİFO'dan görkemli açılış: Fazıl Say'dan Cumhuriyet için senfoniBİFO’dan görkemli açılış: Fazıl Say’dan Cumhuriyet için senfoni

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.